Örömtüzek Dániában

BENDÓ ZSOLT, SIMON JÓZSEFBENDÓ ZSOLT, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2004.05.25. 22:04
Címkék
Európa északi országaiban hamarosan beköszöntenek a fehér éjszakák, Dániában mégis inkább az örömtüzek világítják be az estéket. Három női klubcsapat játszott európai kupadöntőt a hét végén, és valamennyi az élen végzett.
A Bajnokok Ligájában a Slagelse (az FTC és a Dunaferr korábbi ellenfele) a döntő első, dániai találkozóján hatgólos előnynyel kezdte a hajrát, a végén azonban a volt címvédő Krim Ljubljana felzárkózott 25–24-re. Érthető volt, hogy derűlátóan várták a szlovénok a visszavágót, amelyen azonban gyengébb védekezésük miatt szintén kikaptak (36–32), vagyis Anja Andersen edző álma teljesült: BL-győztes lett a Slagelse. Az Eb-ezüstérmes szlovén férfiválogatott és a Krim Ljubljana mestere, Tone Kiselj nagyon csalódott volt, mert játékosai nem tudták megvalósítani taktikai elképzeléseit, kapusai (Dinu, Leganger) a tőlük elvárhatónál rosszabb formában védtek (a 39. percben már 24–18 volt a dánok javára).
Slagelse jó eséllyel pályázhatna a Dánia legunalmasabb városa címre, de négy éve, mióta Anja Andersen, a dán kézilabda legvitatottabb személyisége betette ide a lábát, minden a feje tetejére állt. Slagelse pedig csapata szombati Bajnokok Ligája-győzelmével a sportág világvárosává nőtte ki magát. A Ljubljanából hazatérő győzőket tízezer rajongójuk fogadta a város főterén, s ünnepelte azt, hogy Anja Andersen betartotta ígéretét: megszerezte a dán kézilabda első BL-trófeáját.
"Vannak lányok, akik győzelemre születtek" – ez a felirat állt a lányok pólóján, ám – érdekes módon – a csapat örömében nem százszázalékosan osztozik a dán közvélemény. Akadnak, akik úgy vélik, a Slagelse sziget a dán kézilabdában, és fantasztikus sikere ellenére sosem lesz a "nép" csapata. A fanyalgók nem tudják – de nem is akarják megbocsátani – neki a dán bajnoki döntőben történteket (Andersen akkor bejelentette: szándékosan bukta el az együttes a finálét a Viborggal szemben). ---- Az EHF-kupa-döntő visszavágójáról (Viborg–Győr 37–21) csak jót mondott Ryan Zinglersen edző, míg Róth Kálmán a fiaskó tanulságait próbálta összegezni.
"Arra számítottam, hogy szoros mérkőzésen nyerünk – emlékezett a Viborg mestere. – Ezzel szemben látszólag könnyen győztünk. De csak látszólag. Ugyanis a Győr ekkora különbségű legyőzéséhez alaposan fel kellett készülnünk taktikai repertoárjából. Nehezebb lett volna a dolgunk, ha Nicolas nem véd remek formában vagy ha Görbiczet nem sikerül kikapcsolnunk a játékból. A győriek hibáiból nekünk adódtak lehetőségeink, és ezeket tökéletesen kihasználtuk."
Róth Kálmán arról beszélt, hogy csapata korszerűtlenül kézilabdázott, ezért a Viborg megérdemelten nyert.
"Vetélytársunk a szélső játékban, a lerohanásban, de még a kapusok tekintetében is jobb volt – mondta. – Kiderült, hogy cseresorunk tudása nem éri el a kezdőcsapatét, míg a Viborgban a fáradó játékosok helyére azonos képzettségűek léptek. Roppant sok feladat vár ránk, ha utol akarjuk érni a dán kézilabdát, amelybe továbbra is temérdek pénz áramlik."
Vanyus Attila, a győriek klubelnöke hivatalos forrásra hivatkozva elmondta, hogy a viborgi klub, amely férficsapatot és labdarúgó- együttest is működtet, a következő évadra egyik fő szponzorától 1.5 milliárd (!) forintnyi támogatást kap, amelynek nagyobb részét a nagy álmokat dédelgető női kézilabdacsapat fejlesztésére, fenntartására fordítja, valamint új sportcsarnok építésébe kezd.
A KEK-ben a Hypo öt góllal nyert az Ikast ellen az első, majd 14 találattal kikapott a második találkozón Herningben. A dánoknál Hammerseng (8/7), Paunica (6/1), és Jovovics (5/1) gólözönére az osztrák oldalról Bilobrk (8) és Spiridon (6) válaszolt a leggyakrabban (a válogatott Lőwy, akinek még egy évig érvényes a szerződése a Hypóban, egy gólt lőtt).
A Challenge-kupát a Nürnberg, a német bajnokság ezüstérmese, a Német Kupa győztese nyerte meg a dévaiak ellen. ---- A Győri Graboplast ellen az EHF-kupában a vártnál könnyebb győzelmet aratott a dán bajnok Viborg. Egykori legendás mestere, Ulrik Wilbek (a női válogatott volt aranykapitánya), aki a férficsapat edzője s a klub sportigazgatója, már egy hónappal a totális dán sikerrel záruló női kupadöntők előtt megjósolta a hármas diadalt. A mester boldog volt a hét végén, ugyanakkor aggodalmának is hangot adott.
"Az abszolút siker nem feltétlenül szolgálja országunkban a sportágat – jelentette ki a mester a BT című lapban. – Elképzelhető, hogy ezután a szurkolók, a média és a szponzorok érdeklődése is alábbhagy. A következő évadban hét vagy nyolc dán csapat száll ringbe az európai kupákban, hatalmas harc lesz minden tévés percért, minden centi reklámfelületért."
A túlnyerésre és jóllakottságra utaló Wilbek szavaiban sok igazság lehet, ám úgy tűnik, neki kissé savanyú a szőlő. Talán nehezen emészti meg, hogy Ryan Zinglersen – aki az ő utódja a Viborg női csapatának kispadján – női edzőként eltöltött első évadja végén mindent megnyert, amit lehetett (EHF-kupa, bajnokság, Dán Kupa).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik