Kézilabda: a dán kapitány szerint 10-15 év visszaesést okozhat a sportágnak a vaksz nélküli labda

Vágólapra másolva!
2022.08.04. 10:07
null
Jesper Jensen szerint nem tesz jót a sportágnak a vaksz nélküli labda (Fotó: AFP)
Jelenleg is zajlik az U18-as női kézilabda-világbajnokság Szkopjéban, ahol a sportág történetében először új típusú, vaksz nélkül használatos labdával bonyolítják le a tornát. Jesper Jensen, a dán női felnőttválogatott szövetségi kapitánya szerint ez az újítás 10-15 évvel visszaveti a kézilabdát – írja a dán TV 2. A magyar válogatott ma (csütörtök) Brazília ellen kezdi a középdöntőt.

 

„Tíz-tizenöt év visszaesést fogunk látni a kézilabdában” – nyilatkozta a dán TV 2-nek a Team Esbjerget is irányító Jesper Jensen a vaksz nélküli labda kapcsán.

Hozzátette, teljesen más lesz így a játék, a 15, 20, de talán a 30 évvel ezelőtt kézilabdára fog emlékeztetni, amikor kevesebb volt a technika szerepe.

„A szélsőink nem technikás lövéssel fejezik be az akciókat, és igen, kevesebb a technikai hiba, mert megszokták” – folytatta Jensen.

A portál a dán korosztályos válogatott kulcsemberét, Julie Scaglionét is kérdezte az újításról.

„Természetesen voltak ezzel kapcsolatban kihívások. Végülis ez semmiképpen nem ugyanaz, mint vaksszal játszani. Sokszor megmentett minket a vaksz, ha nem pont ott volt a labda, ahol kellett volna, s a lövéseknél is sokat számít. Mindenképpen meg kell szoknunk.”

Flemming Dam Larsen, az U18-as dán csapat szövetségi edzője elmondta, kevesebb technikai hibát lát, mint a vakszos labdák esetében.

Fotó: IHF
Fotó: IHF

A dán női felnőttválogatott sztárja, Mia Rej is kipróbálta már az új labdát.

„Nagyon nehéz vele lőni, jól kell fogni a labdát, s a technikás lövések is nehezebbé válnak, mert nincs vaksz az utolsó simításhoz.”

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) a következő években csak utánpótlás-versenyeken alkalmazza a vaksz nélküli labdát, itt próbálják javítani és elemezni a játékszert.

„Addig nem vezetünk be vaksz nélküli labdát felnőtt tornára, amíg az teljesen készen nem áll rá” – árulta el Dietrich Späte, az IHF edzői és módszertani bizottságának elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik