Férfi kézi-vb: a svédek húsz év után játszhatnak újra döntőt

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2021.01.29. 18:59
null
A svédek kiverték a franciákat az elődöntőben (Fotó: AFP)
Svédország jutott be elsőként az egyiptomi férfi kézilabda-világbajnokság döntőjébe, miután biztosan legyőzte a mieinket búcsúztató Franciaországot. Glenn Solberg együttese elképesztő hatékonysággal játszott, és húsz év után vívhat ismét vb-döntőt.

 

A mieinket hosszabbításba torkolló negyeddöntőben búcsúztató, hatszoros győztes franciák a négyszeres aranyérmes svédekkel csaptak össze az első elődöntőben. A gallok eddig mind a hét mérkőzésüket megnyerték a tornán, és Guillaume Gille együttese találkozott a nehezebb ellenfelekkel is, így egyértelmű esélyesnek számított. A két csapat megelőző tíz egymás elleni meccséből kilenc végződött francia sikerrel, ha a vb-n játszott találkozókat vesszük, akkor a legutóbbi hat a franciák javára dőlt el.

Gille nem számíthatott a mieink ellen megsérülő Luka Karabatic, Timothey N'Guessan duóra, ami mindenképpen nagy érvágást jelentett. Mint ismert, Nikola Karabatic el sem utazhatott a tornára, míg Wesley Pardin a csoportkörben dőlt ki. A veszprémi Kentin Mahé visszatért a kezdőbe (a negyeddöntőben az első percek után lekapták a pályáról), de ezúttal sem ment neki sokkal jobban a játék.

A fiatal svéd csapat uralta az első félidőt, amiben nagy szerepe volt a kapuban Andreas Palickának (hét védése volt a szünetig), francia kollégái szinte egyáltalán nem találkoztak a labdával. A francia védelem nem tudott mit kezdeni a gyors svéd támadásokkal, s amikor nem tudták a skandinávok lendületből lezárni az akciókat, felálltak, és nyugodtan megjáratták a labdát.

Sok volt a francia hiba az elején, így a svédek kettővel megléptek. Innen egy hármas gólsorozattal még 7–6-ra ugyan fordított a francia együttes, de a következő nyolc percet 6–1-re nyerték meg a svédek, így néggyel elhúztak. A gyors svéd akciókban különösen a szélső Hampus Wanne volt elemében, öt gólt is lőtt az első játékrészben (összességében 13 kísérletből 11 találattal zárt), de a társai is jól muzsikáltak. Nedim Remili beállása új lendületet adotttámadásban a franciáknak, ez azonban nem látszott meg az eredményen, a svédek ugyanis csak egy (!) lövést rontottak el harminc perc alatt, így 16–13-ra vezettek a szünetben. Jellemző momentum volt, hogy a játékrészt Palicka hatalmas védése zárta le.

A folytatásban Remili vezérletével egy gólra feljöttek a franciák, de az egyenlítés elmaradt, sőt a 43. percben először volt öt gól a különbség (18–23). A meccs legjobbjának megválasztott Palicka tíz percig nem tudott védeni, ám a franciák ezzel is csak tisztes távolságból követték a svédeket, akik még mindig 90 százalékos hatékonyság fölött tüzeltek (és a lefújáskor is 86 százalékon álltak meg).

Az utolsó tíz perchez érve Adrien Dipanda pirosat kapott, amiért eltalálta Jim Gottfridsson arcát, de egyébként is volt már két kiállítása, viszont így fontos ember esett ki a francia védelemből. Gille hiába kereste a legeredményesebb felállást, miközben a túloldalon Glenn Solberg gyakorlatilag az alapcsapatát hagyta végig a pályán.

Amikor a kettőért támadhattak a franciák, lépéshibát követtek el, és innen már nem volt számukra visszaút. A svédek megint elléptek, és tulajdonképpen sima, 32–26-os győzelemmel jutottak be a döntőbe, ahol a dánok várnak rájuk. Legutóbb a 2018-as Eb-n voltak finalisták nagy világversenyen, akkor ezüstérem jutott nekik. Csakúgy, mint húsz éve, amikor ezt megelőzően vb-finálét vívhattak. Az viszont jó előjel lehet a számukra, hogy az 1999-es, szintén egyiptomi rendezésű vébét megnyerték.

A svédek összességében a nyolcadik vb-döntőjükre készülhetnek, ezzel megelőzték a most legyőzött franciákat. Utóbbiakkal ebben az évezredben még nem fordult elő, hogy egymás után két világversenyen is érem nélkül maradjanak, a tavalyi, számukra katasztrofálisan záruló Eb után a vasárnapi bronzmeccsen tehetnek azért, hogy ne törjön meg ez a sorozat.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ (KAIRÓ)
Franciaország–Svédország 26–32
(13–16)
Ld: Descat 5, Remili 4, ill. Wanne 11, Pettersson 6
KÉSŐBB
Spanyolország–Dánia 33–35 (16–18)

A VASÁRNAPI PROGRAM
BRONZMÉRKŐZÉS (KAIRÓ)

14.30: Franciaország–Spanyolország (Tv: M4 Sport)
DÖNTŐ (KAIRÓ)
17.30: Svédország–Dánia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A VB VÉGEREDMÉNYE (5–32.)
5. MAGYARORSZÁG
6. Norvégia
7. Egyiptom
8. Katar
9. Szlovénia
10. Portugália
11. Argentína
12. Németország
13. Lengyelország
14. Orosz csapat
15. Horvátország
16. Svájc
17. Fehéroroszország
18. Brazília
19. Japán
20. Izland
21. Bahrein
22. Algéria
23. Észak-Macedónia
24. Uruguay
25. Tunézia
26. Ausztria
27. Chile
28. Kongói DK
29. Marokkó
30. Angola
31. Dél-Korea
Zöld-foki-szigetek visszalépett

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik