Női kézi Eb: Nem elég elképzelni, meg kell mutatni – Pigniczki Krisztina

Vágólapra másolva!
2022.11.12. 11:29
null
Pigniczki Krisztina úgy véli, a magyar válogatott Dánia ellen megérdemelte volna a két pontot is, mert mindenki beleadott mindent, ami a csövön kifért (Fotó: MKSZ/Kovács Anikó)
Pigniczki Krisztina, a magyar női kézilabda-válogatott másodedzője elmondta, miben kell még fejlődnie a nemzeti csapatnak, és mi kell ahhoz, hogy ha nem is kezdtük szépen, de szépen zárjuk ezt az Európa-bajnokságot.

Felemás érzései lehetnek az embernek a csütörtöki magyar–dán összecsapás után. Egyrészt mert ezen az Európa-bajnokságon a magyar női kézilabda-válogatott még nem játszott ilyen jól, ugyanakkor a szurkolókban, edzőkben és magukban a játékosokban lehet némi keserűség is, hiszen karnyújtásnyira álltak a győzelemtől, apróságok döntöttek a végjátékban egy magasabban jegyzett ellenféllel szemben.

„Csak annyi változott, hogy végre rájöttünk, elég kivinni a pályára azt, amit tudunk, semmivel sem többet, és bármennyire közhelyes is, a lányok kicsit végre tényleg elhitték, hogy van itt keresnivalójuk, és nem olyan kishitűek, mint az első mérkőzéseken voltak. Meg akarják mutatni, mit is tudnak, hogy képesek felvenni a versenyt a legjobbakkal, sőt, akár nyerni is ellenük, és ezzel együtt a dánok ellen a görcsösség is eltűnt. Annyira, hogy szerintem elég lett volna még egy kiemelkedő egyéni teljesítmény, és meglehetett volna a győzelem” – mondta a Nemzeti Sportnak Pigniczki Krisztina, a nemzeti együttes másodedzője.

A játékosként nemzetközi szintű klasszis, Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes szakember elmondta, hogy az első ljubljanai csoportmeccseket lelkileg túlgörcsölték, ez látszott a pályán is, és mintha azt gondolták volna, felemás megoldások is elegendőek lesznek a jó eredményhez, de a hatékony játékot nem elég elképzelni, hanem meg is kell mutatni a pályán. Pigniczki szerint ebben kellett váltani, mert a motiváció mindig is megvolt.

A horvátoktól elszenvedett, csalódást keltő vereség után beszélgettek egy nagyot a játékosok, ami azt az eredményt hozta, hogy összezártak, és elhatározták, bármennyi nehézséggel is küzdenek ezen az Eb-n, igenis meg kell mutatniuk, miért vannak itt, miért ők képviselik Magyarországot, és hogy elbírják azt a nyomást, ami a válogatottsággal egy világversenyen jár. Ez a gondolkodásbeli váltás kellett ahhoz, hogy levetkőzzék a görcsösséget.

„A csapat fele nagyon fiatal, a másik fele rutinosabb, már több világversenyen túl van, de azért az látszik a keret összetételén, hogy hiányzik egy átmeneti generáció a kettő között. Ezt a két korosztályt kell minél szorosabban összekapcsolni, és most úgy tűnik, a lányok léptek egy nagyot előre ezen a téren folytatta a másod­edző. – Ahhoz persze, hogy megnyugodjanak és biztonságban érezzék magukat, a stábból mindenkire szükségük van. Bárkitől jól jön valamilyen észrevétel, építő kritika, dicséret, hogy támogassuk, építsük ezeket a lányokat, mert erre van szükség, és ez közös munka. Persze, lehet kritizálni, de ez a mi csapatunk, amelyet inkább bátorítani kellene.”

Hornyák Dóra, csapatkapitány a védelem oszlopa, együttesünknek szüksége lenne hasonló vezérre támadásban is (Fotó: MKSZ)
Hornyák Dóra, csapatkapitány a védelem oszlopa, együttesünknek szüksége lenne hasonló vezérre támadásban is (Fotó: MKSZ)

A Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány vezette edzői stábtól rengeteg támogatást kap a csapat, de azért a pályán is elkelne egy igazi vezér, aki olyan, mint az edzők kinyújtott karja. Védekezésben ott van Hornyák Dóra csapatkapitány, és a kapusok is fontos szerepet játszanak ezen a téren, főleg, ha elkapják a fonalat, de támadásban mintha még hiányozna egy ilyen játékos.

„A lányok kora miatt talán még valóban nincs ilyen kialakult szerep, de egy-egy mérkőzésen már többen bizonyították, hogy megvan bennük az erő és a képesség ahhoz, hogy vezérek legyenek, akik, ha kell, magukra vállalják a felelősséget, akiknek oda lehet passzolni a kritikus helyzetben is a labdát – fogalmazott Pigniczki. – Úgy foglalnám össze, ha ilyen kiemelkedő vezér nincs is, sok fiatal akad, aki alkalmas lesz rá, és már most is a hátára tudja venni a csapatot egy-egy meccsen, lásd Klujber Ketit, Vámos Petrát vagy a szélsőinket. Nagy kár, hogy éppen a horvátok ellen nem volt senki, de biztos vagyok benne, hogy lesz megoldás erre is, ugyanakkor azt is fogadjuk el, hogy egyedül senki sem tud csodát tenni, kell mögé a csapat. Ezek a lányok együtt nőttek fel és nőnek bele ebbe a szerepbe.”

A válogatott másodedzője szerint Dánia ellen megérdemelték volna a két pontot is, mindenki beleadott mindent, ami a csövön kifért, már csak azért is, mert háromnapos pihenő következik. A vereség miatt csalódottak voltak, de az is kiderült, ha mindent megtesznek, valóban van itt keresnivalójuk, és ebből tényleg lehet építkezni a jövőben, akár már az elkövetkező két meccsen Svédország és a házigazda Szlovénia ellen is.

„Bár jó az irány, amerre haladunk, szerintem harcosságban, küzdésben még mindig fejlődni kell, és egy kicsit több fegyelmezettség és taktikai érettség szükséges, mert a fiatalságból adódó lendület még el tudja vinni a lányokat. De ehhez nemcsak fegyelemre, hanem sok-sok hasonló hőfokú meccsre is szükség van, hogy tudják, melyik szituációban mi a helyes döntés, és mi kell ahhoz, hogy egy olyan szoros találkozón, mint a dánok elleni, a végén mi jöjjünk ki jobban” – tette hozzá Pigniczki, aki szerint a magyar kézilabdának sokat kell még fejlődnie mentalitásban is, hogy a játékosok akkor is önbizalmat sugározzanak, ha éppen hátrányban vannak, éppen úgy, mint a skandinávok.

Legközelebb hétfőn 20.30-kor játszik a magyar csapat Svédország ellen a középdöntőben, addig van idejük szusszanni a játékosoknak, és kicsit kikapcsolódni is. Ezért péntekre kirándulást szervezett a stáb, hogy a csapat kipihenje a dánok elleni meccset, és főleg azt, hogy a kezelések, nyújtások és gyúrások miatt csak hajnali egy-kettő körül kerültek ágyba a játékosok, ráadásul egy ilyen meccs után még órákkal sem tud lenyugodni az ember, nemhogy elaludni.

Szombaton azonban kezdődnek az erőnléti és a taktikai edzések, és Pigniczki Krisztina szerint a lányok ugyanúgy fognak odaállni a svédek és a szlovének ellen, mint a dánok ellen tették, s ha a magyar csapat nem is kezdte szépen ezt az Eb-t, megvan az esély, hogy legalább úgy fejezze be.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, 1. FORDULÓ
I. CSOPORT
DÁNIA–
MAGYARORSZÁG 29–27 (14–12)

AZ I. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia2264–45+194
2. Dánia32180–78 +24
3. Szlovénia32176–77 –14
4. Svédország21156–47 +92
5. Horvátország31262–76–142
6. MAGYARORSZÁG3367–82–150

A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A KÖZÉPÖNTŐBEN
2022. november 14., hétfő

20.30:
Magyarország–Svédország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
2022. november 16., szerda

15.30:
Magyarország–Szlovénia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik