Norvégia legyőzése elődöntőt érhet

A. A.A. A.
Vágólapra másolva!
2005.12.10. 17:28
Címkék
Bár a legnevesebb norvég játékosokkal ma este hétkor nem kell szembenéznie a magyar válogatottnak, szövetségi kapitányunk pedig a nagy riválisok közül a vb előtt a mai ellenfelünket tartotta a legkevésbé félelmetesnek, mégis veszélyes, és nem csupán nagy múltja miatt. További veszélyforrás, ha a tegnapi álomjáték után a magyar csapat túlzott önbizalommal lép pályára, hiszen a csoportunkban talán még egyik rangadón sem született olyan eredmény, amelyet előre meg lehetett jósolni.
Siti Eszter gyors játéka ma aranyat érhet. Legalábbis érmet
Meggyesi Bálint
Siti Eszter gyors játéka ma aranyat érhet. Legalábbis érmet
Siti Eszter gyors játéka ma aranyat érhet. Legalábbis érmet
Meggyesi Bálint
Siti Eszter gyors játéka ma aranyat érhet. Legalábbis érmet
Norvégia Eb-győztes csapatából, amely egy éve a Budapest Sportarénában tizenöt góllal verte Magyarországot négy alapember hiányzik (nekik), mindenekelőtt a kontinensbajnokság legjobb játékosának választott Gro Hammerseng.

A világszerte a két legismertebb norvég kézilabdás, a hálóőr Leganger és Tjugum, akik dán klubjukban sok-sok szomorúságot okoztak már nekünk, évek óta nem tagjai a válogatottnak, a kapusposzt mégis az egyik legerősebb pontja a mai Norvégia.

A novemberi Világkupa megnyeréséből a rövidnadrágban divatoló Terese Pedersen bőven kivette a részét, ám a vb-n egyelőre sorban áll a posztjáért Beck és Lunde mögött. Kjersti Beck a tavalyi Eb-fináléban élen járt a dán lövések hárításában, Szentpéterváron egyelőre átlagos formát mutat, ezért is kap több szerepet Katrine Lunde.

Fontos tudni mindkettőjükről, s a mieink nyilván tudják is, hogy az átlövéseket és a szélső kísérleteket is viszonylag magas százalékkal hárítják, ám Legangerrel és Tjugummal ellentétben nem igazi bravúrkapusok. Vagyis beállóból, hetesből, lerohanásból és leindításból simán be lehet venni a kapujukat, már ha a megfelelő koncentrációs szintet elérik a magyarok.

Mindez az eddig látottak alapján, nem biztos, hogy könnyű helyzetet teremt a felállt fal elleni támadóinknak, hiszen beállóink helyzetbe hozásán még van javítani való. Vagyis elsősorban "könnyű gólokra", labdaszerzésre és gyors támadásépítésre lesz ma szükség, meg persze a ziccerek értékesítésére.

A jó védekezés és a győzelem kulcsát Németh András szövetségi kapitány a norvég beállók kiszűrésében látja, ami csoportunk többi tagjának eddig nemigen jött össze. Norvégia legyőzésével válogatottunk a maximális négy pontot vinné magával a középdöntőbe, ahol egyedül Oroszország tűnik veszélyesnek ránk nézve. Márpedig erről az ágról is két csapat lesz elődöntős, tehát a mai győzelem bőven kamatozna a későbbiek során.

Négyszeres túlerőben

Norvégia mintegy húsz éve mondhatja magát kézilabda-nemzetnek, azóta viszont bizonyos számokat tekintve többször is lekörözte Magyarországot. Az 1986-os Eb-bronzérem volt az első életjel északon, a kilencvenes évek végén pedig Európa és a világ trónjára is felültek Marit Breivik tanítványai. Ők az Eb címvédői, de ennél is tiszteletre méltóbb, hogy bár fele annyi norvég sem él az országukban, mint ahány magyar itthon, mégis négyszer annyi igazolt kézilabdásból válogathatnak. Míg nálunk húszezren, odafent északon majdnem nyolcvanezren űzik klubszinten ezt a játékot, elsősorban hölgyek. Férficsapatuk az utóbbi években kezdte megmutatni oroszlánkörmeit, kétszer is kiverte Magyarországot vb-selejtezőn, s olyan játékosokat mutathat fel, mint a ma délután a BL-ben öt gólt szerző Myrhol, aki a Veszprémet erősíti.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik