Fontos, legfontosabb – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 23:13

Nem megbántva a nyilatkozókat, ma­gyarán szólva „púdernek” érzem hangsúlyozni, hogy az idény legfontosabb mérkőzése következik. Egyfelől a férfi kézilabdázóknál a Telekom Veszprém és a Pick Szeged egymás elleni mérkőzéseinek bukéja van, a bajnoki döntőnek pláne. Azt is mondhatnánk (kis túlzással persze), mint futballban a Fradi–Újpest találkozókra: mindegy, hol végzel a bajnokságban, csak győzd le a riválist. Ha most a kétmérkőzéses összesítésben te nyersz, tiéd az aranyérem.

Ugyanakkor mind a Veszprémnek, mind a Szegednek – kimondva-kimondatlanul – a Bajnokok Ligája négyes döntő a célja. Fontosnak tartom: nem elvárás, de cél. A tavalyi edzőváltás után a veszprémi vezetőség idén nem vár(hat)ta el a négy közé jutást a BL-ben. Ezért értékelődött fel az Aalborg elleni továbbjutás.

Bajnoki finálé előtt szokás a játékosok formáját, a taktikát elemezni. Nem teszem, mert ez szakmai kérdés. Ami az elmúlt évadot illeti, a Telekom Veszprémnél játékosként hat idényt lehúzó Momir Ilics 2021. nyári edzői kinevezése telitalálat. Egyrészt egy a játékosok közül (sokukkal még együtt lépett pályára), másrészt szakemberként a szerb megköveteli a fegyelmet, otthonról hozott mentalitásával nagyszerűen motiválja a társaságot, sportnyelven fogalmazva vele van az öltöző.

A 2013 óta a Pick Szeged kispadján ülő Juan Carlos Pastorral a csapat 2018-ban és 2021-ben is megnyerte a bajnokságot. Ám az idénynek címvédőként nekivágó szegediek a Magyar Kupa elődöntőjében 30–27-es, a legutóbbi Tisza-parti találkozójukon a Pick Arénában 29–27-es vereséget szenvedtek. Az idényt az aranyéremmel menthetnék meg a szegediek, ennél nagyobb motiváció nincs. A korábban világválogatott kézilabdázó, exveszprémi Éles József szerint ha a szegediek négy-öt gólos előnyt szereznek a visszavágóra, a Veszprémnek nehéz dolga lesz. Viszont arról se feledkezzünk meg, hogy a világ egyik legjobb beállója, a szegedi Bánhidi Bence még összedrótozottan sem léphet pályára, ez védekezésben és támadásban egy­aránt hátrány a párharcot hazai pályán kezdő szegedieknek.

A felsoroltak értelmében módosítanék a rangadó besorolásán: a Pick Szegednek valóban az évad legfontosabb mérkőzése következik, a Telekom Veszprém viszont úgy vághat neki a finálénak, hogy kudarc esetén a a BL kölni négyes döntőjében javíthat. Ha nem nyeri meg 27. bajnoki aranyérmét, de netán elhódítja a BL-serleget, melyik lesz az idény legfontosabb mérkőzése?

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik