Peking 2022: győzelemmel kezdte a selejtezőt a női hokiválogatott

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.11.11. 14:51
null
Jókai-Szilágyi Kinga is betalált (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A lengyelek elleni 11–1-es győzelemmel kezdte szereplését a magyar női jégkorong-válogatott a csehországi Chomutovban zajló olimpiai selejtezőn.

 

Szép sormintát ír le a magyar női jégkorongválogatott a Chomutovban rendezett olimpiai selejtezőtornán.

Lisa Haley világelitben szereplő együttese a papíron leggyengébb ellenféllel, a nemzetközi „harmadosztálynak” megfelelő divízió 1/B-ben szereplő lengyelek ellen kezdte meg reménybeli menetelését csütörtökön a csehországi utolsó körös kvalifikációs eseményen, hogy aztán egy nap pihenést követően majd a divízió 1/A-s norvégok ellen folytassa, végül a legkeményebbnek ígérkező elitriválissal, a házigazda csehekkel zárjon vasárnap.

A magyar csapat mindenesetre a korai, csütörtök déli nyitó meccsen gond nélkül vette az első „akadályocskát”: nem kímélte Lengyelországot egyik legfontosabb nemzeti ünnepén, a lengyel függetlenség napján.

Igaz ez még akkor is, ha kicsit döcögősen akart csak beindulni a szekér.

Eleve a lengyelek kezdtek jobban, a kezdő korongbedobás után két korai lövéssel is ijesztgettek, s bár utána gyorsan magára talált a magyar csapat – egy emberelőnyt is kihasználatlanul hagyott –, a nyitó harmad felénél kisebb meglepetésre Lengyelország szerezte meg a vezetést. Emberelőnyben Kamila Wieczorek távoli lövése ugyan messze elkerülte a kaput, a palánkról visszapattanó pakknál azonban mindkét északon légióskodó lengyel hölgyről lemaradt védője, így a finn Kiekko-Espoóban játszó Julia Zielinska centerezését közelről lőhette be Németh Anikó kapujába a göteborgi Wiktoria Sikorska.

Ez viszont már tényleg meggyőző ébresztőt fújt a magyar játékosoknak, akik innentől esélyesekhez méltó játékkal hengereltek a fennmaradó ötven percben.

Alig két perccel a lengyelek vezető találata után a nyári, kanadai elit-világbajnokság legnagyobb magyar hiányzója, Huszák Alexandra használta ki gyorsaságát, bátor egyéni akciója Dabasi Réka közreműködésével kötött ki végül Martyna Sass kapujában. Négy percre rá a tengerentúlon légióskodó Kreisz Emma a kapussal együtt gyötörte be a korongot, s noha a játékvezetők eleinte nem adták meg az első ránézésre szabályosnak tűnő találatot, hosszas videózás után szerencsére ők is jobb belátásra tértek – lélektanilag is fontos döntés volt ez nem sokkal a harmad vége előtt. S hogy végképp megnyugodjanak a mieink, arról a honosított Sarah Knee gondoskodott, aki még egyet berámolt a szünet előtt, így a fordítás után nem is egy, de kétgólos előnnyel kezdhettük meg a középső harmadot.

Méghozzá mintaszerűen: Kreisz 25 másodperc alatt betalált, megduplázva góljai számát, majd Seregély Míra szép cselek után 5–1-re módosította az állást, másik importunk, Taylor Baker óriási bombájával már öt, Szamosfalvi Petra kissé kaotikus kontra végén szerzett góljával már hat volt közte (7–1). És még hátra volt egy harmad…

Amelyre az egyetlen kérdés az maradt, mennyire nyílik ki az olló a két csapat között.

A választ meg is kaptuk: a kétosztálynyi távolságnak megfelelően nagyon. A záró harmadban előbb Seregély és Baker is szépségdíjas találattal duplázott, a végére teljesen összetörő lengyeleknek pedig Horváth Imola is betalált, Seregély mesterhármasa két perccel a vége előtt gyakorlatilag a hab volt a tortán. A magyar válogatott ezzel a papírformát markánsan érvényesítve pipálta ki az első akadályt, a pénteki szünnap után a keményebb diónak ígérkező norvégok ellen folytathatja a csehekre való ráhangolódást.

Azokra a csehekre akik délután négytől a csoport csoport negyedik tagjával, a norvégokkal találkoztak, és a gólig és gólpasszig jutó Daniela Pejsova vezetésével küzdelmes mérkőzésen 3–1-rediadalmaskodtak. Mindez azt jelenti, hogy az első fordulóban nem borult a papírforma.

JÉGKORONG
NŐI OLIMPIAI SELEJTEZŐ, CHOMUTOV
1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–LENGYELORSZÁG 11–1 (3–1, 4–0, 4–0)
Chomutov, 110néző.Vezette:Jermak (orosz), Ketonen (finn), Danilova (orosz), Sainio (finn).
MAGYARORSZÁG:Németh A. – Kiss-Simon, Tóth E. / Németh B., Odnoga L. / Knee, BAKER2 (2)/ Mayer, Gondos – Gasparics, KREISZ E.2 (1),Szamosfalvi1/ Horváth I.1,Williams(1),Jókai-Szilágyi1/ SEREGÉLY M.3,HUSZÁK1 (2),Dabasi(1)– Metzler, Rónai, Strobl(1).Szövetségi kapitány:Lisa Haley
LENGYELORSZÁG:Sass – Sfora, Chrapek / Zielinska, Gogoc / Korkuz, Strzeleckak / Kaminska, Wcislo – Laskawska, Czarnecka, Pozniewska / SIKORSKA1,Wieczorek(1),Tomczok / Orawska, Talanda, Lapies / Dziwok.Szövetségi kapitány:Ivan Bednar
Kapura lövések:53–21
Gól – emberelőnyből:8/3, ill. 7/1

MESTERMÉRLEG
Lisa Haley:– Tudtuk, hogy a keretünk mélysége lesz a kulcs, s hogy ez nem az első tíz-tizenöt percben fog kijönni. Ettől függetlenül fontos volt, hogy a lehető leghamarabb eldöntsük a meccset, és úgy indítsák a lányok ezt a tornát, hogy megérzik a siker ízét. A második találatnál egyértelmű volt, hogy hiába mozdult el a kapu, gól lett volna, ezért kértük, hogy videózzák meg, igazán örülök, hogy így tettek és végül a helyes döntés született meg.
Ivan Bednar:– Az első harmad részünkről még rendben volt, sokáig közel tudtunk maradni az ellenfélhez, ám a videózás után megadott második gól sajnos szárnyakat adott a magyaroknak, míg mi elkezdtünk hibákat elkövetni. Az ellenfél innentől végig nagyon jól korcsolyázott, kihasználta az összes hibánkat, ennek köszönhető a nagy különbségű győzelme.

A csoport másik mérkőzésén
Csehország–Norvégia 3–1 (2–1, 0–0, 1–0)

A csoport állása: 1. Magyarország 3 pont (11–1), 2. Csehország 3 (3–1), 3. Norvégia 0 (1–3), 4. Lengyelország 0 (1–11)

AZ OLIMPIAI SELEJTEZŐ TOVÁBBI PROGRAMJA
Szombat
16.00:
Lengyelország–Csehország
20.00: Magyarország–Norvégia
Vasárnap
16.00: Csehország–Magyarország
20.00: Norvégia–Lengyelország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik