Méltó befejezés: az évad legkeményebb Szeged–Veszprém párbaja

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.06.03. 09:14
null
Ha jó napot fog ki, nagyon nehéz feltartóztatni a veszprémiek irányítóját, Petar Nenadicsot, aki váratlan megoldásaival zavart okozhat a szegediek védelmében (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Balogh Ákos)
A bajnoki alapszakaszt a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata nyerte meg, ezért a két rivális a Pick Szeged otthonában kezdi a bajnoki döntőt, amelyet mindkét gárda egyöntetűen az évad két legfontosabb meccsének tekint.

 

HIÁBA VAN JÓ PASSZBAN a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapata, több oka van, hogy semmivel sem esélyesebb a 2022-es magyar bajnoki döntőben, mint nagy ellenfele, a Pick Szeged. Leginkább azért, mert Juan Carlos Pastor együttesének ez az utolsó lehetősége arra, hogy a Bajnokok Ligája-kiesés és a Magyar Kupában elszenvedett vereség után megmentse az idényt, a bakonyiak előtt pedig áll még egy jelentős torna, a Bajnokok Ligája kölni négyes döntője. Persze a hivatalos kommunikáció az, hogy a legfontosabb az NB I-es trófea, de a BL final four nem valószínű, hogy kevésbé fontos lenne Momir Ilics együttesének – bajnokságot sokszor nyertek már (26-szor), BL-t viszont soha. Ez azonban csak egy tény, ne legyünk annyira bátrak, hogy ebből messzemenő következtetést próbáljunk levonni, pláne fontossági sorrendet felállítani, mert biztos, hogy ők sem teszik.

A szegedieknél ezúttal sem játszik Bánhidi Bence, de ehhez az idényhajrában már hozzászokhatott a gárda, a győri kupaelődöntőben kikapott a Veszprémtől 30–27-re, de bizonyította, megvan a kerete ahhoz, hogy a legjobb játékosa nélkül is végig egyenrangú partner maradjon bárki ellen, és csak a találkozó végén csúszott ki a kezéből a meccs. Csupán akkor került igazán nehéz helyzetbe, amikor két beállója is kiesett, Matej Gaber megsérült, Rosta Miklóst pedig piros lappal kiállították. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a Szeged még egyszer ilyen helyzetbe sodorja magát fő riválisa ellen, pláne kritikus szituációban, sőt, várhatóan mindent megtesz, hogy megvédje címét, és valószínűleg jobban harap az elkövetkező két összecsapáson, mint a kupában, elvégre a tét is nagyobb.

Ha lövésre emelkedik a szegediek átlövője, Borut Mackovsek, hatalmas bombákat küld az ellenfél kapujára, amelyeket nehéz hárítani (Fotó: Árvai Károly)
Ha lövésre emelkedik a szegediek átlövője, Borut Mackovsek, hatalmas bombákat küld az ellenfél kapujára, amelyeket nehéz hárítani (Fotó: Árvai Károly)

 

Ehhez azonban le is kell nyugodniuk a párbajt hazai pályán kezdő szegedieknek, mert az évad vége felé több olyan mérkőzés volt, amelyen a játékosok között nem volt meg a teljes összhang, és ezt most nem engedhetik meg maguknak. A bajnokságban Gyöngyösön ez a diszharmónia vereséget és a már-már biztos alapszakasz-győzelem elveszítését jelentette papíron gyengébb csapattól, a kupa bronzmeccsén pedig egy kaotikus első félidőt a Budakalász ellen. Mivel a bajnoki alapszakasz már május 20-án eldőlt a Telekom Veszprém javára, a Pick Szegednek két hete volt rá, hogy kizárólag erre a párbajra koncentráljon és rendbe tegye a csapategységet.

A Veszprém erőssége mindig is a védekezése volt, ami azonban erre az évadra kissé hektikusra sikerült, mert időszakosan összeállt, ilyenkor szinte áthatolhatatlannak bizonyult, majd ez az összhang rendre el-eltűnt, és a gárda többször is túl sok gólt kapott (azonban szinte mindig többet dobott, de erről később). Erre a csapatrészre ugyanakkor bátran alapozhat Momir Ilics, mert a hajrára csak kiegyenesedett a hátsó szekció: az első bajnoki döntőjére készülő Sipos Adrián rengeteg dolgozik a falban, és kitűnően megértik egymást Blaz Blagotinsekkel, Andreas Nilssonnal, valamint Rasmus Laugéval, illetve ott van Ligetvári Patrik, aki többször is csak csereként állt be a második játékrészben, pedig vele kiegészülve szinte mindig szervezettebb és hatékonyabb lett a védelem.

A védekezés nagy erőssége a veszprémi Sipos Adriánnak és társainak (Fotó: Dél-Magyarország/Kuklis István)
A védekezés nagy erőssége a veszprémi Sipos Adriánnak és társainak (Fotó: Dél-Magyarország/Kuklis István)

 

A gólszerzéssel kevesebb gondja akadt a Veszprémnek, a bajnokságban a meccsenként átlag majdnem 36 gólt szerzett (35.8), ami a legmagasabb a ligában, és a gárda a Bajnokok Ligájában is a legtermékenyebb, legtöbbet támadó csapatok közé tartozik. Ebben főszerepet játszanak a szélsők, jobb oldalon a szlovén Gasper Marguc (87 bajnoki gól), a balon a horvát Manuel Strlek (94 gól), illetve a hosszú sérülés és féléves felépülés után az Aalborg elleni BL-negyeddöntőben visszatérő macedón Dejan Manaszkov. A Veszprém egyik legfőbb fegyvere a remek kapusteljesítményre épülő villámgyors kontratámadás, az idén Rodrigo Corrales és Vladimir Cupara elképesztő teljesítménye a védelem mögött azt eredményezte, hogy az együttes nagyon hatékonyan indult meg, és rengeteg könnyű lerohanásgólt szerzett.

A Veszprém az Aalborg ellen játszott eddig talán a legjobban ebben az idényben, azóta pedig tartalékolt az utolsó bajnoki fordulókban, ugyanakkor érdekes, számít-e az, hogy egy héttel a bajnoki visszavágó után vár az együttesre egy legalább ugyanekkora feladat Kölnben. Vajon mennyit vesz ki a Szeged elleni csata, kell-e figyelnie az egyensúlyra Momir Ilicsnek? Miközben a Pick Szegednek a nyárig most már a Veszprém legyőzése az egyetlen feladat.

A pénteki mérkőzés a két csapat 182. összecsapása, ebből 124-szer a Veszprém, 51-szer a Szeged került ki győztesen, hét találkozó döntetlennel ért véget. Egy biztos, az alapszakasz és a Magyar Kupa után az elkövetkező több mint egy hétben az idény legkeményebb Szeged–Veszprém párbaja elé nézünk.

A szorult pillanatokban Lékai Máté megtalálhatja a jó megoldást (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Balogh Ákos)
A szorult pillanatokban Lékai Máté megtalálhatja a jó megoldást (Fotó: Veszprém Megyei Napló/Balogh Ákos)

 

2021–2022-ES MAGYAR BAJNOKI DÖNTŐ
1. mérkőzés, június 3. (péntek)

Pick Szeged–Telekom Veszprém, Szeged, Pick Aréna, 18.45 (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Visszavágó, június 11. (szombat)
Telekom Veszprém–Pick Szeged, Veszprém, Veszprém Aréna, 17.45

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Az első bajnoki döntő a Pick Arénában
A 2021–2022-es férfi kézilabda­idényben a Pick Szeged–Telekom Veszprém magyar bajnoki döntő párbaja június 3-án a Pick Arénában kezdődik, amelyben egyszer már játszottak egymás ellen a csapatok az alapszakaszban, és akkor a Telekom Veszprém nyert 29–27-re. A pénteki mérkőzés azonban borítékolhatóan más lesz, hiszen ez az első magyar bajnoki döntő a minden bizonnyal telt házas, nyolcezres új szegedi csarnokban. A június 11-i visszavágónak helyet adó, ötezer fő befogadására alkalmas Veszprém Aréna már sok nagy harcot látott Magyarország két legjobb férfi kézilabdacsapata között, és a Szegedet az elmúlt időben mintha csak felpörgetné a veszprémi szurkolók által teremtett fergeteges hangulat, a 2021. novemberi bajnokin 26–26-os döntetlen született, de a tavalyi döntő visszavágóján Juan Carlos Pastor együttese egy góllal nyerni tudott Veszprémben, ami egyben a bajnoki címet jelentette számára. Az első mérkőzésre ezúttal a szegedi klub 340 jegyet adott a Telekom Veszprém szurkolóinak a Marian Cozma vendégszektorba, a veszprémiek ugyanennyit adnak a visszavágón a rivális drukkereknek.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik