Férfi kézi Eb: Elég abból, hogy mindenki nyomásról beszél – Lékai Máté

K. T. I., N. P.K. T. I., N. P.
Vágólapra másolva!
2022.01.18. 19:54
Amint arról beszámoltunk, a magyar férfi kézilabda-válogatott Hollandia után kikapott Izlandtól is részben hazai rendezésű kézi Eb-n, így függetlenül a csoport utolsó meccsétől búcsúzik a tornától. Bánhidi Bence és Bodó Richárd sem akart „bírózni” a vereség után, mégis mindketten megtették, míg Lékai Máténak már elege van abból, hogy mindenki nyomásról beszélt a hazai pálya kapcsán. 
Lékai Máté szerint nem lehet teher a hazai pálya (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Lékai Máté szerint nem lehet teher a hazai pálya (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

Lehet, hogy most játszottunk a legjobban, de nem nyertünk, úgyhogy inkább elcserélném egy rossz teljesítményre, meg győzelemre – mondta Lékai Máté a magyar újságíróknak. – Sajnálom, hogy nem tudtuk kiszolgálni a szurkolóinkat. Friss az élmény, még meg kell emészteni a kihagyott hetest, a belépést és a bírói ítéleteket. Most is bebizonyosodott, milyen erős az Európa-bajnokság, amelyen nüanszok döntenek. Volt olyan, hogy Bodó Ricsivel rávetődtünk a labdára, mégis valahogy becsúszott közénk az izlandi szélső, nem akartuk elhinni. Elég abból, hogy mindenki nyomásról beszél, egyszerűen csak győznünk kell, tök mindegy, hol és kivel játszunk. Nem lehet teher, ha húszezer hazai néző előtt kézilabdázol. Lehet, hogy most játszottunk a legjobban, de nem nyertünk, úgyhogy inkább elcserélném egy rossz teljesítményre, meg győzelemre.”

„Tény és való, 31 gólt nem lehet kapni. A védekezésünkkel problémák voltak, a kapusteljesítményünk sem volt olyan, ami extra lett volna – mondta az Izland ellen hat gólt szerző Bánhidi Bence az M4 Sport kamerája előtt. – Sosem tudtuk átlépni az árnyékunkat támadásban sem. Az utolsó tíz percben pedig olyan hibákat követtünk el, amiket nem lett volna szabad. Nem akarok bírózni, de akadtak olyan döntések, amelyekről úgy érzem, minket sújtottak. Nem így tervezetük. Az elmúlt két évben nyomás nélkül játszottunk, most rajtunk volt a nyomás. Elég sok húsz-huszonkét éves játékosunk van, akiknek ezt még szokniuk kell. Nekem ez talán kevésbé volt szokatlan, mindenkin van nyomás, mindenkinek hozzá kell tudni tenni ilyenkor is valamit, hogy szintet tudjunk lépni.”

„Ez a végjáték brutális volt. Annyira akartunk, nagyon jól játszottunk és egy nagyon jó Izlandtól kikaptunk. Egymással kell foglalkoznunk, magunkba kell néznünk, nem akarom a bírókat hibáztatni, de a végén volt pár olyan döntés, amivel másként alakulhatott volna. Nem így akartuk, nem így terveztük. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki végig kísérte ezt a három meccset, óriási hangulatot teremtettek, megérdemeltek volna még néhány meccset” – értékelt bosszúsan Bodó Richárd.

Mikler Roland a hajrában ugyan hetest fogott, de ez is kevés volt (Fotó: Mirkó István)
Mikler Roland a hajrában ugyan hetest fogott, de ez is kevés volt (Fotó: Mirkó István)

 

„Nagyon nehéz megszólalni. Nagyon nehéz megélni ezt az egészet. Nem erre készültünk... De sajnos így alakult – mondta a csapatkapitány, Mikler Roland. – Már az első mérkőzés után is kerestük az okát, miért nem tudjuk a magunk játékát játszani. A portugálok elleni élet-halál küzdelem nagyon gyorsan jött. Nem volt szinte semmi időnk gondolkodni, készülni. Ez a csoport ilyen szinten kiegyenlített. Ennek a fiatal, én azt gondolom, hogy jó kis csapatunknak, nem sikerült most ezen a csoporton átlépni. De a szívünket, lelkünket beletettük, ez remélem, látszott is. Szeretnék köszönetet mondani, a szervezőknek, az önkénteseknek, akik támogattak minket, annak a 20 ezer embernek, aki pénztárcáját, idejét beletette, hogy itt legyen és lökjön rajtunk egy nagyot a holtpontokon – mert volt ilyen bőven – köszönet jár."

Kapusként nem a támadással és a védekezéssel, hanem a saját dolgommal, a védéssel kell foglalkoznom – fogalmazott Székely Márton. – Akkor segíthettem volna igazán a csapatnak, ha még több labdát fogok meg. Sajnálom, hogy nem tudtuk elérni a torna előtt magunk elé kitűzött célt, és amit mindenki elvárt tőlünk. A nézők szenzációsak voltak mindhárom mérkőzésünkön, ilyen szurkolótábora senkinek sincs a világon. Csalódottak vagyunk, ha a drukkereken múlott volna, a döntőig menetelünk. Egyik meccsen sem úgy játszottunk, ahogy tudunk, nem múltuk felül az ellenfelünket nagy különbséggel. Csak saját magunkat hibáztathatjuk a kiesésért.”

„Nüanszokon múlt. Szégyellem, hogy kihagytam azt a hetest. Talán sorsdöntő lett volna. Tényleg csak annyit tudok mondani, szégyellem. S annyit, köszönjük a szurkolóknak azt a támogatást, amit adtak. Magunkra akartunk koncentrálni, nem a bírókra. Valahogy meg akartuk nyerni ezt a meccset, sajnos nem sikerült. Nagyon szomorú hazai pályán ezt átélni – nem is tudok mit mondani. Csak élvezni akartuk az Eb-t, megnyerni valahogy ezt a meccset két góllal, csak ennyit akartunk” – kereste a szavakat Máthé Dominik.

Apróságok döntötték el a meccset, a végén a fontos szituációkból nem jöttünk ki jól, ellentétben a portugál meccsel. Külön köszönnöm a magyar szurkolóknak a biztatást. Talán többet nem lesz hasonlóban részem a pályafutásom során” – kesergett Hanusz Egon.

Gulyás István szerint nem érzi azt, hogy el kellene marasztalnia a csapatot (Fotó: Mirkó István)
Gulyás István szerint nem érzi azt, hogy el kellene marasztalnia a csapatot (Fotó: Mirkó István)„Mindhárom meccsünk nagyon küzdelmes volt, de tudtuk, hogy ilyen lesz az Eb. Nem tudtuk a mai mérkőzést a javunkra fordítani. Nagyon rossz ütemben hibáztunk, talán sok gólt is kaptunk. Többen sérüléssel vállalták a játékot, nagyon küzdöttünk így is, de ez egy ilyen nap volt...”
– állt az M4 mikrofonja mögé Gulyás István szövetségi kapitány.

„Ma már azt éreztem, élvezik a játékot. A hiba benne van, főleg egy ennyire jó csapat ellen, mint Izland. Nem gondolom, hogy ma nagyobb nyomás volt, mint két nappal ezelőtt. Ugyanúgy nyernünk kellett volna. Kicsit több volt a hiba, illetve védekezésben nagyon. Későn zártunk össze. De azt gondolom, hogy ezzel együtt is mindenki megérdemli az elismerést, mert nagyon küzdöttek.”

„Meg fogjuk ölelni őket, sokat dolgoztak, nem érzem, hogy el kellene marasztaljuk őket” – mondta arra a kérdésre, mi fog történni az öltözőben, amikor az egész keret együtt lesz.

Részletek itt!

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
3. FORDULÓ
B-CSOPORT
IZLAND–MAGYARORSZÁG 31–30(17–17)
Budapesti Kézilabda Aréna, 20 022néző.V:Marin, I. Garcia (spanyolok)
IZLAND:Gústavsson – GUDJÓNSSON 5, MAGNÚSSON 8 (4), Jonsson 1, Y. Gíslason 1, Pálmarsson 2, ELISSON 9 (2).Csere:G. KRISTJÁNSSON 4, O. Gudmundsson, Vidarsson 1, V. Kristjánsson, Arnarsson.Szövetségi kapitány:Gudmundur Gudmundsson
MAGYARORSZÁG:Mikler R. – P. Rodriguez 4, Máthé 4 (1), Lékai 3, BÁNHIDI 6, SZITA 5, Bóka 2.Csere:Székely M. (kapus), Sipos A., Bodó 3, Topic 2, Hanusz, Ligetvári, Ancsin G. 1.Szövetségi kapitány:Gulyás István
Az eredmény alakulása.9. p.: 5–6. 16. p.: 11–9. 23. p.: 13–13. 35. p.: 19–20. 39. p.: 23–21. 48. p.: 25–26. 54. p.: 29–29. 57. p.: 31–29
Kiállítások:
12, ill. 12 perc
Hétméteresek:
8/6, ill. 2/1


A B-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Izland 3 3 88–82 6 6
2. Hollandia 3 2 1 91–88 3 4
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 89–92 –3 2
4. Portugália3385–91–60

AZ EB VÉGEREDMÉNYE
...
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik