Férfi kézi-vb: „Ez egy paródia” – sokkoló állapotok fogadták a csapatokat Egyiptomban

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.14. 11:45
null
A csapatok első tapasztalatai nem túl pozitívak az egyiptomi vb-ről (Fotó: AFP)
Több csapat is elégedetlenségének adott hangot, miután megérkezett a férfi kézilabda-világbajnokság helyszínére, Egyiptomba. Zsúfolt szállodáról, közös étkezésről, a maszkhasználat és a távolságtartás hiányáról, késő tesztelésről és távoli edzéshelyszínről szóltak az első beszámolók. 

„Ez egy paródia jelentette ki napjaink egyik legjobb játékosa, a norvég válogatott kulcsembere, Sander Sagosen az első tapasztalatairól. – Eddig egy vicc, amivel találkoztam. Nem vagyok benne biztos, hogy beszélhetünk-e egyáltalán buborékról, amikor emberek maszk nélkül járkálnak ki és a be a szállodába, és a csapatok együtt étkeznek. Semmit nem láttunk vissza azokból a szigorú intézkedésekből, amelyekre előzetesen ígéretet kaptunk. Csak remélhetjük, hogy senki nem kapja el a vírust.”

NEM FŐZHET A NÉMETEKNEK A SAJÁT SZAKÁCSUK

A várakozásokkal ellentétben a mieinkkel azonos csoportban szereplő német válogatott szakácsa nem tudja elkészíteni az ételeket a küldöttség tagjainak az egyiptomi világbajnokság helyszínén. Alfred Gíslason szövetségi kapitány csütörtökön azt nyilatkozta, hogy ehhez nem állnak rendelkezésre a szükséges feltételek, megérkezésükkor pedig jelezték is a vendéglátóknak az ezzel kapcsolatos panaszukat.

A 61 éves izlandi szakvezető elmondta, bár van külön helyiség étkezési célra, az ételt mindenkinek egy olyan helyről kell elvennie, „ahol másokkal egy légtérben tartózkodhat”. (MTI)

Sagosen azzal zárta le, hogy megosztotta az aggályait az illetékesekkel, innentől fogva a kézilabdára szeretne koncentrálni – már amennyire ez lehetséges. A norvégokat irányító Christian Berge elmondta, egy lesötétített busszal vitték őket a reptérről a szállodába, nem volt szabad kinézni az ablakon, így több játékos is rosszul lett. Az edzésre két órát kell utazniuk, így megpróbálnak egy közelebbi lehetőséget keresni.

A csapatorvos annyival egészítette ki a beszámolókat, hogy a norvégok szintjén alakították ki a tesztelő állomást, így mindenki rajtuk megy keresztül. Aggodalomra ad okot, hogy ismeretlenek járkálnak maszk nélkül a szintjükön. Szeretnék elérni, hogy a csapatok külön étkezzenek, és általánosságban is figyeljen minden együtt lakó válogatott, szervező a távolságtartásra.

„Tragikomikus, amit láttunk. Egy ötcsillagos szállodában lakunk, de egyszerűen túl nagy a tömeg. Lépten nyomon megszegik a járványügyi előírásokat, amelyek azt hivatottak biztosítani, hogy a vírus ne üsse fel a fejét a buborékon belül”osztotta meg élményeita korábbi válogatott kapus, Ole Erevik, aki a Tv3 csatorna szakértőjeként vesz részt a vb-n, és többek között a dán, valamint a svéd csapattal lakik közös hotelben. Erevik nehezen tudja elképzelni, ha minden így megy tovább, megússzák a három hetet fertőzés nélkül.

A német szövetség sportigazgatója, Axel Kramer szerint szintén a szállodai étkezésekkel van a legnagyobb gond Gízában. Úgy látja, a szállodákban további helyiségeket kellene megnyitni azért, hogy az étkezéseknél még jobban el tudják különíteni a csapatokat – idézte a véleményét azOrigo. Mint ismert, a visszamondások és sérülések sújtotta németek csoportriválisaink a tornán.

A dán, a svéd, a norvég, a német és az osztrák szövetség egyébként az IHF-hez fordult az előzetesen lefektetett tesztelési rend betartása miatt.

„Arról értesítettek minket, hogy a második tesztelésünk elmarad a második napon, és legközelebb a pénteki meccsünk után kell mintát adnunk. Ez azt jelenti, hogy három és fél nappal a megérkezünk utáni első tesztet követően. Nem ebben állapodtunk meg”panaszkodottMorten Henriksen, a dán szövetség sportigazgatója. A decemberi női Eb is megmutatta, milyen fontos, hogy a csapatok megérkezése után kiszűrjék az esetleges fertőzötteket.

A dán Tv2 munkatársai a több mint ezer (!) szobával rendelkező kairói Marriott Hotelben kaptak szállást, hasonlóan sok másik kollégájukhoz, rendezőhöz és nyolc vb-résztvevő csapathoz. A csatornabeszámolójábanpontokba szedve osztotta meg a tapasztalatait. Mint írják, eddig még egyiküknek sem mértek hőmérsékletet, a szállodában és az arénában elvétve látták, hogy az emberek maszkot viselnének, a sajtó képviselőinek maguknak kell jelentkezniük PCR-tesztre és a zsúfolt hotelben senki nem figyel a távolságtartásra.

A küldöttségek elvileg ígéretet kaptak az IHF-től, hogy változtatnak a körülményeken. Mindez annak a fényében erősen kérdőjeles, hogy a nemzetközi szövetség zárt kapusnak nyilvánította az eseményt, a szerdai, Egyiptom sikerét hozónyitó meccsenmégisvagy ezer néző volt a lelátón

Ilyenek a zárt kapus meccsek a kézi-vb-n (Fotó: AFP)
Ilyenek a zárt kapus meccsek a kézi-vb-n (Fotó: AFP)

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (2021. január 13–31., Egyiptom)
A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Gíza):
Németország, Magyarország, Uruguay, Zöld-foki-szigetek
B-csoport (Új főváros):Spanyolország, Tunézia, Brazília, Lengyelország
C-csoport (Alexandria):Horvátország, Katar, Japán, Angola
D-csoport (Kairó):Dánia, Argentína, Bahrein, Kongói DK
E-csoport (Gíza):Norvégia, Ausztria, Franciaország, Svájc*
F-csoport (Új főváros):Portugália, Algéria, Izland, Marokkó
G-csoport (Kairó):Svédország, Egyiptom, Észak-Macedónia*, Chile
H-csoport (Alexandria):Szlovénia, Fehéroroszország, Dél-Korea, Oroszország
A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, ahonnan a csoportok első két-két helyezettje jut a negyeddöntőbe.
*A koronavírusos-fertőzések miatt visszalépő Csehország helyén Észak-Macedónia, míg az Egyesült Államok helyén Svájc szerepel.

A magyar válogatott csoportmérkőzései
Január 15., 20.30: Magyarország–Zöld-foki-szigetek(Tv:M4 Sport).
Január 17., 20.30: Magyarország–Uruguay(Tv:M4 Sport).
Január 19., 20.30: Magyarország–Németország(Tv:M4 Sport).

A középdöntő mérkőzésnapjai az I. csoportban:január 21., 23., 25.
Negyeddöntők (Kairó, Új főváros):január 27.
Elődöntők (Kairó):január 29.
Döntő (Kairó):január 31.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik