Nem látjuk őket Katarban – a vb-ről lemaradók álomtizenegye

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.04.14. 09:48
null
(Fotók: AFP, Getty Images)
Ugyan a 32 tagú mezőnyből eddig csak 29 nemzet tette biztossá részvételét a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon, a csoportsorsolás már megtörtént, és azt is tudjuk, mely világsztárok nem lehetnek ott az év végi tornán. Közülük „mazsolázva” állítottunk össze egy 23 tagú klasszikus keretet, amely bizony a világbajnoki cím megnyerésére is esélyes lenne.

Kapus:
Gianluigi DONNARUMMA
(Olaszország, Paris Saint-Germain)
A legutóbbi Európa-bajnokság legjobb játékosa nem lesz ott a soron következő világbajnokságon. Önmagában az is sokkoló, hogy az Eb-címvédő olasz válogatott egymás után másodszor marad le a vb-szereplésről, hát még ha megnézzük, milyen sztárok alkotják a keretét. Donnarumma első nagy tornáját rögtön aranyéremmel zárta a múlt nyáron, klubszinten pedig a Paris Saint-Germainhez szerződött, amelynél több fronton is bizonyította klasszisát. Legfeljebb az vigasztalhatja, hogy csak 23 éves, s vélhetően lesz még lehetősége a vb-szereplésre.


Jobbhátvéd:
Vladimír COUFAL
(Csehország, West Ham United)
Csehszlovákiával ellentétben a csehek korántsem rendszeres résztvevői a vébéknek: eddig csak a 2006-os tornára sikerült kijutniuk, így önmagában az nem meglepő, hogy nem lesznek ott Katarban, a múlt nyári Eb-szereplésük alapján viszont lehet hiányérzetük. A tartalékjaink között szereplő Schick és Soucek mellett főleg a West Ham 29 éves védője, Coufal (képünkön balra) miatt, aki 2020-ban érkezett meg Angliába, azóta oszlopos tagja az egyre nemesebb célokért küzdő londoniaknak, a nyári kontinenstornán pedig posztja egyik legjobbja volt.


Középhátvéd:
Leonardo BONUCCI
(Olaszország, Juventus)
A torinóiak 34 esztendős, kilencszeres olasz bajnok belső védője a 2006-os vb-győzelemből még nem vehette ki a részét, de később Európa-bajnoki ezüstérmet, tavaly nyáron pedig Eb-aranyérmet szerzett hazájával – sőt, az Eb-döntőben betalált az angolok ellen. A katari távollét azért is lehet különösen fájó neki, mert a kora miatt jó eséllyel már nem lesz lehetősége újabb világbajnoki szereplésre.


Középhátvéd:
Giorgio CHIELLINI
(Olaszország, Juventus)
Hasonló helyzetben van, mint Bonucci, aki amellett, hogy jó barátja, a válogatottban és klubjában is társa. Chiellini sem volt még ott a 2006-os vb-n, majd két sikertelen tornát követően kétszer a kijutást sem érte az olaszokkal. A Juventus klasszisa már 37 éves, így az ő esetében szinte kizárható, hogy látjuk még valaha vébén.

Balhátvéd:
David ALABA (Ausztria, Real Madrid)
A Bayern München játékosaként sztárrá váló Alaba a Real Madridban is hétről hétre bizonyítja, miért tartják számon a világ legjobb védői között. Klubszinten balhátvédként és belső védőként is klasszis teljesítményre képes, az osztrák válogatottban pedig a csapat vezéreként ennél is többet kell mutatnia: olykor középpályásként és szélsőként is számítanak rá. Válogatottja lemaradása nem meglepő, hiszen Ausztria legutóbb 1998-ban volt vb-résztvevő, Alaba klasszisa viszont sokaknak hiányozhat.



TARTALÉKOK
Zlatan IBRAHIMOVIC(Svédország, AC Milan)
Sébastien HALLER(Elefántcsontpart, Ajax)
Victor OSIMHEN(Nigéria, Napoli)
Pierre-Emerick AUBAMEYANG(Gabon, FC Barcelona)
Patrik SCHICK(Csehország, Bayer Leverkusen)
Rijad MAHREZ(Algéria, Manchester City)
Federico CHIESA(Juventus, Olaszország)
Franck KESSIÉ(Elefántcsontpart, AC Milan)
Naby KEITA(Guinea, Liverpool)
Tomás SOUCEK(Csehország, West Ham United)
Hakan CALHANOGLU(Törökország, Inter)
Jan OBLAK(Szlovénia, Atlético Madrid)


Középpályás:
JORGINHO
(Olaszország, Chelsea)
Amellett, hogy ő is kulcsembere volt a nyáron Eb-győztes olasz válogatottnak, az előző idény végén BL-t nyert a Chelsea-vel, s folyamatosan jó teljesítményt nyújtott. Ennek eredményeként harmadik helyen végzett a legutóbbi Aranylabda-szavazáson, az UEFA pedig őt választotta az év játékosának. Ilyen pedigrével nem sokszor fordul elő, hogy valaki lemarad az aktuális vb-ről, de ha belövi a 11-est a Svájc elleni vb-selejtező legvégén...

Középpályás:
Marco VERRATTI (Olaszország, Paris Saint-Germain)
Már az ötödik friss Eb-győztes olasz játékos a világbajnokságról lemaradó álomtizenegyünkben, klasszisa miatt azonban lehetetlen kihagyni egy ilyen összeállításból. A PSG virtuóz belső középpályása már 29 esztendős, de eddig csak két vb-meccs van a lábában – még 2014-ből –, s ha a 2026-os tornára kvalifikálja is magát Itáliával, már túl lesz pályafutása csúcsán.


Középpályás:
Martin ÖDEGAARD (Norvégia, Arsenal)
Csodagyereknek, a norvég futball messiásának tartották, de a Real Madrid kezdőcsapatába nem tudott bekerülni, így kölcsönszerződésekkel kellett újra felépítenie magát. Mára a Premier League-ben remeklő Arsenal egyik legfontosabb játékosa, s a norvég válogatottal is bőszen lépdel előre, de az első vb-szereplésére még legalább 2026-ig várnia kell.


Jobbszélső:
Mohamed SZALAH (Egyiptom, Liverpool)
Ő a legnagyobb hiányzó? Szalah az elmúlt években a világ egyik, ha nem a legjobb játékosává nőtte ki magát Liverpoolban, a Premier League megnyerése mellett elhódította csapatával a BL-trófeát is, s megállíthatatlanul termeli a gólokat. Egyiptommal 2018-ban a vb-szereplés is összejött neki, ezúttal azonban az utolsó, mindent eldöntő meccsen bukta el a lehetőséget – klubtársa, Sadio Mané Szenegáljával szemben, olyan tizenegyespárbaj során, amelyben több csapattársa mellett ő is hibázott.

Csatár:
Erling HAALAND (Norvégia, Borussia Dortmund)
A jelenkor futballjának egyik legnagyobb tehetsége, aki már 21 évesen világ egyik legjobb csatárának számít, a nyáron pedig Európa valamelyik topklubjához szerződik. A norvég válogatottban érdekes módon viszonylag későn kezdtek el rá számítani, a legutóbbi Eb-selejtezőben még csak elvétve kapott szerepet, a vb-szereplés elérése pedig vele sem jött össze, de fiatal kora miatt jó esélye van rá, hogy a jövőben megmutassa klasszisát vb-n is.


Balszélső:
Luis DÍAZ (Kolumbia, Liverpool)
Portói teljesítménye láttán egyre több topklub figyelt fel rá az elmúlt években, végül idén télen a világ egyik legjobb csapata, a Liverpool szerződtette, amelyben rögtön megtalálta a közös hangot a többiekkel, s egy csapásra csapata egyik legveszélyesebb támadójává vált. A kolumbiai válogatottban 35 alkalommal lépett pályára, de a 2018-as vb-n még nem volt a keretben, a mostani selejtezős kudarc után pedig biztossá vált, hogy legkorábban 29 évesen vehet majd részt világbajnokságon.



(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. április 9-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik