Gyomorforgató – David Moyes a skót Eb-kudarcról

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.06.24. 11:38
David Moyes mélyütésként élte meg Csoboth Kevin győztes gólját (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra legyőzte Skóciát a németországi Európa-bajnokság A-csoportjának utolsó fordulójában. A mérkőzés után a skót labdarúgás több szereplője is megszólalt a történtekkel kapcsolatban.

„Nagyon úgy tűnt, hogy ez egy egygólos meccs lesz, én pedig reménykedtem benne, hogy ezt a gólt Skócia szerzi meg az egyik meccs végi helyzetéből – vélekedett a BBC szakértőjeként nyilatkozó David Moyes, aki legutóbb az angol élvonalbeli West Ham Unitedet irányította. – A vége egy övön aluli ütés volt. Komolyan mondom, gyomorforgató volt. A döntetlenért járó pont sem lenne elég a továbbjutáshoz, de ezen a ponton már azzal is kiegyeztünk volna.”

„Az első félidőben nálunk volt a labda, de semmit nem tudtunk kezdeni vele. Ezzel együtt kontroll alatt tartottuk a játékot – így a Liverpoolban légióskodó Andrew Robertson, a skótok csapatkapitánya. – A végén mindent egy lapra feltéve rohamoztunk, s végül egy jókora gyomrost kaptunk. A döntetlen egyébként sem lett volna jó egyik csapatnak sem. Köszönettel tartozunk minden honfitársunknak, éreztük a támogatásukat. Tudjuk, mekkora futball-láz tört ki odahaza, sajnáljuk, hogy csalódást okoztunk.”

A korábbi skót válogatott szélső, Neil McCann az első perctől agresszív, támadó szellemű játékot várt Marco Rossi csapatától, ellenben a skótok játéka csalódást okozott a számára.

„Nagyon meglepett a magyar csapat taktikája, hiszen átadták nekünk a kezdeményezést, míg én nyílt sisakos, agresszív játékra számítottam. Ezzel együtt nem hibáztathatom őket, mivel vélhetően ők is rájöttek arra, hogy nem ők fogják a széleken megbontani a védelmünket. A 488 passzunkból ezzel együtt mennyi jutot be a magyar tizenhatoson belülre? Hány átadással okoztunk gondot a magyar védelemnek? Szerintem messze túl kevéssel. Akkor kellett volna kockáztatunk, amikor még masszív volt a hátsó alakzatunk. (...) Összességében egy pontot szereztünk úgy, hogy a két gólunkat gyakorlatilag az ellenfeleknek köszönhetjük. Csapatként szerintem ennél többet tudunk” – fogalmazta meg kritikáját McCann a Football Dailynek.

A klubszinten a Chelsea-t és az Evertont is erősítő egykori skót válogatott labdarúgó, Pat Nevin sem kímélte a Clarke-csapat produkcióját.

„A tények a következők: egy pontot szereztünk az Eb-n úgy, hogy egyszer kikaptunk, egyszer pedig átgázoltak rajtunk. Vajon Skócia győzelmet érdemelt úgy, hogy alig volt helyzete (a magyarok ellen – a szerk.)? Vajon a skótok a legjobbjukat nyújtották Németország és Svájc ellen? Nem, legalábbis bizonyos játékosok biztosan nem. Mindent összevetve van Skóciának olyan játékosa, aki képes kiosztani egy passzt, amit mások nem látnak meg, vagy egy villanással feltör egy védelmet? Van most ilyen különleges játékosunk? Valószínűleg nincs” – idézi Pat Nevint a Football Daily. 

A Celtic korábbi angol csatára, Chris Sutton mindeközben szembement Steve Clarke szövetségi kapitánnyal, aki egy tizenegyest kért számon az argentin játékvezetőn.

„Szerintem ez nem volt tizenegyes. Meglátásom szerint Stuart Armstrong a kontaktot kereste, és nem értem, miért nem próbált meg kapura lőni. Óriási helyzetet puskázott így el. Mindezt úgy, hogy ettől a magyar csapattól én nem dobtam el az agyam” – vélekedett a Football Dailynek Sutton. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
A-CSOPORT, 3. FORDULÓ
SKÓCIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–0)
Stuttgart, Stuttgart Aréna 54 000 néző. Vezette: Facundo Tello (Gabriel Chade, Ezequiel Brailovsky) – argentinok
SKÓCIA: Gunn – Ralston (McLean, 83.), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (Morgan, 89.) – McGinn (Amstrong, 76.), Gilmour (Christie, 83.), McGregor, McTominay – Ché Adams (Shankland, 76.). Szövetségi kapitány: Steve Clarke
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Botka, W. Orbán, Dárdai M. (Szalai A., 74.) – Bolla (Csoboth k., 86.), Schäfer, Styles (Nagy Á., 61.), Kerkez (Nagy Zs., 86.) – Szoboszlai D., Varga B. (Ádám M., 74.), Sallai R. Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Csoboth K. (90+10.)
Sárga lap: Styles (18.), W. Orbán (26.), Schäfer (44.), McTominay (50.), Kleinheisler (75., pályán kívül), Csoboth K. (90+11.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik