Női kézi Eb: „A magyarok többre képesek, mint amit eddig mutattak” – vélik a norvégok

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 12:24
null
Ezúttal Silje Solberg és Stine Oftedal képviseli a Győrt a norvég keretben (Fotó: Imago)
A norvégok magabiztosak, nekünk nincs veszítenivalónk – így vág neki az utolsó Európa-bajnoki csoportmérkőzésének a már biztos továbbjutó magyar női kézilabda-válogatott a címvédő ellen (kezdés: 20.30, élőben az NSO-n). A hét tornaújonccal érkező Silje Solbergék azonban nem győzték hangsúlyozni, hogy tudják, a mieink többre képesek, mint amit eddig mutattak, így alaposan felkészülnek a találkozóra.  

A címvédő norvégok az első két meccsüket simán megnyerték az Eb-n, de ezen senki sem csodálkozik, mert a világelit legeredményesebb válogatottjaként az elmúlt tíz kontinensbajnokságból hétszer szerezte meg az aranyérmet, kétszer az ezüstöt, egyszer ötödik lett.

Annak ellenére, hogy a skandinávok hét Eb-újonccal érkeztek Ljubljanába, igen erős a keretük, olyan sztárokkal, mint a Győrben játszó Silje Solberg és Stine Oftedal, az exgyőri Nora Mörk és Katrine Lunde, nem is beszélve a napjaink egyik legjobb játékosának tartott Henny Reistadról.

A győri beálló, Kari Brattset nemrég adott életet kisfiának, de Sanna Solberg-Isaksen és Camilla Herrem is anyai örömök előtt állnak, míg Brattset klubtársa, Veronica Kristiansen személyes okok miatt hagyja ki az Eb-t.

Ennek is köszönhetően Thórir Hergeirsson 2009-es kinevezése óta még soha nem vitt magával ennyi világversenyen debütáló játékost. Amikor arról kérdeztük a norvégok szövetségi kapitányát, az átalakult kerettel is képesek-e fenntartani a korábbi szintet, úgy reagált, meg kell várni a torna végét, hogy a legjobbak ellen is lemérhessék, mire képesek.

AZ EMBERNEK NÉHA TÜKRÖT KELL TARTANIA MAGA ELÉ

A horvátok ellen a kapus Szemerey Zsófi  volt az egyik, aki dicsérhető volt, 36 százalékkal védett a második félidőben, tizennégyből öt lövés akadt el benne. Mégsem volt elégedett a teljesítményével, a lefújás után igyekezett rendet tenni magában.

Az Európa-bajnokság más, mint az otthoni liga, itt nincs sok időnk két mérkőzés között emészteni magunkat – mondta a horvátok elleni meccs másnapján a Mosonmagyaróvár kapusa. – Visszanéztem a meccset, különös tekintettel a kapura tartó labdákra és a védéseimre, ami nem mindig örömteli, de sokkal jobb, ha az ember tükröt tart maga elé, és megvizsgálja a hibáit. Ha nem így tennék, valószínűleg egész este azon kattogott volna az agyam, mit kellett volna másképp csinálnom.”

Szemerey elárulta, mindenkinek van egy párja a keretben, akinek apróságokkal kell kedveskednie.

Úgy kell üzenetet küldeni, hogy ne jöjjön rá az illető, kitől kapta. Hétfőn már tettünk apró célzásokat, de én például azzal szoktam játszani, hogy a szobatársamat, Pásztor Noémit kérem meg rá, írja meg helyettem az üzenetet. Mindenki kiragasztja magának a kapott kedvességet, hogy szem előtt legyen. Én például kaptam egy kulcstartót, amely azóta is a táskámon van” – magyarázta, hozzátéve, hogy a tervek szerint hétfő este derül fény arra, kinek ki volt a párja.

A 28 éves játékos szerint az esélyesebb norvégok ellen egy szűk vereség is elfogadható lehet, ha valamennyien kihozzák magukból a maximumot, és bizonyítják a pályán, hogy kiérdemelték a kerettagságot. Szemerey egyébként kifejezetten szeret a legjobb csapatok ellen védeni, a magyar bajnokságban például a Győr és a Fradi ellen. Győri-Lukács Viktóriának köszönhetően jobban ismerik a győri világsztárokat, sőt már ő is többször védett ellenük, ahogy a norvég újoncok közül is többek ellen.

Van egy rendszerünk, ahogy dolgozunk, és felépítjük az utánpótlásból érkezőket – kezdett bele a háttér ismertetésébe Hergeirsson a Nemzeti Sportnak. – Akik kikerülnek a juniorválogatottból, a B-válogatottban szerezhetnek értékes tapasztalatokat a felnőttek között. Sokat dolgozunk velük, nemzetközi meccseket szervezünk nekik, de az is nagy segítség, hogy olyan klubokból kerülnek ki, amelyek ambiciózusak és érdekeltek az európai kupákban. Sok összetevője van tehát, hogyan próbáljuk segíteni a fiatalokat, hogy készen álljanak arra, hogy egyszer az A-válogatottban is megállják a helyüket.”

A norvégok ráadásul nemcsak a felnőtt válogatottságban, hanem egy hosszú karrierútban is gondolkodnak. „Tizenöt éves kortól úgy fogjuk fel, mint egy utazást, amely egészen 35-38 vagy akár 40 éves korig tart. Aki kellően motivált és odafigyel az egészségére, meghosszabbíthatja a pályafutását. Ezért fontosak a kis lépések, nem szabad túl korán mély vízbe dobni a fiatalokat, bírniuk kell a terhelést” – magyarázta a norvég kapitány.

A tornaújoncok közé tartozik a CSM Bucuresti 29 éves kapusa, Marie Davidsen, a Sola 22 éves jobbátlövője, Kristina Novak, a Storhamar 21 éves beállója, Ane Cecilie Högseth, a Vipers 24 éves balátlövője, Ragnhild Valle Dahl, a Molde 22 éves balátlövője, Thale Rushfeldt Deila, a Vipers 25 éves balszélsője, Sunniva Naes Andersen és a Romerike Ravens 24 éves balszélsője, Anniken Wollik.

Közülük is Wollik története tűnik a legérdekesebbnek. Ahogy a Dániasport is megírta a Verdens Gang alapján, a szélső teljes állásban a szülőfalujában pedagógusként dolgozik, 1-4. osztályos speciális, kisegítő osztályba járó gyerekeket tanít, és fizetés nélküli szabadságot kellett kivennie, hogy ott lehessen az Eb-n.

Megszoktam már, hogy munkával telnek a hétköznapjaim a kézilabda mellett. Most kicsit furcsa is, hogy hirtelen egy picivel több időm lett a nap folyamán az edzésekre. Az iskola is támogatta, hogy itt legyek, természetesen másnak helyettesíteni kell” – mondta a VG-nek.

A norvég válogatott hét tornaújonca, az alsó sorban jobbra Anniken Wollik (Fotó: Imago)
A norvég válogatott hét tornaújonca, az alsó sorban jobbra Anniken Wollik (Fotó: Imago)

A Győrben légióskodó Silje Solberg is azt hangsúlyozta, a nagy tornán most debütálóknak sem ismeretlen a válogatott közeg, ez pedig nagyban megkönnyíti a beilleszkedésüket.

Kivétel nélkül erősek, nem mutatnak félelmet, mindent beleadnak, és eddig bizonyították, értékes tagjai a csapatnak. Lenyűgözött a hozzáállásuk, és hogy milyen éhesek a sikerre. Én is igyekszem segíteni nekik, amiben csak tudok. Szeretnének tanulni, de már így is elfoglalták a helyüket a csapatban” – mondta lapunknak az ETO 32 éves kapusa, akinek felvetettük, mennyire lehet számára minta poszttársa, a még 42 évesen is kimagasló teljesítményre képes Lunde.

Katrine igazi példakép mindannyiunk számára. Addig szeretnék én is kézilabdázni, amíg élvezem, amit csinálok, ezt teszi Katrine is. Látni lehet a szemében még mindig a lelkesedést, és hogy mennyire szereti a játékot, ezért is megy neki ilyen jól a védés.”

Abban Hergeirsson és Solberg is egyetértett, hogy nagyon komolyan veszik a mieink elleni mérkőzést, mert szükségük van a két pontra a középdöntős folytatásban.

Kemény meccsre számítok a magyarok ellen, még ha szenvedtek is az első két fordulóban. Ismerem a játékosokat az NB I-ből, és többre képesek, mint amit eddig mutattak. Jól fel kell készülnünk, mert szükségünk van az újabb két pontra a középdöntőben. A célunk változatlan, minden világversenynek úgy indulunk neki, hogy meg szeretnénk nyerni – jelentette ki Solberg.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR , 3. FORDULÓ
A-CSOPORT (Ljubljana)
18.00:
Horvátország–Svájc
20.30: Norvégia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT (Celje)
18.00:
Szerbia–Szlovénia
20.30: Dánia–Svédország

ELLENFÉLNÉZŐ: NORVÉGIA
Magyar mérleg ellene:
50 győzelem, 3 döntetlen, 32 vereség
Legutóbb egymás ellen:
2021. augusztus 4., Tokió, olimpiai negyeddöntő
Norvégia–Magyarország 26–22 (12–10)
A magyar gólszerzők:
  Szöllősi-Zácsik 5, Bordás 4, Tomori 4, Kisfaludy 2, Schatzl Nadine 2, Vámos 2, Háfra 1, Klujber 1, Lukács V. 1. Szövetségi kapitány: Elek Gábor

AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia 2 2 70–44 +26 4
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 51–49 +2 2
3. Horvátország 2 1 1 44–50 –6 2
4. Svájc 2 2 49–71 –22 0
A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svédország 2 2 60–43 +17 4
2. Dánia 2 1 1 60–49 +11 2
3. Szlovénia 2 1 1 50–59 –9 2
4. Szerbia2242–61–190

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe.

A MAGYAR NŐI KÉZILABDA-VÁLOGATOTT EB-KERETE
Kapusok:
Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:
Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Töpfner Alexandra (DVSC Schaeffler)
Jobbátlövők: Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók: Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Debreczeni-Klivinyi Kinga (Siófok KC), Hornyák Dóra (DVSC Schaeffler), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler)
Balszélsők: Korsós Dorina (CS Rapid Bucuresti – Románia), Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Ljubljana):
Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

A NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG ADATBANKJA, TELJES MENETRENDJE IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik