Férfi kézi Eb: Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a gólját; elárasztották ajánlatokkal

P. V.P. V.
Vágólapra másolva!
2022.01.17. 15:32
null
Máthé Dominik csak egyszer nézte vissza a portugáloknak lőtt győztes gólját (Fotó: Szabó Miklós)
Máthé Dominik csupán egyszer nézte vissza a portugálok elleni győztes gólját, és mint azt a hétfői sajtófélórán elmondta, már az izlandiak elleni, sorsdöntő mérkőzésre koncentrál. Egyelőre az Instagram-üzeneteire sem fog válaszolni, azzal csak az Európa-bajnokság után foglalkozik. Lékai Máté elmondta, nyilván átszámolták, hogy mi lenne az ideális eredmény Izland ellen.

A hétfői sajtófélóra keretében először is rekonstruáltuk a portugálok elleni győztes gólt, amely az „ötletgazda” Lékai Máté szemszögéből így nézett ki.

„Én mondtam be a figurát, azt gondoltam, ez be fog válni. Így mindenkinek tiszta volt a feladata, Domi tudta, hogy neki kell elvállalnia a lövést, és szerencsére jól is sikerült, a portugálok nem számítottak erre a variációra. Ezt mérkőzésen még nem játszottuk, de jól alakult, Domi belőtte. Nem hiszem, hogy arra gondoltak volna, majd én lövöm el, nálam vannak nagyobb lövők a csapatban.”

„Nagy felelősség volt, az biztos, de büszke is voltam, hogy a csapat rám bízta ezt a feladatot, még sosem jött ki rám figura ilyen kiélezett helyzetben – ezt már a győztes gólt szerző Máthé Dominik mondta. Csak egyszer néztem vissza a gólom, nem akartam vele többet foglalkozni, inkább már az Izland elleni meccsre koncentrálunk. Az első két meccsüket láttuk, nagyon gyorsak, ezért nekünk is gyorsabban kell visszarendeződnünk, mint Portugália ellen. Védekezésben az egyik hármasuk fellép öt az egybe, úgyhogy nagyon fontosak lesznek az egy egy elleni támadásaink, és a kapusaikra is nagyon fel kell készülnünk. A portugálok ellen az elején még görcsösek voltunk, de ez lett az a meccs, amelyen megérkeztünk az Eb-re, reméljük, most már csak felfelé vezet az út.

Gulyás István szövetségi kapitány hozzátette, ilyenkor nincs idő kételkedni az irányítóban, és akkor is jó döntés lett volna, ha Máthé kapufát lő.

„Amit a Máté bemondott, azt a három-négy passzos játékot kellett lemenedzselni, teljesen profi dolog volt.”

Lékai elmondta, nyilván átszámolták, hogy mi lenne az ideális eredmény Izland ellen.

„Sorra vettük a lehetséges forgatókönyveket, s mindegyikre az jött ki, hogy minél több góllal nyerünk, annál jobb. A lényeg a győzelem, és hogy legalább kettővel nyerjünk.”

Ligetvári Patrik arról beszélt, a portugálok elleni meccsen megkapták azt az erőt, amely győzelemre vezetett, ebből kell táplálkozni, és Izland ellen is nyerni kell.

„A tegnapi meccsen hasonló szituációk voltak, mint Hollandia ellen, azonban most higgadtak tudtunk maradni, hideg fejjel tudtunk gondolkozni. Talpra álltunk az elmúlt három év legrosszabb mérkőzése után, a portugálok elleni győzelem áttörést jelentett.”

Gulyás István és Nagy László ugyancsak egyetért abban, hogy a csapat a portugálok ellen már nyugodtabb volt, letisztultabban kézilabdázott, még ha voltak is olyan szituációk, amikor a játékosokat elvitte a szívük, de ilyenkor tudtak váltani.

Az Izland elleni, sorsdöntő találkozóval kapcsolatban a következőket mondta a szövetségi kapitány.

„Jó néhány napja elemezzük az izlandiak játékát, feltérképeztük a keretet, megnéztük a meccseiket a tavalyi vb-ről, de nyilván a legjobban az előző két mérkőzésükből lehet felkészülni. Stabilnak kell maradni és még felszabadultabban játszani. Arra törekszünk, hogy még inkább az igazi arcunkat mutassuk meg, van még hová fejlődni. Mindenben javulni kell, főleg védekezésben, és ha vezetünk három góllal, akkor nem szabad visszaengedni az ellenfelet.Az izlandiak sem sokkal magasabbak, mint a hollandok, de ott sem az volt a baj, hogy nem feküdt a stílusuk, hanem hogy nem segítettünk be egymásnak. Most ez a védekezés remélhetőleg eredményesebb lesz.”

Nagy László hozzátette, Bánhidi Bence kiválásával fontos volt, hogy a portugálok ellen mertünk kapu felé támadni, hiszen ha elrontjuk a lövést, abból kisebb százalékban tudtak kontrázni, mintha beadjuk a beállónak és lehalásszák a védők. A csapatvezető elmondta, a beálló bokája jobban van, és hogy még jobb állapotba kerüljön, arra van egy egész nap, de majd az orvosokkal együtt mérlegelik, hogy játszhat-e Izland ellen.

Máthé Dominik szerint Bánhidi hiánya miatt egyáltalán nem szűkültek be a variációs lehetőségek támadásban, hiszen Topic Petar és Rosta Miklós is megoldották a feladatukat. Védekezésben pedig belső poszton nagyon sok játékosunk van.

Szóba került az is, hogy az első két meccsen keveset foglalkoztatták a szélsőket. Lékai szerint a folytatásban mindenképpen szélesebben kell játszani, mert tömör lesz a fal. Gulyás István ezzel kapcsolatban elmondta, Bánhidi Bence kiesésével jóval többet egy egyeztek, a taktika is az volt, hogy a beállósok teret nyissanak, területet adjanak az irányítóknak. Ebben benne lett volna bőven a szélre játék, adta volna is magát, de a fő stratégián nem változtatnak.

A magyar válogatott két éve az Eb-n ugyancsak Izland ellen játszotta az utolsó csoportmeccsét, akkor egy kiemelkedő kapusteljesítményt hozó, szenzációs második félidővel 24–18-ra nyert. Máthé Dominik reméli, azért nem úgy kezdünk, mint akkor, de azt elfogadná, ha most is hat góllal nyernénk.Gulyás István is elővette a két évvel ezelőtti papírjait, de mint mondta, azóta sok minden változott, erőt viszont lehet belőle meríteni.

Végül Máthé Dominik Instagramon kitett posztja is szóba került, amelyben két szurkoló barátnőkereső akciójára reagált.

„Nagyon sokan írtak nekem, tegnap kicsit lefagyott az Instagramom. De erre majd az Eb után szeretnék csak koncentrálni, most Izlandon van a fókusz” – árulta el az átlövő.

Az izlandiak elleni mérkőzést kedden 18 órától játssza a magyar válogatott a Budapesti Kézilabda Arénában, telt ház előtt.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
B-CSOPORT
Magyarország–Portugália 31–30 (14–15)
Budapest,
MVM Dome,20 022néző.Vezette:Horacek, Novotny (csehek)
MAGYARORSZÁG:
Mikler R. – P. Rodriguez 2, MÁTHÉ 8 (4), LÉKAI 6 (1), TOPIC 3, SZITA 4, Bóka 3.Csere:SZÉKELY M. (kapus), Sipos A., Rosta M. 1, Bodó 1, Ancsin G. 2, Hanusz 1, Ligetvári.Szövetségi kapitány:Gulyás István
PORTUGÁLIA:
Capdeville – Areia 5 (5), Magalhaes 1, ITURRIZA 3, Salina 3, Cavalcanti 1, Branquinho.Csere:Gaspar (kapus), MARTINS 5, Rocha, Salvador, SILVA 5, Alves 1, Duarte 2, FERNANDES 4.Szövetségi kapitány:Paulo Pereira
Az eredmény alakulása.
9. p.: 2–5. 13. p.: 5–5. 19. p.: 8–6. 24. p.: 12–10. 36. p.: 18–17. 42. p.: 23–21. 50. p.: 27–24. 56. p.: 28–28
Kiállítások:
12, ill. 12 perc
Hétméteresek:
6/5, ill. 5/5

A CSOPORT MÁSIK MÉRKŐZÉSÉN
Izland–Hollandia 29–28

AZ UTOLSÓ FORDULÓ PROGRAMJA A B-CSOPORTBAN
JANUÁR 18., KEDD

18.00:Izland–Magyarország (Tv:M4 Sport)élőben az NSO-n!
20.30:
Hollandia–Portugália

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Izland2257–52+54
2. Hollandia21159–57+22
3. MAGYARORSZÁG21159–61–22
4. Portugália2254–59–50
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik