Férfi kézi Eb: 3 gól, két ziccervédés a legvégén – Palicka hőssé vált a döntőbe jutó svédeknél

Vágólapra másolva!
2022.01.28. 22:26
null
Palicka két ziccert is védett a legvégén (Fotó: Török Attila)
Hiába kezdett jól Franciaország, Svédország fordított, és a második félidőben végig vezetve nyert a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjében. A skandinávoknál Jim Gottfridsson kilenc gólig jutott, de a karanténból szabaduló Andreas Palicka volt a hős, aki kapusként Eb-rekordot jelentő három gólt lőtt, s a legvégén két ziccert is megfogott. 

A franciák és a svédek gyűjtötték be eddig a legtöbb trófeát a nagy tornákról, a svédek az Eb-, a franciák a vb-címek tekintetében tartják a rekordot négy, illetve hat elsőséggel. A tavalyi vb elődöntőjében a svédek hatgólos különbséggel nyerték az egymás ellen vívott ütközetet.

A franciákat újra Guillaume Gille irányíthatta a kispad mellől, a veszprémi Kentin Mahé azonban továbbra sem tudott segíteni a társainak. A svédeknél Lukas Sandell, Hampus Wanne, Niclas Ekberg és Felix Claar hiányzott pozitív koronavírusteszt miatt, visszatért viszont az elkülönítés után Andreas Palicka.

A dánok elleni nagy hajrábeli fordítással elődöntőbe jutó franciák ott folytatták, ahol két nappal ezelőtt abbahagyták. Lendületes akciókkal és kemény védekezéssel hamar 4–1-es előnybe kerültek, Glenn Solbergnek már a 6. percben időt kellett kérnie. Ezután hatékonyabbá váltak a svéd támadások, a kapus Palicka emberelőnyben gólt is szerzett, francia kollégája, Vincent Gérard a padról befutva csak belepiszkálni tudott az ívelt lövésbe. Ezzel négygólos hátrányból 7–6-re jöttek fel a skandinávok.

Palicka a gólszerzésből is kivette a részét

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
nso_uj_cikk_embed
mceBlockPasteEnd

Jim Gottfridsson szép dolgokat csinált, a társai azonban többször hibáztak Gérard-ral szemben, így a franciák tartották előnyüket. Jött azonban megint Palicka, aki egymás után kétszer is az üres kapuba lőtt, így amellett, hogy egyenlített csapatának (10–10), három góljával a 21. percben a mezőny legeredményesebb játékosa volt. Korábban egyébként még egyetlen kapus sem szerzett három gólt Eb-meccsen. A fonalat elkapó svédek a vezetést is átvették, a franciák Hugo Descat találataival tartották a lépést. Aztán Gottfridsson a szünet előtt háromszor is megvillant, ezzel 17–14-re mentek a svédek.

A franciák nagy erőket mozgósítottak azért, hogy mínusz ötről felzárkózzanak, lőttek is szép gólokat, csak közben hátul nem tudták feltartóztatni a svédeket, hiába állt be Gérard helyére a Szegeddel hírbe hozott Wesley Pardin. Közben a tornán most debütáló Lucas Pellas jól helyettesítette Wannét, és magabiztosan értékesítette a helyzeteit.

Gottfridsson kilenc góljával a meccs embere lett (Fotó: Török Attila)
Gottfridsson kilenc góljával a meccs embere lett (Fotó: Török Attila)

Bármikor feljöttek kettőre a franciák, érkezett a svéd válasz. Ráadásul a svéd cserekapus, Peter Johannesson is útját állta a franciáknak, ezzel újra négy lett a különbség. A franciák nem adták fel, és indítottak egy utolsó rohamot. Aymeric Minne második félidőben szerzett hetedik góljával 32–31-re jöttek fel az 57. perc elején, azonban Valentin Porte piros lapot érően szabálytalankodott a túloldalon. A svédeknél Albin Lagergrent szórták ki, a skandinávok az utolsó perchez érve újra kettővel vezettek. Még innen is lehetett volna visszaút a franciáknak, a legvégén az egyenlítésért támadhattak, a pihenője után visszaálló Palicka azonban két ziccert is hárított Ludovic Fabregasszal szemben.

Svédország 34–33-ra nyert, és a vasárnapi döntőben Spanyolországgal találkozik, míg a franciák a dánokkal csaphatnak össze a bronzért.

Egy furcsa svéd szurkoló a lelátóról (Fotó: Török Attila)
Egy furcsa svéd szurkoló a lelátóról (Fotó: Török Attila)

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ (Budapesti Kézilabda Aréna)
Franciaország–Svédország 33–34 (14–17)
Ld: Descat 8, Minne 8, ill. Gottfridsson 9, Pellas 7

KORÁBBAN
Spanyolország–Dánia 29–25
(13–14)

AZ 5. HELYÉRT (Budapesti Kézilabda Aréna)
Izland–Norvégia 33–34 (12–16, 27–27) – hosszabbítás után

A VASÁRNAPI PROGRAM
DÖNTŐ

18.00: Svédország–Spanyolország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
BRONZMÉRKŐZÉS
15.30:Franciaország–Dánia (Tv: M4 Sport)

AZ EB VÉGEREDMÉNYE

5. Norvégia
6. Izland
7. Németország
8. Horvátország
9. Oroszország
10. Hollandia
11. Montenegró
12. Lengyelország
13. Csehország
14. Szerbia
15. MAGYARORSZÁG
16. Szlovénia
17. Fehéroroszország
18. Szlovákia
19. Portugália
20. Ausztria
21. Litvánia
22. Észak-Macedónia
23. Bosznia-Hercegovina
24. Ukrajna
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik