Kajak-kenu: Vajda Attila a saját egyesületében a saját útját járná

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2021.04.07. 16:00
null
Saját egyesületében a saját útját járná Vajda Attila (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)
Saját egyesületében a saját útját járná az utánpótlás-nevelésben Peking olimpiai bajnoka, Vajda Attila aki szerint tavalyhoz képest nőtt a férfi kenusok kvótaszerzési esélye.

 

– Megsokasodhattak a feladatai, miután immár a Vajda Attila SE és a Vajda Attila Regionális Akadémia is színesíti a sportág szervezeti palettáját.     
– A kettős feladatkör több munkával jár, ugyanakkor az egyesületem vezetőjeként és az Alsó-Tisza régió névadó tanácsadójaként egyaránt sokat tanulhatok – mondta az olimpiai bajnok kenus, Vajda Attila, aki az előző idényben még a Dunaferr felnőtt versenyzőinek felkészítését segítette, majd novemberben utánpótlás-nevelő klubot alapított. – Mindkét feladat óriási kihívás. Hálás vagyok, amiért az elképzelésem megvalósításához a hazai szövetség és a település vezetője is segítő jobbot nyújtott. Ha minden jól megy, májusban birtokba vehetjük a Vajda SE bázisát, amely a Csepel-sziget legdélebbi csücskén, Makádon lesz, addig Ráckevén edzünk. Az akadémiai rendszer kibontakoztatásában részt venni ugyancsak izgalmas, a magas szintű utánpótlás-nevelést célzó törekvéssel tökéletesen azonosulni tudok.

– Miért fordult az utánpótlás-nevelés felé?     
– Nemigen találtam meg a közös hangot a felnőtt versenyzőkkel, akik egy, a harmincas éveiben járó edzőtől nehezen tudtak szakmai tanácsokat elfogadni, és ebből sok konfliktusom volt a Dunaferrben. Nekem is el kellett fogadnom, hogy nem tudok mindenkit megváltoztatni, miként azt is beláttam, akkor leszek jobb edző, ha gyerekkoruktól én építem fel a versenyzőimet.

– Hány tagú a csapata?
– Együtt dolgozom a két utánpótláskorú női kenusommal, akiket Dunaújvárosban edzettem, és még egy versenyző csatlakozott hozzánk. December óta velünk készül egy japán kajakos lány is, akit akkor edzettem, amikor a Távol-Keleten vállaltam munkát. Emellett Bajára is eljárok, ahol Bonyai Regina felkészülését segítem. Később szeretném fiúkkal bővíteni a csapatot; amint a vírushelyzet megengedi, elkezdjük a toborzást, ami kulcsfontosságú, hiszen szeretném megtalálni és kinevelni saját versenyzőinket.

– Mitől lesz különleges a makádi műhely?     
– Mindenekelőtt egészséges embereket szeretnék nevelni. A mozgás megszerettetése az elsődleges, és nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek egészségének megőrzésére. Szeretnék családias, versenyzőcentrikus légkört teremteni, amit nem az jellemez, hogy már ifiként görcsösen akarjuk a sikert. Sok példát láttam arra, hogyan tesznek tönkre fiatalokat az eredménykényszerrel, ezt akarjuk elkerülni. A célunk, hogy a fiatalok a felnőtté válásukkor legyenek ideális állapotban ahhoz, hogy ha úgy döntenek, élportolók szeretnének lenni, megvalósíthassák. A férfikenuban az utóbbi időben megpróbálkoztak központosítással, majd az ország különböző pontjain készültek a legjobbak, idén pedig Németh Szabolcsnál Dunavarsányban körvonalazódik egy erős mag.

– Amellett, hogy vissza kell nyúlni az alapokhoz, rövid távon mi segítheti a szakág eredményességét?     
– A mai generáció nem olyan, mint a miénk volt, a felkészítéséhez pluszelemek kellenek. Erre Németh Szabolcs kiválóan ráérzett, aki beépítette a felkészülésbe az újításokat, a sportolóit a legújabb mérőeszközökkel monitorozza; jelentős orvosi-tudományos háttér segíti a munkájukat. Ez jó irány lehet. Az eredmény Adolf Balázs és Fejes Dániel tavalyi sikereiben mutatkozott meg, ez a fajta munka jót fog tenni a hozzájuk csatlakozó Bodonyi Andrásnak is.

– Tavaly júliusban azt mondta, örül a játékok elhalasztásának, mert nem jutott volna ki férfi kenusunk az olimpiára. Most milyennek látja az esélyeket?     
– Az Adolf, Fejes páros szeptemberi világkupaversenyen mutatott teljesítménye okot ad a bizakodásra, növeli a kvótaszerzés esélyét. Egyesben mindenekelőtt válogatózni kell, Bodonyi András és Kiss Balázs a két favorit. Balázzsal tavaly együtt dolgoztunk, ha úgy tud versenyezni az idén, ahogyan tavaly a nyár végi országos bajnokságon, az újabb esélyt jelentene Tokióra.

– Ha megszerzik az indulói jogosultságot, milyen olimpiára készülhetnek a kenusok?     
– Nyilvánvalóan más lesz ez az olimpia, mint a korábbiak, már azért is különbözik a többitől, mert egy évvel halasztották. Noha rettentően nehéz együtt élni a bizonytalansággal, figyelmen kívül kell hagyni minden mást, a rendezés mikéntjével kapcsolatos kérdéseket, és arra összpontosítani, hogy a kiírt időpontra időzítsék a legjobb formájukat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik