Férfi kézi Eb: a spanyolok a dánok testén keresztül újra a döntőben

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 19:55
null
A spanyolok újra ott vannak az Eb-döntőben (Fotó: Török Attila)
Elsőként a legutóbbi két kontinenstornát megnyerő Spanyolország jutott be a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjébe, miután 29–25-re legyőzte a vb-címvédő Dániát.

A hosszabbításba torkolló helyosztó miatt 15 perccel eltolták az elődöntők kezdését, hogy legyen elég idejük a játékosoknak a pályán melegíteni. A legutóbbi két vb-t megnyerő dánoknál természetesen visszatértek a franciák elleni középdöntős záró meccset kihagyó sztárok, Mikkel Hansen, Mathias Gidsel és Magnus Saugstrup, a két és négy évvel ezelőtti Eb-n diadalmaskodó spanyoloktól viszont hiányzott a pozitív koronavírustesztet adó Ferrán Solé és Sergey Hernández. A spanyolok a 2015-ös vb-negyeddöntő óta nem tudták legyőzni a dánokat, a tavalyi vb-döntőben és a tokiói olimpia elődöntőjében is kikaptak tőlük.

Mindkét csapat szigorúan védekezett, és a két kapus, Niklas Landin, illetve Gonzalo Pérez de Vargas is kiválóan kezdett, így nem záporoztak a gólok. A spanyolok például a 6. percben találtak be először Aleix Gómez révén. Nikolaj Jacobsen sem lehetett éppen elégedett csapata támadójátékával, ugyanis már a 12. percben időt kért. Ezután a 100. Eb-meccsüket játszó dánok mentek el először két góllal, a spanyolok erre Joan Canellast is pályára küldték.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

Bár Jacobsen ezután is többször üvöltött a kispadról a játékosainak, a spanyolok jobban szenvedtek támadásban. Egyedül az ezen az Eb-n berobbanó Agustín Casadót lehetett dicsérni, a dánok azonban a góljai ellenére is megléptek 8–4-re. Hansen a találatai mellett a társait is jól hozta helyzetbe, a spanyolok mégis 10–8-ra feljöttek, ekkor egyből átállt hét a hat elleni játékra a dán együttes.

Landin, aki az első 12 perc után hihetetlen, 71 százalékos hatékonysággal állt, és a szünetig sem ment 41 százalék alá, egy alkalommal visszafutva a hatoson kívül lábbal beleért a spanyolok üres kapus kísérletébe, amiért kiállították, az ellenfél meg hetest kapott. A félidő vége előtt Canellas és Gómez mínusz egyre hozta fel a spanyolokat (13–14), ez a játékrész képe alapján mindenképpen hízelgő volt rájuk nézve.

A folytatásban Canellas hamar egyenlített, miközben a kapuja előtt Gidselt próbálta féken tartani. A dánoknál Lauge helyére Jacob Holm érkezett, ám a parádézó Gómez vezérletével először vették át a vezetést a spanyolok, majd kisvártatva már kettő volt az előnyük.

Gómez egyik hihetetlen gólja

nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

A csapatukat sokkal inkább forgató spanyolok egyre magabiztosabbá váltak, míg az eredmény után futó dánok mínusz háromnál újra a kapust lehozva támadtak. Pérez de Vargas a második játékrészben rákapcsolt, ziccereket hárított, a túloldalon Kevin Möller váltotta Landint. Továbbra is nagy harc folyt a pályán, Hansen egyik gólja után furcsa lábtartással sántikált le, a következő támadásnál már újra ott volt a pályán. Szükség is volt rá, mert az újra kivételes védekezést bemutató spanyolok az utolsó öt percre fordulva is őrizték háromgólos előnyüket.

Canellasék már az idővel is játszhattak, Jordi Ribera kétgólos előnyben, bő egy perccel a vége előtt két időt, amikor a dánok kijöttek letámadásra. Az északiaknak már nem osztottak lapot ezen a napon, az utolsó két találatot a hétig jutó Canellas lőtte, majd jöhetett az örömtánc. Spanyolország 2925-ös sikerével sorozatban negyedszer jutott be az Eb döntőjébe erre egyetlen másik válogatott sem volt még képes. A fináléban a franciákat felülmúló svédek várnak rájuk.

Joan Canellas: Jó volt hallani a lelátóról, hogy Pick Szeged, Pick Szeged!

A meccs legjobbjának a 13 lövésből 11-szer eredményes Gómezt választották, de a Barca klasszis szélsője, valamint Canellas mellett a 14 védéssel záró (37.84 százalék) Pérez de Vargas is sokat hozzátett a sikerhez. A veszprémi Jorge Maqueda két gólig jutott, akárcsak dán klubtársa, Lauge.

Ha összejönne a triplázás a spanyoloknak, azzal beállítanák a svédek rekordját, akik 1998-ban, 2000-ben és 2002-ben sorozatban háromszor ülhettek fel Európa trónjára.

A lelátón is nagy volt a spanyol öröm (Fotó: Török Attila)
A lelátón is nagy volt a spanyol öröm (Fotó: Török Attila)
Csalódott dán játékosok (Fotó: Török Attila)
Csalódott dán játékosok (Fotó: Török Attila)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ (Budapesti Kézilabda Aréna)
Spanyolország–Dánia 29–25
(13–14)
Ld: Gómez 11, Canellas 7, ill. Hansen 8
KÉSŐBB
Franciaország–Svédország 33–34 (14–17)

AZ 5. HELYÉRT (Budapesti Kézilabda Aréna)
Izland–Norvégia 33–34 (12–16, 27–27) – hosszabbítás után

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ

18.00: Svédország–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
BRONZMÉRKŐZÉS
15.30: Franciaország–Dánia (Tv: M4 Sport)

AZ EB VÉGEREDMÉNYE

5. Norvégia
6. Izland
7. Németország
8. Horvátország
9. Oroszország
10. Hollandia
11. Montenegró
12. Lengyelország
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik