Menny és pokol – Simon József jegyzete

SIMON JÓZSEFSIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2019.04.26. 22:54

Ismét égi magasságokba jutott/juthat a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Veszprém – míg a Szeged jelenleg a purgatóriumban, vagyis a tisztítótűzben ég a negyeddöntő csúnyán elbukott első meccse után. A Szegeden talán segíthet az ima is, hogy mégis része lehessen a sportági dicsőségben, s bejusson a kézilabda-mennyországba, a kölni négyes döntőbe.

A teljes BL-idényben, valamint a hazai bajnokságban és a Magyar Kupában látottak, tapasztaltak szilárdabbá teszik az ember meggyőződését, hogy Köln küszöbén álló két élcsapatunk összevetésében tovább zárul az olló. A bajnoki címvédő Szeged az idény elején ha nem is robbantott, de két sebességgel feljebb kapcsolt. Mint kés a vajban, nagyobb gondok nélkül haladt előre mind a BL-ben, mind az NB I-ben, s általános volt a vélemény, hogy ebben az évadban tovább gyümölcsözik Carlos Pastor edző és kitűnő stábjának hatéves munkája. A februári bajnoki döntetlent Tatabányán aprócska botlásnak könyvelte el a szakma, amely annál jobban felkapta a fejét a Veszprém elleni sorozatgyőzelmekre. A Pick háromszor páholta el a legnagyobb hazai riválisát – kétszer az NB I-ben, majd a Magyar Kupa-döntőben is.

Ezzel szemben a Veszprém vesszőfutásra kárhoztatta önmagát az őszi fordulókban. Mélyrepülésben volt a BL-ben és a bajnokságban is, hiszen a fentebb emlegetett, az EHF-kupa négyes döntőjének küszöbén álló Tatabányától is kikapott.

Ez bombameglepetés volt!

Az új edző, David Davis érkezésével viszont a veszprémieknél fokozatosan visszaállt a „spanyolos rend”, amelyet korábban kiválóan megtanultak és szívesen alkalmaztak Nagy Lászlóék. Az eredmény: második hely a BL-csoportban, a nyolcaddöntőben két sima győzelem, a negyeddöntőben Flensburg-verés idegenben. Ez bizony kalapemelést érdemel!

Összegezve: egyre kisebb a különbség a BL-ben az ősszel kiválóbb, a PSG-t is legyőző Szeged és a tavasszal csillogóbb Veszprém között. Mindkettő állja – legutóbbi, szkopjei meccse hajrájáig a Szeged is állta – a versenyt a világelit további öt-hat sztárcsapatával, a Barcelonával, a PSG-vel, a Flensburggal, a Kielcével, a Nantes-tal. A szélnek eresztés előtti óráit élő, 2017-ben BL-t nyerő Vardart is ebbe az „aranykörbe” sorolhatjuk.

Ne feledjük, az idei top nyolcba be sem jutott a BL-címvédő Montpellier. A még álló nyolcak közül eddig nem járt Kölnben a Szeged, illetve „csak” a döntőig ért el a Nantes, a PSG és a Veszprém. A további négy – a Barca, a Flensburg, a Kielce és a Vardar – már tudja, milyen mámorító a magasba emelni a „robotkar” trófeát a Lanxess Arenában.

Hogy kiknek lesz erre esélyük? A jövő hét végén kiderül. Miként az is, hogy a Szegednek a pokol tornácáról van-e visszaút a mennyekbe.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik