Portugália és Spanyolország jutott a döntőbe

Vágólapra másolva!
2010.01.28. 23:24
null
A címvédő spanyolok ott vannak a döntőben (Fotó: mlsz.hu)
Ibériai döntőt rendeznek a magyarországi futsal Európa-bajnokságon: a címvédő Spanyolország ellenfele a portugál válogatott lesz.


Végül a szerencse döntött

A mérkőzés első percei egyértelmű portugál fölényben teltek, a luzitánok irányítottak, és sokkal többet lőttek kapura, mint ellenfeleik. Az azeriek válasza az volt, hogy a lehozták kapusukat, így létszámfölénybe kerültek, s bár ez egy ideig csak azt eredményezte, hogy ők birtokolták többet a labdát, a nyolcadik percben a vezetést is sikerült megszerezniük, Serjao lőtte középre a labdát, amit Thiago közelről a hálóba kotort (1-0).

Ezután visszatért a kapuba Tverjankin, s a létszám kiegyenlítődése a portugáloknak kedvezett, a tizedik percben Cardinal helyezett a bal alsó sarokba (1-1). Ezután nagyjából kiegyenlített volt a játék, amelynek során ismét Azerbajdzsán szerzett vezetést: a 18. percben Felipe lőtt balról, éles szögből a kapuba (2-1).

A második félidőben is éles volt a küzdelem, az első igazi helyzet az azeriek előtt adódott - a 24. percben Thiago a bal kapufát találta el - az első gólt azonban Portugália szerezte, a 28. percben Pedro Costa lőtte középre a labdát, amit Joao Matos pöckölt közelről a hálóba (2-2). A 29. percben már vezetettek is a portugálok, Pedro Costa lőtt a kapuba (2-3), ám az előny nem tartott sokáig, mert Biro Jade egy sarokrúgás után még ugyanebben a percben egyenlővé tette az állást (3-3). A rendes játékidőben több gól nem született, így büntetőpárbaj következett.

A portugálok kezdtek, Joel Queirós higgadtan a kapuba lőtt, ahogyan az őt követő Serjao is. Cardinal lövése után Tverjankinról a hálóba pattant a labda, míg Thiago lövését védte Bébé - előny Portugáliánál. Leitao nem hibázott, ahogyan Biro Jade sem, majd Pedro Costa is a hálóba lőtt, s Farzalijev sem rontott. Az utolsó portugál lövő Gonçalo Alves volt, s mivel értékesítette büntetőjét, a luzitán válogatott jutott a döntőbe. Az azerieknek sincs okuk szégyenkezésre, hiszen első Eb-részvételük során a bronzéremért játszhatnak szombaton.
 
Kiütéses spanyol siker

A várakozásnak megfelelően a spanyolok kezdtek veszélyesebben, s az ötödik percben meg is szerezték a vezetést, Kike jobb oldali beadása után a csapatkapitány, Javi Rodríguez fejelt a kapuba (0-1). A hetedik percben kétgólosra nőtt a különbség a csapatok között, Fernandao passza után Ortiz szép mozdulattal játszotta tisztára magát, majd éles szögből a hálóba lőtt (0-2). A csehek csak kétgólos hátrányban váltak határozottabbá, ekkor már vezettek néhány ígéretes támadást, igaz, ebben közrejátszott az is, hogy ha náluk volt a labda, több alkalommal is vészkapussal támadtak, azaz létszámfölényt tudtak kialakítani.

A szórványos cseh kontrák ellenére továbbra is a spanyol válogatott volt veszélyesebb, s a 17. percben egy sarokrúgás után Ortiz egy távoli kapáslövésből megszerezte együttese harmadik gólját is (0-3). A hispánok a félidő vége előtt nagyszerűen kihasználták, hogy a csehek vészkapussal játszanak, egy támadás végén Luis Amado megfogta a labdát, majd saját gólvonala elől az ellenfél üresen tátongó kapujába ívelt (0-4).

A szünet után is maradt a spanyolok fölénye, s bár a csehek előtt is adódott néhány ígéretes lehetőség, ezekkel nem tudtak élni. Nem így a hispánok, akik a 26. percben megszerezték ötödik góljukat is: egy támadás végén Borja szép mozdulattal húzta el a labdát Gercak mellett, majd a hálóba helyezett (0-5). A 33. percben még tovább nőtt a különbség, ekkor Lin játszott Fernandaohoz, aki közelről lőtt a kapuba (0-6). A csehek igyekeztek megszerezni szépítő találatukat, ám ez nem sikerült, sőt, megkapták a hetedik gólt is, a 37. percben ez elöl őrizetlenül hagyott Daniel passzolt a hálóba (0-7), s ezzel még nem is volt vége, a 38. percben Daniel megszerezte csapata nyolcadik gólját is (0-8). A 39. percben végül azért megszületett Csehország becsületgólja, amellyel Dlouhy tette valamivel szebbé a vereséget (1-8), a meccs azonban így is kiütéses spanyol sikerrel zárult.

Az Európa-bajnokság harmadik helyéért szombaton 18 órakor az elődöntőig egyaránt remekül menetelő Azerbajdzsán és Csehország mérkőzik, az aranyéremért pedig 20. 30-kor Portugália és Spanyolország játszik. 

 

 FUTSAL EB
ELŐDÖNTŐ
Csehország–Spanyolország 1–8 (0–4)
Debrecen, Főnix Csarnok
Vezette: Ivan Sabanov (orosz), Oleg Ivanov (ukrán)
Gólszerző: Dlouhy a 39. illetve Javi Rodríguez az 5., Ortiz a 7., Ortiz a 17., Luis Amado a 20., Borja a 26., Fernandao a 33., Daniel a 37. Daniel a 38 percben
Csehország: Libor Gercak - Vít Blazej, Martin Dlouhy, David Fric, Lukás Resetár. Kispad: Tomás Meller, Radek Polasek, Josef Havel, Jiri Novotny, Michal Belej, Zdenek Sláma, Jan Janovsky. Szövetségi edző: Tomás Neumann.
Spanyolország: Luis Amado - Álvaro, Javi Rodríguez, Kike, Juanra. Kispad: Juanjo, Ortiz, Jordi Torras, Fernandao, Borja, Lin, Daniel. Szövetségi edző: José Venancio López Hierro.
 
Azerbajdzsán–Portugália 3–3 (2–1) (büntetőkkel 5–3)
Debrecen, Főnix Csarnok
Vezette: Borut Sivic (szlovén), Pascal Lemal (belga)
Gólszerző: Thiago a 8., Felipe a 18., Biro Jade a 29. illetve Cardinal a 10., Joao Matos a 28. Pedro Costa a 29. percben
Azerbajdzsán: Andrej Tverjankin - Serjao, Felipe, Rizvan Farzalijev, Vitalíj Boriszov. Kispad: Marat Szaljanszki, Szergej Csujkov, Radzsab Farajzadeh, Thiago, Biro Jade, Namig Mammadkarimov. Szövetségi edző: Jose Alesio Da Silva.
Portugália: Bébé - Leitao, Arnaldo, Gonçalo Alves, Joao Matos. Kispad: Joao Benedito, Evandro, Pedro Costa, Joel Queirós, Cardinal, Israel, Pedro Cary. Szövetségi edző: Orlando Francisco Alves Duarte.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik