Vb 2022: hátrahagyottak – akiket nem válogattak be az utazó keretekbe

LENDVAI MARTINLENDVAI MARTIN
Vágólapra másolva!
2022.11.16. 13:35
null
Fotók: Getty Images, AFP
Korábban már írtunk olyan játékosokról, akik lemaradtak a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságról, valamint olyan sztárokról is, akik sérülés miatt kénytelenek kihagyni a tornát. Most, hogy minden ország megnevezte, kik alkotják az utazó kereteket, sorra vesszük azokat, akiket szövetségi kapitányi döntés miatt nem láthatunk a vb-n.

KAPUS:
David de Gea (Manchester United, Spanyolország)

Nagy port kavart a spanyol labdarúgó-válogatott vb-kerete, miután Luis Enrique több sztárt is kihagyott a Katarba utazók közül. Kapusposzton például nemcsak Kepa Arrizabalaga maradt ki, hanem a Manchester United játékosa, David deGea is, aki korábban éveken keresztül a csapat első számú kapuvédőjének számított. Utóbbi kihagyása nem számít nagy meglepetésnek, hiszen Enrique már az 55 fős bő keretbe sem válogatta be, és lassan két éve Unai Simónra tekint a válogatott első számú kapusaként. Ezt mutatja az is, hogy 2020 októbere óta nem lépett pályára spanyol címeres mezben az MU labdarúgója. A szövetségi kapitány korábban azt is elmondta, nem elégedett De Gea játékával a levegőben, és kritizálta amiatt is, hogy nem sugároz elég nyugalmat a pályán.

 

HÁTVÉDEK:

Sergio Ramos (Paris Saint-Germain, Spanyolország)

A 180-szoros válogatott védő kihagyása is meglepetésnek számít, hiszen Sergio Ramos – annak ellenére, hogy legutóbb 2021 márciusában húzta magára a címeres mezt – nincs rossz formában, ezért sokan arra számítottak, hogy bekerül a vb-re utazó keretbe. A korábbi csapatkapitány ebben az idényben 13-szor lépett pályára a Ligue 1-ben, ráadásul már most novemberben több játékperc van a lábában, mint a 2021–2022-es évadban volt összesen. Ramosnak ez lehetett volna az ötödik tornája, távolmaradása amiatt is érdekes, mivel a spanyolok összesen három klasszikus középhátvéddel vágnak neki a vb-nek.

 

Mats Hummels (Borussia Dortmund, Németország)

Veterán középhátvédjük nélkül utaznak a világbajnokságra a németek, miután Hansi Flick úgy döntött, nem nevezi a Borussia Dormund játékosát, Mats Hummelst az utazó keretbe. A 33 éves labdarúgó a tavalyi Európa-bajnokság óta nem kapott szerepet a Nationalelfben, a kimaradását pedig az is okozhatta, hogy Flick a Nemzetek Ligája késői szakaszában már csak két középhátvéddel küldte pályára csapatát, ebben a rendszerben pedig jobban bízik Antonio Rüdigerben, Niklas Sülében és Nico Schlotterbeckben is.

 

Fikayo Tomori (AC Milan, Anglia)

Az egyik legnagyobb meglepetés mindenképpen Fikayo Tomori távolmaradása. Az angol középhátvéd a Serie A-ban minden mérkőzésen pályára lépett az idényben, a Bajnokok Ligájában pedig egyedül a Dinamo Zagreb elleni idegenbeli meccsen hiányzott, akkor piros lapos eltiltás miatt. Tomori kimaradásának okaként többen az AC Milan Chelsea elleni BL-meccsét hozzák fel, amikor a 24 éves védőt kiállították. Emellett Gareth Southgate a Premier League-ben játszó játékosokat preferálja, ezt mi sem mutatja jobban, mint, hogy Jude Bellingham az egyedüli a vb-keretben, aki nem Angliában játszik.

 

Ferland Mendy (Real Madrid, Franciaország)

A Real Madrid egyedüli franciája, aki nem lesz ott Katarban. Didier Deschamps listáján a 27 éves labdarúgó csak a harmadik a balhátvédek között, a szövetségi kapitány ezen a poszton a Hernández-testvéreket fogja bevetni. Mendynek ugyan kedvez a négyvédős rendszer, amelyben a franciák valószínűleg a vb-n játszani fognak, a támadásból még mindig kevésbé veszi ki a részét, mint posztriválisai, különösen Theo Hernández. Deschamps ráadásul úgy döntött, hogy a szinte utolsó pillanatban kieső Presnel Kimpembé helyett a hozzá hasonlóan ballábas belső védőt, Axel Disasit viszi magával Katarba.

 

KÖZÉPPÁLYÁSOK
Thiago
(Liverpool, Spanyolország)

A Liverpool középpályása már a harmadik a képzeletbeli csapatunkban, akit nem nevezett Enrique. Thiago a 2020-as Európa-bajnokság óta nem lépett pályára a spanyol válogatottban, a tavalyi tornán is csak csereként számított rá a szövetségi kapitány. A 31 éves játékos 14 meccsen lépett pályára ebben az idényben, ez viszont úgy látszik nem volt elég. Enriquének Thiago kihagyásával is lesz kikből válogatnia, gondoljunk csak a Barcelona három középpályására, Sergio Busquetsre, Gavira és Pedrire, ráadásul ott van még Rodri és a jó formában Katarba érkező Carlos Soler is.

 

Ryan Gravenberch (Bayern München, Hollandia)

A 20 éves középpályást posztja egyik legtehetségesebbjének tartanak, azonban nem úgy sikerült neki az első pár hónapja a Bayern Münchenben, mint ahogy azt eltervezte. Ryan Gravenberch mindössze két alkalommal kezdett a bajoroknál ebben az idényben, többnyire pedig csereként lépett pályára. Ez lehet a fő oka, hogy Louis van Gaal nem viszi magával a világbajnokságra.

 

Renato Sanches (Paris Saint-Germain, Portugália)

A 2016-os Európa-bajnokság legjobb fiatal játékosának megválasztott Renato Sanches sem lesz ott Katarban, miután Fernando SantosJoao Moutinhóhoz hasonlóan – nem nevezte az utazó keretbe. Sanchest az egyik legnagyobb ígéretnek tartották nyolc éve a portugálok Eb-győzelme után, viszont egyelőre csak egy ígéret maradt. Santos ezen a poszton Sanches csapattársára, Vitinhára, a Wolverhampton duójára, Rúben Nevesre és Matheus Nunesre, valamint William Carvalhóra is előbb számít.

 

TÁMADÓK
Borja Iglesias
(Real Betis, Spanyolország)

A spanyol első osztályt követőknek nem cseng ismeretlenül a korábban a Celta Vigót, az Espanyolt, jelenleg pedig a Betist erősítő Borja Iglesias neve. A 29 éves csatár élete formájában játszik, a La Ligában 13 meccsen 8-szor talált be, ráadásul két gólpasszt is kiosztott. Iglesias ennek ellenére nem utazik a spanyolokkal Katarba, aminek az oka a kevés tapasztalat lehet, hiszen eddig csupán egyszer húzta magára a címeres mezt, a Svájc elleni Nemzetek Ligája-meccsen kapott 27 percet csereként.

 

Roberto Firmino (Liverpool, Brazília)

Darwin Núnez érkezésével talán sokan arra számítottak, hogy Roberto Firmino szerepe csökken majd Jürgen Klopp Liverpooljában, és inkább csak második számú csatárként tekint majd rá a német menedzser. Az uruguayi azonban kezdetben nem találta a formáját, valamint Diogo Jota és Luis Díazis sérüléssel bajlódik vagy bajlódott az ősz során. Firmino pedig hozta a kötelezőt. 13 meccsen játszott a PL-ben, hét gólt lőtt, három gólpasszt osztott ki és a második forduló óta az összes találkozón a pályán volt. Tite végül helyette Richarlisonnak és a Flamengóban játszó Pedrónak szavazott bizalmat, így a Pool csatára valószínűleg többet már nem játszik világbajnokságon.

 

Ivan Toney (Brentford, Anglia)

Ha Borja Iglesiasra azt mondtuk, hogy élete formájában játszik, akkor ez hatványozottan igaz a Brentford 26 éves csatárára, Ivan Toneyra. A „méhecskék” támadója 14 meccsen 10 gólnál jár a bajnokságban, egyedül csak Erling Haaland előzi őt meg. Toney ráadásul remek formában érkezett volna a vb-re, ha Southgate beválogatja, mivel a szünet előtti utolsó fordulóban az ő duplájával győzte le a Brentford idegenben a Manchester Cityt. A csatárnak ugyanakkor Katarban lehetett volna az első szereplése az angol nemzeti csapatban – korábban egyedül a Németország elleni, 3–3-ra végződő NL-meccsen ült le a kispadra.

CSERÉK
Kepa Arrizabalaga
Chelsea, Spanyolország
Gabriel Magalhaes
Arsenal, Brazília
Nacho FernándezReal Madrid, Spanyolország
Robin Gosens
Internazionale, Németország
Sven Botman
Newcastle United, Hollandia
Lucas Digne Aston Villa, Franciaország
Joao Moutinho
Wolverhampton, Portugália
Jadon Sancho
Manchester United, Anglia
Ante Rebic
AC Milan, Horvátország
Ángel CorreaAtlético Madrid, Argentína
Gerard Moreno
Villareal, Spanyolország
Marc Cucurella
Chelsea, Spanyolország
Iago Aspas
Celta Vigo, Spanyolország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik