Férfi kézilabda Eb: A legjobb nyolc közé kerülés a cél – Nagy László

Vágólapra másolva!
2021.12.22. 14:31
null
Nagy László elmondta, a szövetség elvárása, hogy a legjobb nyolc közé jusson a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n (Fotó: Dömötör Csaba)
A legjobb nyolc közé kerülés a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elvárása a férfiválogatottal szemben a januári magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságon.

 

„Hazai pályán nincs próbálkozás, ki kell szolgálnunk a szurkolóinkat, és minél több mérkőzést megnyerni. A szövetség azt várja el tőlünk, hogy a legjobb nyolc közé kerüljünk, amivel egyetértek" – nyilatkozta szerdán az európai szövetség honlapján az MKSZ alelnöke, aki tagja a férfiválogatott szakmai stábjának.

Nagy László hozzátette, a kontinens legjobb hat csapata egy kicsivel a magyar előtt jár, ennek ellenére mernek álmodni, s úgy véli, ha a keret minden tagjára számíthatnak és mindenki hozzáteszi tudása legjavát az összteljesítményhez, akkor meglepetést szerezhetnek.

EB-FŐPRÓBA BAHREIN ELLEN

Még egy utolsó edzést tartott szerda reggel az ünnepek előtt a Gulyás István vezette szakmai stáb a férfiválogatottnak, amely múlt hét csütörtökön Telkiben kezdte el a felkészülést a január 13-án rajtoló szlovák–magyar közös rendezésű Eb-re. A keret az első etapban az itthon játszókra épült, noha Székely Márton (Eurofarm Peliszter) és Szita Zoltán (Wisla Plock) is csatlakozott már a többiekhez.

„Bár még nem teljes a keret, azért szépen összejöttünk. Az elmúlt egy hétben napi kétszer edzettünk, és inkább a konditermi munkán meg a futáson volt a nagyobb hangsúly, a következő szakaszban viszont egyre több lesz a technikai edzés”    – mondta a Nemzeti Sportnak Bóka Bendegúz, nemzeti csapatunk balszélsője.

A karácsonyi ünnepeket követően, december 27-én találkozik ismét a férfiválogatott, amely december 30-ig, majd január 2-tól megint Telkiben gyakorol. Klubkötelezettségei miatt csak az új évben csatlakozik a többiekhez a norvég Elverumban légióskodó jobbátlövő, Máthé Dominik és a német Stuttgart irányítója, Hanusz Egon.  

A mieink január 6-án a fehéroroszokkal játszanak felkészülési mérkőzést, míg az Európa-bajnoki főpróbát január 8-án a tokiói olimpián nyolcadik helyen végző Bahreinnel tartják.
V. Sz.

A magyar férfiválogatott még soha nem volt dobogós Európa-bajnokságon, eddigi legjobb eredménye az 1998-as hatodik helyezés, de a mezőny akkor még 12 csapatos volt. A januári torna B-csoportjában 13-án 20.30-tól Hollandiával, 16-án 18 órától Portugáliával, majd 18-án 18 órától Izlanddal találkoznak a mieink. A középdöntőbe az első két helyezett jut. A 24 csapatos kontinensviadalon 65 mérkőzést játszanak Budapesten, Szegeden, Debrecenben, Kassán és Pozsonyban.

A 2019 nyarán kinevezett szakmai stáb irányításával a válogatott tavaly kilencedik lett az Európa-bajnokságon, idén pedig az ötödik helyen zárt a világbajnokságon. Nagy László elárulta, a legfőbb céljuk, hogy rendszeresen ott legyenek a legjobb nyolc-tíz együttes között.

„Az átlagéletkor 25 év körül van, és a mai kézilabdában a játékosok még harminc fölött is kiválóan teljesítenek, tehát még legalább hat-nyolc év van a mostani keretben. Ha azon az úton haladunk, amelyen eddig, egyre erősebbek leszünk" – nyilatkozta.

A korábbi világklasszis jobbátlövő úgy vélekedett, hogy a válogatott a legutóbbi világversenyeken megmutatta az erejét, és azt, hogy minden poszton, a játék minden elemében rendre van valaki, aki fejlődik. Sipos Adrián a védekezést tartja össze, Mikler Roland fantasztikus kapus, az irányító Lékai Máté egyre jobb formába lendül, a szélsők magabiztosak, a beálló Bánhídi Bence a posztján a világ egyik legjobbja, és biztosan hatalmas terhelés vár rá mindkét kapu előtt az Európa-bajnokságon.

„A lényeg, hogy mindig mindenki a maximumot nyújtsa. Nagyon szeretném, ha a válogatottban azok a játékosok is megállíthatatlanok lennének, akik kevesebb időt kapnak a klubcsapatukban, például Rosta Miklós" – mondta.

Nagy László felidézte, hogy évekkel korábban a magyar sajtó vészjósló cikkekkel volt tele a hazai férfi kézilabdával kapcsolatban, de amikor 2019-ben átvette a férfi kézilabdáért felelős alelnöki posztot az MKSZ-ben, változtattak a filozófián, a mentalitáson az utánpótlástól egészen a felnőttválogatottig.

„Mindez nem volt könnyű, de az eredmények önmagukért beszélnek" – fűzte hozzá.

Mint kifejtette, az MKSZ továbbképzésekkel és szakértőkkel segíti a játékosokat, hogy fejlesszék az önbizalmukat és fejben erősek legyenek, másrészt a klubok is felismerték már ennek a fontosságát.

A szövetség alelnöke szerint a szegedi és a veszprémi kézilabdázók már pontosan tudják, milyen érzés hazai környezetben, telt ház előtt játszani. Reményei szerint a játékosokat feldobja majd, és nem teherként nehezedik rájuk, hogy rengeteg magyar szurkoló előtt szerepelhetnek az új Budapesti Kézilabda Arénában.

„Hatalmas esély számunkra, hogy hazai pályán játszhatunk, örök élményt kell szereznünk mindenkinek. Nagyon jó érzés, hogy egy egész ország áll mögöttünk. Biztos vagyok benne, hogy nyolcadik játékosként velünk lesznek a pályán" – mondta.

A MAGYAR VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Kapusok:
Borbély Ádám (Fejér-B.Á.L. Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Eurofarm Peliszter, északmacedón)
Jobbszélsők: Bujdosó Bendegúz (Ferencváros), Rodríguez Álvarez Pedro (Balatonfüred)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Grundfos Tatabánya), Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Máthé Dominik (Elverum HB, norvég)
Irányítók: Győri Mátyás (Grundfos Tatabánya), Hanusz Egon (TVB Stuttgart, német), Lékai Máté (Telekom Veszprém)
Beállók: Bánhidi Bence (Pick Szeged), Rosta Miklós (Pick Szeged), Sipos Adrián (Telekom Veszprém), Topic Petar (Balatonfüred)
Balátlövők: Bodó Richárd (Pick Szeged), Nagy Bence (Ferencváros), Ligetvári Patrik (Telekom Veszprém), Szita Zoltán (Wisla Plock, lengyel)
Balszélsők: Bóka Bendegúz (Balatonfüred), Sunajko Stefan (Grundfos Tatabánya)

2022-ES FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Debrecen): Szlovénia, Dánia, Észak-Macedónia, Montenegró
B-csoport (Budapest): Portugália, MAGYARORSZÁG, Izland, Hollandia
C-csoport (Szeged): Horvátország, Szerbia, Franciaország, Ukrajna
D-csoport (Pozsony): Németország, Ausztria, Fehéroroszország, Lengyelország
E-csoport (Pozsony): Spanyolország, Svédország, Csehország, Bosznia-Hercegovina
F-csoport (Kassa): Norvégia, Oroszország, Szlovákia, Litvánia

A magyar válogatott menetrendje a B-csoportban
2022. január 13., 20.30: Magyarország–Hollandia
Január 16., 18.00: Portugália–Magyarország
Január 18., 18.00: Izland–Magyarország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik