Férfi kézi-vb: Dánia végig vezetve nyert, megvédheti címét

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.29. 22:03
null
Mikkel Hansen (jobbra) 12 gólt lőtt a spanyoloknak (Fotó: AFP)
Dánia végig vezetve, két góllal legyőzte az Eb-győztes Spanyolországot az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság elődöntőjében, így vasárnap megvédheti címét. A spanyolok az utolsó percben kiharcolhatták volna a hosszabbítást, de hibáztak.

A két legjobban támadó csapat találkozott a második elődöntőben, ugyanis a dánok és a spanyolok lőtték a legtöbb gólt eddig a tornán. A dánok sokáig emlékezetes meccsen, két hosszabbítás után hetesekkel búcsúztatták a házigazda Egyiptomot a negyeddöntőben, míg a spanyolok egyértelmű győzelmet arattak Norvégia felett.

A taktikai csata egyből elkezdődött, a spanyolok öt egyes védekezése ellen kapus nélküli támadójátékot választott a dánokat irányító Nikolaj Jacobsen. A dánok ezzel rendkívül hatékonyak voltak, nem tudtak hibázni, és rendre vissza tudták állítani a korán megszerzett kétgólos előnyüket. A spanyoloknak különösen a jobb oldaluk volt eredményes (itt védekezett Mikkel Hansen), így egy ideig tartani tudták a lépést az ellenfelükkel.

Azonban amint kimaradt pár támadásuk, a gólpasszokat is osztogató Hansen vezérletével egy 5–1-es sorozattal 13–8-ra elléptek a dánok, pedig közben Jordi Ribera negyedóra után időt is kért. A spanyol védekezés átjáróházra hasonlított, a kapuscsere sem segített, ráadásul támadásban is sok hibával játszottak.

Daniel Dujshebaev és a veszprémi Jorge Maqueda beállása azonban lendületet adott az ibériaiaknak, és az addig magabiztos dánok is belehibáztak, így kettőre feljöttek a spanyolok, a szünetben is ennyi volt a különbség (16–18).

A második félidő elején Hansenék hamar visszaállítotték a négygólos különbséget, a spanyolok védekezésben nem találták a fonalat. Hiába lőttek gólt, mert utána a gyorsan induló dánok egyből válaszolni tudtak.

Henrik Möllgaard a 40. percben megkapta a harmadik két percét, ezt követően a nagyot küzdő spanyolok 26–25-re jöttek fel. Az egyenlítésért is támadhattak, de nem jött össze, pedig a beálló Adriá Figueras rendre megjátszható volt. Mikor az utolsó öt perchez érve ismét elléptek néggyel a dánok (29–33), úgy tűnt, eldőlt a mérkőzés.

Ehhez képest a 60. percben Pérez de Vargas nagy védése után az egyenlítésért mehettek a spanyolok, azonban Rubén Marchán pattintott lövése a gólvonal elé vágódott, az utolsó másodpercben pedig Lasse Svan zárta le a meccset (33–35).

A mezőny legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen lett, aki 17 lövésből 12 gólt szerzett. A Veszprém spanyol jobbátlövője, Jorge Maqueda ötször talált be.

Az olimpiai bajnok dánok így vasárnap megvédhetik vb-címüket, erre 1974 óta csak a franciák voltak képesek, igaz ők kétszer is megtették. A dánok a 2019-es sikerük előtt három finálét is elbuktak.

Így ünnepeltek a dánok az öltözőben

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ (KAIRÓ)
Spanyolország–Dánia 33–35
(16–18)
Ld: D. Dujshebaev 7, Figueras 6, ill. M. Hansen 12, Saugstrup 7
KORÁBBAN
Franciaország–Svédország 26–32 (13–16)

A VASÁRNAPI PROGRAM
BRONZMÉRKŐZÉS (KAIRÓ)

14.30: Franciaország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ (KAIRÓ)
17.30: Svédország–Dánia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A VB VÉGEREDMÉNYE (5–32.)
5. MAGYARORSZÁG
6. Norvégia
7. Egyiptom
8. Katar
9. Szlovénia
10. Portugália
11. Argentína
12. Németország
13. Lengyelország
14. Orosz csapat
15. Horvátország
16. Svájc
17. Fehéroroszország
18. Brazília
19. Japán
20. Izland
21. Bahrein
22. Algéria
23. Észak-Macedónia
24. Uruguay
25. Tunézia
26. Ausztria
27. Chile
28. Kongói DK
29. Marokkó
30. Angola
31. Dél-Korea
Zöld-foki-szigetek visszalépett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik