Megint lecsapott a házigazda átka – kiestek a spanyolok!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.01. 15:43
null
Igor Akinfejev volt az oroszok hőse (Fotó: AFP)
A házigazda orosz válogatott 1–1-es rendes játékidőt követően tizenegyesekkel legyőzte Spanyolországot a világbajnokság nyolcaddöntőjében. Oroszország ellenfele a Horvátország–Dánia párharc győztese lesz.

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ

SPANYOLORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–1 (1–1, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel: 3–4
Moszkva, Luzsnyiki Stadion, 78 011 néző. Vezette: Kuipers (holland)
SPANYOLORSZÁG: De Gea – Nacho (Carvajal, 70.), Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Koke, Busquets – David Silva (Iniesta, 67.), Isco, Marco Asensio (Rodrigo, 104.) – Diego Costa (Iago Aspas, 80.). Szövetségi kapitány: Fernando Hierro
OROSZORSZÁG: Akinfejev – Mário Fernandes, Kutyepov, Ignasevics, Kudrjasov, Zsirkov (Granat, a szünetben) – Szamedov (Cserisev, 61.), Kuzjajev (Jerohin, 97.), Golovin, Zobnyin – Dzjuba (Szmolov, 65.). Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Ignasevics (12. – öngól), Dzjuba (41. – 11-esből)
Sárga lap: Piqué (40.), ill. Kutyepov (54.), Zobnyin (71.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A meccs előtt a spanyolok voltak a toronymagas esélyesek, de figyelmeztető jel lehetett a 2010-es aranyérmes számára, hogy eddig a vb-házigazdák ellen egyszer sem tudott nyerni (1934-ben az olaszoktól 1:0-ra kapott ki, 1950-ben a braziloktól 6:1-re, 2002-ben Dél-Koreától 0–0-t követően tizenegyesekkel).

Most a spanyol csapat kedve szerint indult a meccs, és már a 12. percben előnybe került: a 17. vb-meccsével Iker Casillas spanyol rekordját beálló Sergio Ramos és Szergej Ignasevics addig húzta-vonta egymást, amíg az oroszról saját kapujába pattant a labda (öngól, 1–0).

Ezzel a góllal a spanyolok egyébiránt egymást követő 24. meccsükön is eredményesek voltak – tovább javították a rekordjukat. A 38 éves, 352 napos Ignasevics a vb-k történetének legidősebb öngólosa lett.

A helyzet nélkül vezetést szerző spanyolok ezt követően is támadásban maradtak, és már jöttek is a lehetőségek, az újabb gólt viszont a házigazda szerezte: Gerard Piqué belekalimpált a labdába a büntetőterületen belül, s Dzjuba a kapu bal oldalába küldte a labdát (1–1).

A második félidő első negyven perce finoman szólva is eseménymentesre sikerült, a hajrában legalább egy kis izgalom is beszökött a meccsre, de a csereként beálló Iniesta távoli lövését védte Akinfejev, majd az orosz kontrából végül helyzet sem alakult ki.

A hosszabbítás első félidejében a spanyolok átlépték az ezerpasszos határt is, megtörtént a vb-k történetének első negyedik cseréje (Jerohin érkezett), míg a 101. percben egy Asensio-lövést is láthattunk.

A másodikban hiába nyomtak a spanyolok, gólt ekkor sem tudtak szerezni, így jöhetett a tizenegyespárbaj. Ebben az oroszok egyszer sem rontottak – pedig De Gea kétszer is centikre volt a labdától –, a spanyolok viszont kétszer is (Iniesta, Ramos és Piqué belőtte, de az atléticós Koke és a celtás Iago Aspas lába megremegett), így hatalmas meglepetésre újra kifogott a vb-házigazda a spanyolokon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik