Wieder Wundermannschaft, avagy a németek ezt a címet is besöprik?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.05.24. 11:16
Véget értek a nemes küzdelmek a magyar NB I-ben, külföldön is zárulnak lassan a pontvadászatok, és mielőtt elkezdődne a szokásos nyári agyzsibbasztó átigazolási időszak, a labdarúgás szerelmesei minden idegszálukkal a franciaországi Európa-bajnokságra figyelnek. Mi is olyanok leszünk innentől fogva, mint a szorgalmas sintér és az óvatos postás: arccal az Eb felé! Ugyan a régi szép idők részletes adatbankján és annak betűtengerén már túllépett az idő(hiányban szenvedő olvasóközönség), szokásos felvezető sorozatunkban bővebben megismerkedhetünk minden egyes résztvevő csapattal.

• NÉMETORSZÁG
• ÉSZAK-ÍRORSZÁG
• LENGYELORSZÁG
• UKRAJNA• NÉMETORSZÁG
• ÉSZAK-ÍRORSZÁG
• LENGYELORSZÁG
• UKRAJNA

 

Brazília után ünnepelhet-e megint a német válogatott? (Fotó: Reuters)
Brazília után ünnepelhet-e megint a német válogatott? (Fotó: Reuters)

NÉMETORSZÁG

Az örök rivális franciák otthonában szeretné a német labdarúgó-válogatott, a nationalelf megismételni az először éppen a franciák által bemutatott bravúrt: aktuális világbajnokként felülni Európa trónjára. A sikerkapitány, a Brazíliára végre Wundermannschaftot összehozó Joachim Löw az Eb előtt elmerengvén minden bizonnyal elégedetten gondol arra, hogy minden esélyük megvan az újabb aranyra – hogy aztán kisvártatva már ráncok gereblyézzék homlokát.

A válogatott ugyanis a nagy siker után kissé jóllakottá, dekoncentrálttá vált (mi sem emberibb ennél), „mindössze” 24 gólt termelt a mostani selejtező során (Brazília előtt 36-ig jutott ugyanennyi összecsapáson), és mint ahogyan Löw találóan fogalmazott, olyan bokszolóként teljesítettek néha, aki nagyokat üt ellenfele állára, csak éppen ezek egyike sem ér KO-t. Ellenben beszedtek néhány gyomrost: a vb-döntő „visszavágóján” kikaptak odahaza az argentinoktól, de ennél jóval kellemetlenebb volt a selejtezőcsoportban a lengyelek és az írek által szabott zakó – felkészülési mérkőzéseken pedig az Egyesült Államok, Franciaország és Anglia is megtréfálta őket.

NÉMETORSZÁG

A kvalifikáció dátuma: 2015. október 11.

Európa-bajnoki szereplések száma: 11 (1972, 1976, 1980, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012)

Legjobb eredménye: Eb-győztes (1972, 1980, 1996)

A német Kicker szaklap minimum az elődöntőbe várja a nemzet csapatát, hiszen minden csapatrészbe akad legalább egy klasszis játékos, ráadásul a német hagyományoknak megfelelően most is két klub (az „örök” Bayern München mellett újfent a Borussia Dortmund) játékossora adja a keret gerincét, pár exszel megtűzdelve, sőt mindkét csapat játéka hasonló elvekre – labdabirtoklás, letámadás és gyilkosan gyors attakok – épül.

Szoba kilátással – a német szállásról (Fotó: Reuters)
Szoba kilátással – a német szállásról (Fotó: Reuters)

A gyengébb eredmények a felkészülések során ide, a klubcsapatok korai európai búcsúja, alapemberek sérülése vagy formahanyatlása oda, a németek nagyon jól tudják, nem márciusban vagy májusban kell tornát nyerni, de még csak nem is júniusban. És ugyebár Gary Lineker...

„Hiszem, hogy sikeres Eb-t zárunk, még ha szerintem a vébé fontosabb volt is. Számomra a kontinenstorna csupán egy fázis két vb között, amikor ki lehet próbálni, hogy melyik fiatal állja meg a helyét a csapatban. A mostani Eb-n meg egyébként is túl sok a résztvevő, esett a színvonal” – így a nagy kritikus Paul Breitner, az egykori zseniális labdarúgó.

ERŐSSÉGEK

+ Nem gyepesedtek be. Löw a vb-arany után a 4–3–3-as felállást igyekezett 4–2–3–1-re cserélni, és a totális futball új verziója mellett tette le a garast: a korábbinál nagyobb egyéni szabadság mellett az egyre markánsabban sepregető stílusú kapussal, a felezővonalig feltolt védelmi kvartettel, támadó szélső védőkkel (akik sokszor eleve a középpályán kapnak szerepet) és állandóan helyet váltó támadókkal.

+ Még mindig ég a tűz. Miroslav Klose visszavonulása után jó ötlet volt (némileg kényszerből is) reaktiválni Mario Gomezt, ráadásul Marco Reus lemaradt a vb-ről, most pótolhat. A fiatalok (Julian Brandt, Leroy Sané, Bellarabi, Julian Draxler) ugrásra készen állnak, a frissen beépült emberek (Jonas Hector, Sebastian Rudy és Emre Can) pedig bizonyították érettségüket.

+ Frissesség mindenek fölött. Sokan vitatják majd ezt a felvetést, de a német klubcsapatok a vártnál gyengébb nemzetközi szereplése a nationalelf malmára hajthatja a vizet. Május közepéig például a Bayern és a Dortmund német csillagai 40-49 mérkőzést játszottak, minden klubsorozatot figyelembe véve, és már csak egy komoly mérkőzés várt rájuk. A spanyolok ászaira átlagban ekkora terhelés mellett még jelentős címmérkőzések vártak májusban, az angol klubok legjobbjai pedig a tavasz végére már bőven félszáz mérkőzés fölött jártak.

GYENGE PONTOK

– Védelem. Jérome Boateng és Mats Hummels sérülékeny, az előttük szűrő Khedira dettó. Antonio Rüdiger és Shkodran Mustafi képes világklasszis megmozdulások után góllal megajándékozni az ellenfelet, a válogatottból visszavonult Philipp Lahm magasságáig nem ér fel egyelőre sem Can, sem a keretbe végül be sem kerülő Matthias Ginter.

– Sérülések, formahanyatlások. Boateng régóta maródi, a pótolhatatlannak bizonyuló Bastian Schweinsteiger keresi egykori önmagát, mióta eligazolt Münchenből, Mario Götze keresi egykori önmagát, mióta Münchenbe igazolt. Hummels és Reus mellett Sami Khedira is „üveglábú", utóbbi emiatt igen keveset játszott a Juventusban, a végére Ilkay Gündogan is kidőlt a sorból, a Real Madridban maradó Toni Kroost pedig sokan kritikával illetik.

– Egy a Müller. Gerd Müller, Karl-Heinz Rummenigge, Rudi Völler és Jürgen Klinsmann hazája most éppen aszályos időszakot él világklasszis középcsatárokból, ezért is kellemetlen, hogy Max Kruse „kirakoncátlankodta” magát az Eb-ről. Götze lutri, Kevin Volland tapasztalatlansága miatt nem fért be a szűkebb keretbe, André Schürrle nem kimondottan ék. Még a végén az örök fiatal Lukas Podolski áll be csereként középcsatárnak...

A KAPITÁNY

Az 1960-as születésű „Jogi” játékosként a VfB Stuttgartig és az Eintracht Frankfurtig jutott, majd huszonévesen edző lett a VfB-nél, hamarosan már a nagyoknál. A Krasszimir Balakov, Fredi Bobic, Élber mágikus háromszög megalkotója nyert egy Német Kupát, majd török és osztrák kalandok után 2004 nyarán Klinsmann maga mellé vette asszisztensnek a válogatotthoz. A hazai vb bronza után Löw lett a főnök, aki az ezüstös Eb után meghirdette a teljes fiatalítást és kiadta a jelszót: támadás! Álljunk le kontrázni, vagy catenacciózzunk? – rázza le magáról a sok kapott gól miatti kritikákat, így lett a nationalelf napjaink egyik legszebben futballozó csapata. „Csak az a fránya arany hiányzik a legendává váláshoz” – írtuk róla a brazíliai versengés előtt. Most meg a duplázás... Helmut Schön és Vicente del Bosque után a harmadik duplázó kapitány lehet.

Akitől csodát várunk: Thomas Müller

Ha a sérülések elkerülik őket, hátul nagy gond nem lesz, a középpályán a vízhordó vízhordójának tartalékja is remek játékos, de gólerős támadó per pillanat csak Müller a keretben. Közel annyi kanadai ponttal a háta mögött érkezik a tornára, mint ahány meccsen pályára lépett, a selejtezők során kilencszer volt eredményes – nagy lépést tehet a nyáron egy valamilyen színű év végi labda felé, bár ilyen irányú álmainak nagyon rosszul jött az a fránya büntető az Atlético ellen.

Aki most fog befutni: Marco Reus

Ha végre nem műtét előtt vagy után lesz az Eb-n, válogatott szinten is befuthat a 26. születésnapját a tornán ünneplő szélső, támadó. És akkor sokak szerint hat Zetorral sem lehet majd őt Dortmundban tartani...

Észak-Írország 1986 után készülhet ismét nagy tornára (Fotó: Action Images)
Észak-Írország 1986 után készülhet ismét nagy tornára (Fotó: Action Images)

ÉSZAK-ÍRORSZÁG

Ha magabiztos aspektusból szemléljük, az északírek erejére jellemző, hogy a magyarok is csak egy pontot tudtak elcibálni tőlük a selejtezők során... Komolyra fordítva a szót: a zöld-fehérek csoportjuk élén végezve jutottak el első Eb-jükre – az első olyan válogatottként, amelyik az ötödik kalapból várta a kvalifikációt. Michael O'Neill legénysége első kontinenstornájára készül. Hogy miért éppen most? Nos, annak idején az 1980-as években hiába voltak emlékezetes tudású, vb-ken is megforduló játékosaik, mint Pat Jennings, Sammy McIlroy, Martin O'Neill, Gerry Armstrong vagy Norman Whiteside, szűkös volt a kontinenstornára kijutók száma, a megváltozott felállásban a főleg az angol Premier League-ben edződő gárda szakértelme viszont már tornát ért.

Vérmes reményeik természetesen nincsenek, ezt jól tudja O'Neill is, legismertebb játékosai mind veteránok már, többnyire közelebb a 40-hez, mint a 30-hoz (Roy Carroll, Aaron Hughes, Gareth McAuley, Chris Baird), a védők közül Jonny Evans kikopott a Manchester Unitedből, Paddy McNair pedig még be sem épült oda; a középpályán futni-ütközni-gyűjtögetni mindenki tud, ám megfelelő módon irányítani senki, Kyle Lafferty nélkül gólt sem igen szereznek, de vele sem sokat: 10 selejtezős mérkőzésen összesen 16-szor voltak eredményesek (ebből Lafferty hetet vállalt, egy gólpassz mellett).

ÉSZAK-ÍRORSZÁG

A kvalifikáció dátuma: 2015. október 8.

Európa-bajnoki szereplések száma:

Mégis, O'Neill a FIFA-világranglista 129. helyéről felhozta övéit az első harmincba, 1986 után ismét kint vannak egy nemzetközi tornán (éppen úgy, mint mi), miközben a legutóbbi keretbe páran a tulajdonképpeni angol harmadosztályból, a League One-ból érkeztek, sőt Roy Carroll egy szinttel lejjebb, a Notts Countyban keresi kenyerét. Ő és az MU-nevelés védő, a harmadik vonalból kieső Doncaster Roverst erősítő Luke McCullough azt a páratlan bravúrt hajthatja végre, hogy a negyedosztályból bugyraiból kerül be az Eb-keretbe...

„Olyan csapatok ellen lépünk majd pályára az Eb-n, amelyek könyörtelenül lecsapnak bármilyen hibára. Talán az lesz a mi erősségünk, hogy nincsenek sztárjaink: mindenki teszi a dolgát, abban a rendszerben és összeállításban, amely csak sérülések miatt változik. Mindenki tudja, mi a feladata” – dicsérte utódja munkáját Billy Hamilton, aki az északírekkel két vb-n is megfordult (és a '82-es tornán két gólt is szerzett).

ERŐSSÉGEK

+ Védelem. A kapuban a csoda tapasztalt Roy Carroll-lal, előtte a McAuley, Jonny Evans kettőssel kevesen bírtak, lásd a selejtezők során kapott nyolc találatot. Nagy kár, hogy sérülése miatt kiesett a bal oldali mindenes, Chris Brunt, korábban szerepelt már helyén a szintén tapasztalt Shane Ferguson, de utóbb a szlovéneket három középső védős felállással verték. A selejtezők végére a harmadosztályú Fleetwood Townban profiskodó Conor McLaughlint McNair váltotta, de az idei felkészülési mérkőzéseken egymás mellett szerepeltek: a középpályán.

+ Egység, lelkierő, elszántság. Egyéni képességek ide vagy oda, a futball minden ellenkező próbálkozás ellenére még mindig csapatsport. Ne feledjük, elképesztő teherbírású hidak épülnek spagettiből...

+ Angol örökség. A selejtezők során szögletek és szabadrúgások után kilenc gólt szerzett az O'Neill-gárda, többet, mint bármelyik más válogatott, a most 36 esztendős McAuley például háromszor volt eredményes.

GYENGE PONTOK

– Kreativitás. A nagy sarabolásban a középső középpályás Steven Davisnek kellene rendet vágnia, aki a Southampton egyik alapembere, de aki ismeri a PL világát, az tudja, hogy az irányítás, karmesterkedés ritkán britek feladata a ligában. Davis adott azért három gólpasszt, sőt négyszer maga is betalált, de maradjunk annyiban, hogy nem ezért került be a selejtezők álomcsapatába.

– No Laffy, no party. Mint említettük, a kijutásban oroszlánrészt vállalt Kyle Lafferty, aki nem fért be a Norwich Citybe, ezért tavasszal kölcsönben egy emelettel lejjebb, a Birmingham Cityben játszott. Az idényt két szem góllal zárta, mindkét klubjában egyszer-egyszer volt eredményes...

– Rutin. A gárdából senkinek sincs tapasztalata a nagy nemzetközi tornák terén (sokaknak az élvonal is elérhetetlen), és visszaüthet az is, hogy nincs igazi klasszisuk, aki topklubokkal vív nemzetközi mérkőzéseket.

A KAPITÁNY

Az 1969-es születésű Michael O'Neill játékosként legszebb éveit a Newcastle Unitedben töltötte, ahol igen gólerősen kezdett, de sérülései miatt hamar eladták a Dundee Unitednek. Később is neves brit gárdákat erősített (Coventry, Aberdeen, Wigan), kipróbálta magát Amerikában is (Portland Timbers), majd 2004-ben vonult vissza. Hamar megunta új, üzleti karrierjét, és felcsapott részmunkaidős edzőnek a skót Brechin Citynél, majd az ír Shamrock Roversszel lett kétszeres bajnok. Az egykori sokszoros válogatott O'Neill 2011-ben lett hazája szövetségi kapitánya, és csodásan kezdett – az első 18 mérkőzésen csak egyetlen egyszer győztek választottjai –, de a szövetségi türelem rózsát termett. Egyébként O'Neill minden idők legjobban fizetett északír kapitánya, évi 640 ezer eurós bérével.

Akitől csodát várunk: Kyle Lafferty

Ugyan a 28 éves középcsatár klubszinten közel áll az elkallódáshoz, hiszen a Burnley, a Rangers, a Sion és a Palermo egykori, a Norwich jelenlegi játékosa kölcsönből kölcsönbe sodródik mostanában, ám a válogatottban ő a hős. Ha a szlovének elleni keretből kivennénk a csapatkapitány Davist, akkor a többiek összesen nem sokkal rúgtak több gólt címeres mezben, mint Lafferty egymaga, aki azért aligha előzi meg az örökranglistán a gólrekorder David Healyt. Hogy miért nem állta meg a helyét a topligákban? A Palermo különös elnöke, Maurizio Zamparini erre is tudja a választ: „Lafferty elveszíti az eszét, ha meglát egy nőt.”

Aki most fog befutni: Patrick McNair

A védelem közepén és jobb szélén, valamint védekező középpályásként is bevethető 21 esztendős játékost Louis van Gaal dobta be a mély vízbe Manchesterben, de legújabban csak be-bemártogatja oda. Éppen ezért küzd majd foggal-körömmel McNair az Eb-n, talán középpályásként, de egészen biztosan rengeteget kell besegítenie az „öregecskedő” védőknek.

Robert Lewandowski 13 góllal lett a selejtezők gólkirálya (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski 13 góllal lett a selejtezők gólkirálya (Fotó: AFP)

LENGYELORSZÁG

Vakhit – jellemezte a lengyel várakozásokat a World Soccer, megemlékezve arról, hogy úgy ünnepelték meg Varsóban a továbbjutást, pódiummal, konfettivel, tűzijátékkal, mint máshol egy kupagyőzelmet. Az ősi ellenfél németek legyőzése után a várakozások az egekbe csaptak, sokan úgy gondolkodnak Lengyelországban az Eb-fináléról, mint minimális célról. „Nem kellene máris úgy beszélni rólunk, mint Európa-bajnokokról, hosszú út vezet ehhez a címhez” – sóhajtott fel Robert Lewandowski, minden lengyel remények origója, aki 13 találatával a selejtezők gólkirálya lett, beállítva a fentebb említett Healy rekordját.

LENGYELORSZÁG

A kvalifikáció dátuma: 2015. október 15.

Európa-bajnoki szereplések száma: 2 (2008, 2012)
A legjobb Európa-bajnoki szereplés: csoportkör

Ha történelmileg szemléljük a lengyel válogatottat, akkor látjuk, hogy csakis akkor voltak sikeresek, amikor egy-egy nagy egyéniség köré szerveződött egy nagyon jó átlagot képviselő csapat, lásd az 1974-es (Grzegorz Lato) és 1982-es (Zbigniew Boniek) csapatot – most Lewandowski lesz a főhős, akinek akad egy Robinja Arkadiusz Milik személyében, de a két szélről is megfelelő támogatást kap. Nagy kár viszont, hogy nincs egy olyan bármikor robbantani kész zsenijük, mint anno Kazimierz Deyna, vagy pár olyan védőjük, mint egykoron Wladyslaw Zmuda, Jerzy Gorgon és Antoni Szymanowski. Velük tényleg nem lenne ködlovagság az Eb-döntőről álmodozni.

„Sokra hivatott ez a csapat, a minimum az, hogy továbbjutunk a csoportból. Ennek kulcsa az lesz, hogy megverjük az északíreket az első meccsen, bár ez nem lesz sétagalopp. Ha úgy játszunk, mint legjobb selejtezőinken, olyan meggyőző stílusban, akkor sikeresek lehetünk. Nagyon optimista vagyok” – fogalmazza meg a fősodor véleményét az egyik leghíresebb lengyel tv-s sportkommentátor, Dariusz Szpakowski.

ERŐSSÉGEK

+ Rutin. Ugyan nem szól mellettük a közelmúlt pocsék statisztikája (2002 óta minden tornán a csoportban ragadtak, legfájóbb módon a félig hazai kontinenstornán is), de a bő Eb-keretbe 15 olyan légós kapott meghívót, aki topligában keresi a kenyerét. A húzóembereknek pedig nehéz újat mutatni.

+ Támadósor. Lewandowski 13 góljához a többiek hozzátettek még 20-at, tehát nem félszárnyú sasok a lengyelek. Milik hatot, Kamil Grosicki négyet vállalt, míg kettőig Grzegorz Krychowiak és a veterán Sebastian Mila jutott, legalább egyszer pedig hatan is eredményesek voltak. Egységben a finálé...

+ A nagy Lewa. Ki más? I. Róbert király a Bayernben 51 meccsen 49 kanadai pontig jutott, a válogatottban május idusán 75 fellépésen 34 találatnál és 16 gólpassznál tartott. Huszonhét év, bombaforma, csúcsmotiváció – mi kell még?

GYENGE PONTOK

– Gólképes védelem. Az egyenes ágon kijutó csapatok közül csak a csehek hátvédsora mondott többször (14) csődöt, mint a lengyeleké (10), a csoportban mögöttük végző írek hét gól kaptak mindössze, arról már nem is beszélve, hogy az írek és a skótok mindig bevágtak nekik legalább egy gólt. Sőt odahaza még Gibraltár ellen sem tudták teljesen lehúzni a redőnyt.

– Szundi üzemmód. Nemcsak a védelem, az egész csapat hibája is, hogy néha nehezen pörögnek fel, a selejtezők során sokszor fordítottak a szünet után, Európa nagyjainak azonban nem lehet majd ekkora előny adni. Legalábbis büntetlenül.

– Lyukas posztok. Jó karmesterük nekik sincs, a wislás Krzysztof Maczynskit vagy a lublini Filip Starzynskit nem neveznénk megnyugtató megoldásnak, a Kamil Glik melletti belső védő posztja is „fekete lyuk”, a balhátvéd posztján a lassan 33 éves Jakub Wawrzyniak és a Tyerek Groznijban játszó Maciej Rybus alkotta választékot is soványnak tartják a szakértők, és akkor a kispad (kapusposzton kívüli) általános minőségéről már ne is beszéljünk.

A KAPITÁNY

Az egykori középpályás, Adam Nawalka a lengyel válogatottban húszévesen éppen Budapesten mutatkozott be, 1977-ben, és nem is akárhogyan: két perce volt a pályán, amikor bevette Gujdár Sándor kapuját. Több gólt nem is szerzett további 33 fellépésén a nemzeti csapatban, de az 1978-as vb-re így is eljutott, majd a Wisla Kraków kiszolgálása után futballozgatott kicsit az Államokban, hogy hazatérve négyütemű Trabantokkal boltoljon. Kedves Wislájával tért vissza a futballhoz, több funkcióban is segített itt, közben tv-s szakértőként is tevékenykedett. A Wisla mellett a Jagiellonia Bialystokban, a GKS Katowicében és a Górnik Zabrzében is megkapta a kispadot, majd némileg váratlanul 2013-ban szövetségi kapitány lett. Legnagyobb érdemének azt tartják, hogy az egész csapatot alárendelte Lewa képességeinek – sikerrel.

Akitől csodát várunk: Robert Lewandowski

Mint említettük, Nawalka legnagyobb dobása az volt, hogy megjátszotta legnagyobb zsetonját, Lewandowskit, miközben a csapategységet és a fegyelmet fenntartotta. A nagy Lewát balról és jobbról régi dortmundi cimborái, Jakub Blaszczykowski és Lukasz Piszczek, valamint a Franciaországban légióskodó Kamil Grosicki segíti. „Újra kellett szerveznem az egész csapat játékát, hogy kihozzuk a legtöbbet Lewandowski képességeiből, gólérzékenységéből” – így maga a mester. A nagy Lewa 2008 nyarán éppen kinőtte a Znicz Pruszkówot, 2012-ben csődöt mondott a nemzet reménységeként – 2016 a kárpótlás éve lesz?

Aki most fog befutni: Arkadiusz Milik

Éppen a fentiek miatt is figyel majd minden védő Lewandowskira, és ez kapóra jöhet a Bayer Leverkusen által elvesztegetett Miliknek, aki 36 kanadai pontot termelt az Ajaxban, a nemzeti csapatban pedig első 24 találkozóján 10 gól és 9 gólpassz a mérlege. És mindössze 22 éves...

Akcióban az ukrán ék, Zozulja (Fotó: Reuters)
Akcióban az ukrán ék, Zozulja (Fotó: Reuters)

UKRAJNA

Huszárokkal az ágyúk ellen – valahogyan így érezhetik magukat az ukránok az Eb előtt. Az elszántsággal, az akarattal nincs gond, akad két villámgyors, jól cselező szélsőjük is, és végre túléltek egy pótselejtezőt (előtte ötöt elbuktak...), de vérmes reményeket egyáltalán nem táplálhatnak. Ha jobban megnézzük a keretet, akadnak benne idősödő strázsamesterek (Vjacseszlav Sevcsuk és Anatolij Timoscsuk 37 éves, Ruszlan Rotany 34, Olekszandr Kucser és Oleg Huszev 33 esztendős), „sereghajtójuk” (Andrij Pjatov kapus) hektikusan teljesít, vezénylő fejedelmük (Andrij Sevcsenko) pedig már csak a csatatér mellől segíthet tanácsaival. Ne tagadjuk azt sem, hogy az altisztek csoda kemények, a káplárok tapasztaltak, a lovak kitartóak – csak éppen elhaladt mellettük az idő.

UKRAJNA

A kvalifikáció dátuma: 2015. november 17.

Európa-bajnoki szereplések száma: 1 (2012)
A legjobb Európa-bajnoki szereplés: csoportkör

„Azt hiszem, az Euro 2016 nem hoz majd szép játékot, minden csapat az eredményekre fog fókuszálni. Mi sem leszünk kivételek" – vallotta meg őszintén az ördög jobbkeze, Andrij Jarmolenko. „Négy éve nagyon jó csapatunk volt, de különböző okok miatt nem jutottunk tovább – fejtegette a szövetségi kapitány asszisztense, Sevcsenko. – A mai gárda tapasztalt játékosokból és fiatal tehetségekből áll, a továbbjutás a csoportból számukra mission possible.”

ERŐSSÉGEK

+ Szélsők. Ha Jarmolenko az ördög jobbkeze, akkor Jevhen Konopljanka a bal: mindketten kiválóan cseleznek és remekül passzolnak. A kijevi Jarmolenko mindkét szélen bevethető, az idényben minden meccsére jutott átlagban egy kanadai pontja, a néha középen is felbukkanó Konopljanka nincs ugyan bombaformában, de sokat tanult Sevillában.

+ Az, ami. A pótselejtezős köröm- és izomszakadtáig tartó akaratot elnézve senki sem fogja majd élvezni a velük való összecsapást... Mihajlo Fomenko kapitány ugyanis a szűkös keretre (ne feledjük, a Sahtarban és a Dinamo Kijevben is a légiósok viszik a prímet) szabta a taktikát, amely egy leheletnyivel sem merészebb és bátrabb annál, mint amennyit a hozott anyag megenged.

+ Rutin. Az ukrán motivációt növeli, hogy az Eb-n búcsúzik egycsapatnyi 30-as játékos, az utolsó nagy dobásukra biztosan félretettek a tavasszal némi muníciót.

GYENGE PONTOK

– Kell egy kapus. Az Olekszandr Sovkovszkij örökébe lépő Pjatov mögött ugyan lassan tízéves válogatottbeli karrier áll, és már elmúlt 30 is, de még mindig nem elég megbízható.

– Kell egy védelem. Jaroszlav Rakickij a hátvédsor esze, mellette a ki-kihagyó Kucser, Hacseridi kettős bevethető. A balon Sevcsuk lassan 40, a túloldalon Artem Fedeckij is elmúlt harminc, és közepes formában futballozik mostanában, a tartalékok pedig egészen egyszerűen nem ütik meg a nemzetközi mércét.

– Kreativitás, tűzerő. Hol van már Olekszandr Zavarov, Oleh Blohin vagy Olekszij Mihajlicsenko? A mai ukrán középpályástriót elképesztő munkabírás jellemzi, de ha váratlan húzásokkal állnának elő, az tényleg váratlan lenne. Ráadásul Oleh Protaszov, Sevcsenko és Szerhij Rebrov legjobb mai utódjai közül Roman Zozulja 15 meccsen öt gólig jutott az idényben a Kijev színeiben (őt klubszinten a minap novemberig eltiltották Rotannyal egyetemben bíródádázásért), a válogatottban azért rendre eredményes Artem Kravec ott és Stuttgartban összesen négyig. A pótselejtezőn csoda lelkesen futballozó Jevhen Szeleznyov hozzájuk képest szárnyalt a Kubany Krasznodarban, de ő némi meglepetésre nem került be a keretbe.

A KAPITÁNY

Az 1948-as születésű Mihajlo Fomenko a Dinamo Kijev keménykötésű bekkjeként húsznál is többször ölthette magára a szovjet válogatott mezét, de csak egy tornára jutott ki övéivel, az 1976-os olimpiára. Párszoros bajnokként és egyszeres KEK-győztesként vonult vissza, majd pár kisebb gárda és a függetlenség elnyerése után a Kijev mestere lett, így a Dinamo új korszakának első sikereinél ő bábáskodott. Ezt követően kisebb egyesületeket edzett, legtöbbször a Metaliszt Harkovot, majd mivel a szövetség a nagy nevekkel nem jutott dűlőre, a válogatott kispadja is az övé lett, 2012-ben. Ugyan a brazíliai vb-ről lemaradtak (nem meglepő módon egy vesztes pótselejtezős párharc után), de hamar javított.

Akitől csodát várunk: Jevhen Konopljanka

A Dnipro saját nevelésű szélsője nagy reményekkel igazolt szerződése lejártával tavaly nyáron a Sevillához, amelyben közel húsz kanadai pontot szerzett, ötvennél is több fellépésen, de a nagy áttörése még várat magára. Talán nem sokára.

Aki most fog befutni: Tarasz Sztepanenko

A két szélsőt mindenki jól ismeri, az ellenfelek is, így aztán mindenképpen ügyelni fognak rájuk. Ez kapóra jött volna Szeleznyovnak, ha szerepelhet az Eb-n, így viszont középről inkább a veretes középpályás, Sztepanenko maradhat felügyelet nélkül, és lapos passzai vagy átlövései sokat érnek majd.

♦ AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG, A MENETREND

2016. június 10.–2016. július 10.
A 24 csapatot 6 négyes csoportba osztották. A csoportok első két helyezettje és a négy legjobb harmadik helyezett továbbjut a nyolcaddöntőbe. A nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben zajlik a torna, a harmadik helyért nem rendeznek mérkőzést.

AZ EB-CSOPORTOK
A-CSOPORT:
Franciaország, Albánia, Románia, Svájc
B-CSOPORT: Anglia, Wales, Szlovákia, Oroszország
C-CSOPORT:
Németország, Észak-Írország, Lengyelország, Ukrajna
D-CSOPORT:
Spanyolország, Törökország, Csehország, Horvátország
E-CSOPORT:
Belgium, Írország, Svédország, Olaszország
F-CSOPORT:
Portugália, Izland, MAGYARORSZÁG, Ausztria

Szurkolj élőben az Eb-n!www.pegazus.hu

EURO 2016, A TELJES MENETREND
A-CSOPORT
Június 10.21.00Franciaország–RomániaSaint-Denis, Stade de France
Június 11.15.00Albánia–SvájcLens, Stade Bollaert-Delelis
Június 15.18.00Románia–SvájcPárizs, Parc des Princes
Június 15.21.00Franciaország–AlbániaMarseille, Stade Vélodrome
Június 19.21.00Románia–AlbániaLyon, Stade des Lumières
Június 19.21.00Svájc–FranciaországLille, Stade Pierre-Mauroy
B-CSOPORT
Június 11.18.00Wales–Szlovákia
Bordeaux, Matmut Atlantique
Június 11.21.00Anglia–OroszországMarseille, Stade Vélodrome
Június 15.15.00Oroszország–Szlovákia
Lille, Stade Pierre-Mauroy
Június 16.15.00Anglia–WalesLens, Stade Bollaert-Delelis
Június 20.21.00Oroszország–WalesToulouse, Városi Stadion
Június 20.21.00Szlovákia–AngliaSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
C-CSOPORT
Június 12.18.00Lengyelország–Észak-Írország
Nizza, Allianz Riviera
Június 12.21.00Németország–UkrajnaLille, Stade Pierre-Mauroy
Június 16.18.00Ukrajna–Észak-Írország
Lyon, Stade des Lumières
Június 16.21.00Németország–LengyelországSaint-Denis, Stade de France
Június 21.18.00Ukrajna–LengyelországMarseille, Stade Vélodrome
Június 21.18.00Észak-Írország–NémetországPárizs, Parc des Princes
D-CSOPORT
Június 12.15.00Törökország–Horvátország
Párizs, Parc des Princes
Június 13.15.00Spanyolország–Csehország
Toulouse, Városi Stadion
Június 17.18.00Csehország–Horvátország
Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 17.21.00Spanyolország–TörökországNizza, Allianz Riviera
Június 21.21.00Csehország–TörökországLens, Stade Bollaert-Delelis
Június 21.21.00Horvátország–SpanyolországBordeaux, Matmut Atlantique
E-CSOPORT
Június 13.18.00Írország–SvédországSaint-Denis, Stade de France
Június 13.21.00Belgium–OlaszországLyon, Stade des Lumières
Június 17.15.00Olaszország–SvédországToulouse, Városi Stadion
Június 18.15.00Belgium–ÍrországBordeaux, Matmut Atlantique
Június 22.21.00Olaszország–ÍrországLille, Stade Pierre-Mauroy
Június 22.21.00Svédország–BelgiumNizza, Allianz Riviera
F-CSOPORT
Június 14.18.00Ausztria–MAGYARORSZÁGBordeaux, Matmut Atlantique
Június 14.21.00Portugália–IzlandSaint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 18.18.00Izland–MAGYARORSZÁGMarseille, Stade Vélodrome
Június 18.21.00Portugália–AusztriaPárizs, Parc des Princes
Június 22.18.00Izland–AusztriaSaint-Denis, Stade de France
Június 22.18.00MAGYARORSZÁG–PortugáliaLyon, Stade des Lumières
NYOLCADDÖNTŐ
Június 25.15.00A2–C2Saint-Étienne, Stade Geoffroy-Guichard
Június 25.18.00B1–A/C/D3Párizs, Parc des Princes
Június 25.21.00D1–B/E/F3Lens, Stade Bollaert-Delelis
Június 26.15.00A1–C/D/E3Lyon, Stade des Lumières
Június 26.18.00C1–A/B/F/3Lille, Stade Pierre-Mauroy
Június 26.21.00F1–E2Toulouse, Városi Stadion
Június 27.18.00E1–D2Saint-Denis, Stade de France
Június 27.21.00B2–F2Nizza, Allianz Riviera
NEGYEDDÖNTŐ
Június 30.21.00A2/C2–D1/BEF3Marseille, Stade Vélodrome
Július 1.21.00B1/ACD3–F1/E2Lille, Stade Pierre-Mauroy
Július 2.21.00C1/ABF3–E1/D2Bordeaux, Matmut Atlantique
Július 3.21.00A1/CDE3–B2/F2Saint-Denis, Stade de France
ELŐDÖNTŐ
Július 6.21.001. negyeddöntő győztese–
2. negyeddöntő győztese
Lyon, Stade des Lumières
Július 7.21.003. negyeddöntő győztese–
4. negyeddöntő győztese
Marseille, Stade Vélodrome
DÖNTŐ
Július 10.21.001. elődöntő győztese–
2. elődöntő győztese
Saint-Denis, Stade de France

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik