Női kézi Eb: megvan a csoportrivális norvégok kerete, két győri hiányzóval

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2022.10.11. 13:00
null
Thorir Hergeirsson kulcsjátékosokat nélkülöz és két újoncot avat az Eb-n (Fotó: AFP)
Kihirdette 19 fős Európa-bajnoki keretét Thorir Hergeirsson, a norvég női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A november 4. és 20. között Észak-Macedóniában, Montenegróban és Szlovéniában rendezendő kontinensviadalt a Győri Audi ETO KC átlövője, Veronica Kristiansen mellett a beálló Kari Brattset, valamint Sanna Solberg-Isaksen és Camilla Herrem is kihagyja.

A november 5-i, ljubljanai rajt előtt a norvég válogatott október végén Stavangerben játszik háromnapos felkészülési tornát Brazília, Dánia és Hollandia részvételével. A magyarok mellett a horvátokkal és svájciakkal egy csoportban szereplő északiak szövetségi kapitánya, Thorir Hergeirsson 19 fős Eb-keretéből kimaradt többek között a Győri Audi ETO beállója, Kari Brattset, a dán Esbjerget erősítő Sanna Solberg-Isaksen és Camilla Herrem is – mindhárman anyai örömök előtt állnak.

Mint arról beszámoltunk, a Rába-partiak átlövője, Veronica Kristiansen személyes okok miatt hagyja ki az Európa-bajnokságot, de ott van a keretben a kapus Silje Solberg és az irányító, Stine Oftedal is.

A szövetségi kapitány viszont két újoncot is avat a norvégoknál, hiszen ott van a keretben a Kristiansand átlövője, Ranghild Valle Dahl, illetve a Romerike szélsője, Anniken Wollik is, de öten is első világeseményükre készülnek, hiszen Marie Davidsen, Kristina Sirum Novak, Thale Rushfeldt Deila, Ane Cecilie Högseth és Sunniva Andersen is első nagy tornájára készül.

A magyar és a norvég válogatott a B-csoport harmadik, utolsó fordulójában november 8-án, kedden, 20.30-tól mérkőzik meg egymással Ljubljanában.

A norvég női kézilabda-válogatott Eb-kerete:
Kapusok:
Silje Solberg (Győri Audi ETO KC – magyar), Katrine Lunde (Vipers Kristiansand), Marie Davidsen (CSM Bucuresti – román)
Jobbszélsők: Malin Aune (CSM Bucuresti – román), Emilie Hovden (Viborg – dán)
Jobbátlövők: Kristina Sirum Novak (Sola), Stine Skogrand (Ikast – dán), Nora Mörk (Esbjerg – dán)
Irányítók: Henny Reistad (Esbjerg – dán), Stine Oftedal (Győri Audi ETO KC),
Beállók: Ane Cecilie Högseth (Storhamar), Vilde Mortensen Ingstad (Esbjerg – dán), Maren Aardahl (Odense – dán)
Balátlövők: Emily Hegh Arntzen (CSM Bucuresti – román), Kristine Breistöl (Esbjerg – dán), Ragnhild Valle Dahl (Vipers), Thale Rushfeldt Deila (Molde)
Balszélsők: Annike Wollik (Romerike Ravens), Sunniva Andersen (Vipers)
Szövetségi kapitány: Thorir Hergeirsson

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A CSOPORTBEOSZTÁS

A-csoport (Ljubljana): Norvégia, MAGYARORSZÁG, Horvátország, Svájc
B-csoport (Celje): Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia
C-csoport (Szkopje): Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia
D-csoport (Podgorica): Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország

A-CSOPORT, LJUBLJANA
2022. november 4., péntek
18.00: Magyarország–Svájc
20.30: Norvégia–Horvátország
2022. november 6., vasárnap
18.00: Horvátország–Magyarország
20.30: Svájc–Norvégia
2022. november 8., kedd
18.00: Horvátország–Svájc
20.30: Norvégia–Magyarország
TUDNIVALÓK
A 2022-es a 15. női kézilabda Európa-bajnokság, amit Észak-Macedónia, Montenegró és Szlovénia közösen rendez meg november 4. és 20. között. A tornán 16 csapat vesz részt.
Szlovénia két városában, Celjében és Ljubljanában, Észak-Macedóniában Szkopjéban, Montenegróban pedig Podgoricában rendeznek mérkőzéseket.
A címvédő a norvég válogatott.
A torna első három helyezettje indulási jogot szerez a 2023-as világbajnokságra, míg a győztes kvalifikál a 2024-es párizsi olimpiára, de a kvóták kiosztásakor figyelembe kell venni a vb-t rendező dán, svéd, norvég triót, illetve az ötkarikás játékok házigazdáját, a franciákat, hiszen ezen nemzetek alanyi jogon résztvevői a viadaloknak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik