Akik ellenünk is megvillantanák a karmaikat: ezt kell tudni az argentin női kézilabdáról

NEDELYKOV TAMÁS (BIETIGHEIM)NEDELYKOV TAMÁS (BIETIGHEIM)
Vágólapra másolva!
2017.12.05. 10:04
null
A riói olimpián Novak Djokoviccsal és a védjegyükké vált mozdulattal
A Németországban zajló női világbajnokság lehetőséget ad arra, hogy olyan kézilabda-kultúrákkal is megismerkedjünk, amelyekről Európában nem sokat tudunk. Aktuális csoportmeccsünk (kezdés: 14.00, Tv: Sport1, élőben az NSO-n) kapcsán elmerültünk az argentin viszonyokban, és az alábbiakban igyekszünk közelebb hozni a dél-amerikai csapatot, amely még soha nem tudott nyerni európai válogatott ellen. Mindehhez Laura Agena újságírót és Eduardo Peruchena szövetségi kapitányt hívtuk segítségül, akik több érdekes részletet is megosztottak velünk az argentin kézilabdáról.

Kezdésként Laura Agena leszögezte, hogy az argentin kézilabda színvonalát nem is lehet összehasonlítani az európaival, Dél-Amerikán belül pedig még a brazilok is egyértelműen előttük járnak, még ha próbálnak is közelíteni hozzájuk. A sportág nem profi keretek között működik, ami azt jelenti, hogy az első osztályban szereplő játékosok dolgoznak vagy tanulnak a kézilabda mellett, valamint havonta fizetniük kell a klubjuknak (átlagosan 12-13 ezer forintnak megfelelő összeget) azért, hogy kézilabdázhassanak.

„Ha a népszerűségről beszélünk, akkor az első öt közé sem fér be a kézilabda – mondta Laura Agena argentin újságíró a Nemzeti Sport Online-nak. – Természetesen a labdarúgás áll az első helyen, aztán jön a kosárlabda és a röplabda, de a tenisz, a rögbi és a gyeplabda is megelőzi a kézilabdát. A legutóbbi férfi és női világbajnokságok már láthatóak voltak kábeltévén, de ezen kívül az emberek nem találkoznak kézilabdával a képernyőn."

A sportág akkor kapott nagyobb figyelmet, amikor a férfiválogatott a 12. helyen zárt a 2011-es vb-n, majd kiharcolta a londoni olimpián való részvételt. A nőknél hasonló sikernek számított, hogy 2016-ban első ízben vehettek részt az ötkarikás játékokon, ez ráirányította a figyelmet a csapatra és a kézilabdára. „Idén tizennyolc év után Argentína adott otthont a Pánamerika-bajnokságnak, az emberek pedig megtöltötték a csarnokokat. Háromezren voltak kinn a mérkőzéseken, ami Európában biztos megszokott, de nálunk egészen elképesztő volt látni."

Országos bajnokság nem létezik, ugyanis a nagy távolságok miatt a csapatok nem tudnák előteremteni az utazáshoz szükséges pénzt. A Buenos Airesben és környékén zajló „Liga Metropolitana" a legfontosabb versenysorozat, amelynek első osztályában tizennégy csapat szerepel, de további öt osztály létezik, és összesen tizenötezer sportolót foglal magában (az utánpótlás korúakat is beleértve).

Nem látom reálisnak, hogy a közeljövőben profivá váljon nálunk a kézilabda. Ehhez sok szponzorra lenne szükség, nekik meg valószínűleg biztosítékra, hogy megéri befektetni a sportágba. Országos bajnokságra gondolni utópisztikus, amikor a kluboknak sokszor csarnokot kell bérelniük, mert maguk nem rendelkeznek megfelelő méretűvel, vagy éppen konditerem sem áll rendelkezésre. A szponzori háttér egyébként is szűkös, márpedig egy országos bajnokságban rengeteg pénzt emésztene fel a sok utazás. Mindez azt is jelenti, hogy amelyik játékos fejlődni szeretne, annak Európába kell igazolnia."

Bár a kontinensen a brazilok és az argentinok kiemelkednek a többi válogatott közül, a két csapat között is nagy a különbség. „A korábbi meccsek alapján azt hihettük, hogy csökken a távolság a brazilokhoz képest, aztán az idei Pánamerika-bajnokság döntője hideg zuhannyal ért fel. A brazilok majdnem az összes Európában játszó légiósukat bevetve 38–20-ra kiütöttek minket, amely megmutatta, hogy még mindig két-három lépcsőfokkal előttünk járnak."

A feltörekvő játékosok: balról jobbra Macarena Sans, Micaela Casasola, Rosario Urban és Camila Bonazzola
A feltörekvő játékosok: balról jobbra Macarena Sans, Micaela Casasola, Rosario Urban és Camila Bonazzola

A mostani argentin csapatból többen is részt vettek a tavalyi junior-vb-n, ahol a válogatott túlélte a csoportkört (amire a felnőttek között még nem volt példa), valamint a 2014-es ifi-vb-n, ahol Norvégiát is elkapták. Néhány rutinosabb játékos visszavonult a riói olimpia után, így megújult csapat utazott el a németországi felnőtt vb-re.

Az otthon játszó kerettagokból álló 20–24 fős csoport hetente négyszer napi két edzésen vesz részt Buenos Airesben, az ötödik napot általában a klubjukkal töltik, míg hétvégén mérkőzést játszanak. Egy részük juttatást kap a sportállamtitkárságtól, amelyről azonban nem a kapitány dönt. Az összeg attól függ, a csapat hogyan szerepel az olimpiai kvalifikáció szempontjából fontos tornákon. A jelenlegi argentin államelnök, Mauricio Macri korábban a Boca Juniors első embere volt, így a sport közel áll a szívéhez."

Az argentin csapatból hatan is Spanyolországban játszanak, közülük hárman (a jobbátlövő Luciana Mendoza, a jobbszélső Rosario Urban és a kapus Marisol Carratú) legutóbb bajnokok lettek az Atlético Guardéssel. Agena szerint a kulcsjátékosok Mendoza mellett a balátlövő Elke Karsten (Bera Bera, Spanyolország), az irányító Victoria Crivelli (Ferro, Argentína) és a szintén balátlövő Manuela Pizzo (Rocas Gran Canaria, Spanyolország).

Nagy érvágás az argentinoknak, hogy a csapatkapitány, a beálló Antonela Mena elülső keresztszalag-szakadás miatt nem lehet itt a vb-n, pedig ő támadásban és védekezésben is alapember. Ha ez nem lenne elég, a helyettese, Rocio Campigli bokatörés miatt szintén kihagyja a tornát, nélkülük pedig némileg újra kellett gondolni a csapat taktikáját.

„A válogatottunk legfontosabb jellemzője a küzdőszelleme. Mivel az európai csapatok fizikailag erősebbek, felállt fal ellen sokszor szenvedünk, ezért építünk a lerohanásokra és a gyors játékra. A sorsolás előtt azt mondtam volna, hogy a cél a csoportból való továbbjutás, mint mindig, de látva, hogy csak európai együttesek vannak rajtunk kívül, inkább a stabil játék és a tapasztalatszerzés lehet az elvárás. A legfontosabb, hogy készen álljunk, mire elkezdődik a selejtező a 2020-as olimpiára. Az egyik út a 2019-es Pánamerikai Játékokról vezet Tokióba, ahonnan azonban csak az első kvalifikál, mégis ez tűnik reálisabbnak, mert egy selejtezőtornán nem lenne esélyünk az európai csapatok mellett."

A csapat beceneve a „La Garra", amelyet éppen egy 2015 eleji, magyarországi edzőtábor után vettek fel. Szó szerint karmot jelent (azóta sokszor így pózolnak a csapatfotókon, ahogy az a következő képen is látható), de átvitt értelemben arra utal, hogy van bennük kurázsi.

Az egyik legemlékezetesebb pillanat: amikor kiharcolták a riói részvételt
Az egyik legemlékezetesebb pillanat: amikor kiharcolták a riói részvételt

A jelenlegi kapitány, Eduardo Peruchena 2013 elején vette át az argentin női válogatott irányítását, de már több mint két évtizede foglalkozik női kézilabdával. Mostani munkája mellett továbbra is testnevelő tanár egy iskolában. A kinevezése óta eltelt időszakban vált „profibbá" a csapat, bevezette a napi két edzést, és sportpszichológus is dolgozik a lányok mellett.

„Nagyon fontos a világbajnoki szereplés, mert ez az egyetlen igazán komoly torna, ahol megmérettethetjük magunkat – mondta Peruchena az NSO-nak. – A legutóbbi hét vébéről nem hiányoztunk, és ezúttal is örülünk, hogy itt vagyunk. Nem voltunk túl szerencsések a sorsolásnál, hogy csak európai csapatok szerepelnek a csoportunkban. A célunk egyébként mindig ugyanaz ezeken a mérkőzéseken, megszerezni az első győzelmet egy európai válogatott ellen, erre ugyanis még nem volt példa. Most ehhez arra lenne szükség, hogy mi hibátlanul játszunk, míg az ellenfél rossz vagy átlagos napot fogjon ki – talán egy-két vb múlva már más lesz a helyzet."

Az argentin kapitány szerint a jövőben még többet kell Európába utazniuk, hogy megmérkőzzenek az itteni csapatokkal. Eddig évente egyszer volt rá lehetőségük, a terv az, hogy a következő évtől ezt már kétszer megteszik. Mindig a hivatalos válogatott hetekre időzítik ezeket az edzőtáborokat, hogy az Európában játszó légiósaik is csatlakozni tudjanak.

Eddig nem vallottak szégyent a vb-n, a csehektől hat góllal kaptak ki az első körben, míg a norvégok ellen is jól tartották magukat az első félidőben, és mint a mérkőzés után elmondták, örülnek annak, hogy több mint húsz gólt lőttek a címvédőnek. És hogy mi várható a mieink ellen?

„Nincs külön tervünk a magyarok ellen, csak a szokásos: minél tovább szorosan tartani az állást, és nem sok hibát elkövetni, ami megkönnyítené a dolgukat. Ha úgy érkezünk el az utolsó tíz perchez, hogy csak három-négy gól a különbség, akár még a pontszerzés is benne lehet a pakliban."

A két csapat eddig egyszer találkozott egymással, 2006. júniusában egy brazíliai felkészülési találkozón 48–19-re győztek a mieink.

NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
B-CSOPORT, BIETIGHEIM-BISSINGEN
14.00:
MAGYARORSZÁG–Argentína (Tv: Sport1 – 13.15-ös műsorkezdettel)
18.00: Svédország–Csehország (Tv: Sport1 – 17.45-ös műsorkezdettel)
20.30: Norvégia–Lengyelország
A-CSOPORT, TRIER
14.00:
Szlovénia–Angola
18.00: Franciaország–Paraguay
20.30: Románia–Spanyolország
C-CSOPORT, OLDENBURG
12.00:
Montenegró–Japán
17.45: Oroszország–Brazília
20.30: Dánia–Tunézia
D-CSOPORT, LIPCSE
12.00:
Dél-Korea–Kína
15.30: Hollandia–Kamerun
18.00: Németország–Szerbia

ELLENFÉLNÉZŐ: ARGENTÍNA
Olimpia
: 12. (2016)
Világbajnokság: 18. (2015), 19. (2009, 2013), 20. (2005, 2007), 22. (2003), 23. (2011), 24.(1999)
Pánamerikai Játékok: 1. (2009), 2. (2003, 2005, 2007, 2011, 2013), 3. (1999, 2015, 2017), 4. (1986, 1991, 1997, 2000)
Örökmérleg az argentinok ellen: 1 mérkőzés, 1 győzelem
Legutóbbi mérkőzés (2006. június 2., Petrobas-kupa): Magyarország–Argentína 48–19 (23–12)
Magyarország: Sugár – Kovacsicz 2, Mehlmann 1, Ferling 1, Borbás 6, Tóth T. 2, Vérten 7. Csere: Triffa
(kapus), Tomori 3, Kirsner 7, Hornyák 1, Siti E. 2, Szamoránsky P. 3, Csáki 4, Orbán 6,
Szűcs G. 3. Szövetségi kapitány: Németh András

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok: BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (Érd)
Jobbszélsők: BÓDI Bernadett (Győri Audi ETO), LUKÁCS Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: HÁFRA Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), KOVÁCS Anna (Dunaújvárosi KKA)
Irányítók: GÖRBICZ Anita (Győri Audi ETO), KOVACSICS Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), TÓTH Gabriella (Érd)
Beállók: KISFALUDY Anett (Érd), MAYER Szabina (Alba Fehérvár KC), MÉSZÁROS Rea (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balátlövők: KLIVINYI Kinga (Érd), SZEKERES Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-ZÁCSIK Szandra (Budaörs)
Balszélső: SCHATZL Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Szövetségi kapitány: Kim RASMUSSEN
Edző: SITI Bea
Kapusedző: BAKOS István

Tartalék: SZUCSÁNSZKI Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Norvégia
2
2


66–43
+23
4
2. Csehország 2 2 57–47 +10 4
3. Lengyelország 2 1 1 58–59 –1 2
4. Svédország 2 1 1 55–55 0 2
5. MAGYARORSZÁG 2 2 44–55 –11 0
6. Argentína 2 2 43–64 –21 0


A MAGYAR VÁLOGATOTT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEI A B-CSOPORTBAN
December 7., csütörtök, 14.00: Lengyelország–Magyarország (Tv: Sport1)
December 8., péntek, 18.00: Csehország–Magyarország (Tv: Sport1)
A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Aréna

CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Trier):
Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Dél-Korea, Kína, Kamerun

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntője Lipcsében lesz, az Arena Leipzigben. A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik