Eb 2020: A portugál válogatott átalakulóban van – Joao Janeiro

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2021.06.15. 11:46
null
Joao Janeiro szerint sok mindenben különbözik a mostani portugál válogatott az öt évvel ezelőttitől (Fotó: Koncz György)
A Kisvárda portugál vezetőedzője, Joao Janeiro a portugál válogatott játékáról, várható felállásáról, előkészületi mérkőzéseinek tanulságairól, valamint a Magyarország elleni mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól osztotta meg gondolatait.

 

Noha az öt évvel ezelőtti földrésztornáról a magyar embereknek számos emlékük lehet arról, milyen erőt képviselt, illetve milyen játékkal ért el történelmi sikert a portugál válogatott, a Kisvárda vezetőedzői feladatait ellátó portugál szakember, Joao Janeiro figyelmeztetett: Portugália nagy változáson ment keresztül, válogatottja merőben más, mint az öt évvel ezelőtti Európa-bajnok együttes.

„Átalakulóban van a nemzeti csapat, nem lehet pontosan körülírni, mi várható tőle” – mondta lapunknak Joao Janeiro, a Kisvárda Master Good májusban kinevezett portugál vezetőedzője.

„Az öt évvel ezelőtti Eb-keret majdnem ötven százaléka kicserélődött, nagyon fiatal és nagyon tapasztalt labdarúgók elegye alkotja a mostani társaságot. Az összes poszton tetten érhető a nagy korkülönbség – hogy egyet említsek, a védelemben Pepe harmincnyolc, Rúben Dias huszonhárom, míg Nuno Mendes csupán tizennyolc éves. A válogatottnak azonban nemcsak az összetétele, hanem a játéka is jelentősen eltér az előző Eb-n látottaktól. Most az együttes alaposabban építkezik, többet birtokolja a labdát, míg öt évvel ezelőtt sokkal inkább volt pragmatikus a játéka, célfutballra törekedett. Noha a szövetségi kapitány személye nem változott, Fernando Santos csaknem hét éve tölti be posztját, a mostani játékosállomány karakteréhez szükséges volt ez a szemléletbéli változtatás, a jelenlegi kerettagok ugyanis technikásabbak elődjeiknél.”

Emlékezhetünk, a portugálok 4–4–2-es hadrendben álltak fel ellenünk a lyoni mérkőzésen, ám a portugál szakember szerint ezúttal nehéz megjósolni, Fernando Santos milyen felállásban, illetve milyen stílust képviselve küldi csatába játékosait kedden a Puskás Arénában.

„A válogatott jellemzően négy három hármas felállást választ vagy négy négy kettes rombuszfelállásban játszik, ám az Izrael elleni tesztmeccsen először láttam négy kettő három egyet alkalmazni. Az a megérzésem, Portugália két csatárral támad majd Magyarország ellen, ez a hadrend passzolhat leginkább egy olyan játékrendszer ellen, amelyet Marco Rossi együttese alkalmaz. A felállás a játékosokhoz lesz alakítva, kizárólag azon múlik, Fernando Santos kiknek szavaz bizalmat. Ha a támadók közül a legfürgébb, leginkább mozgékony labdarúgókat állítja csatasorba, akkor valószínűleg a négy kettő három egyes felálláshoz nyúl, viszont ha nem ők kezdenek, alighanem két csatárral áll fel Portugália. Rui Patrício, Pepe, Rúben Dias, Nuno Mendes, Bruno Fernandes és természetesen Cristiano Ronaldo helye tűnik biztosnak a kezdő tizenegyben.”

Egyelőre csak tippjeink lehetnek arra vonatkozóan, vajon milyen formában várja a portugál válogatott az Európa-bajnokságot. Joao Janeiro véleményt formált első csoportellenfelünk két júniusi felkészülési mérkőzéséről, amelyet Spanyolország (00) és Izrael (40) ellen játszott.

„Fernando Santos nem lehetett boldog a spanyolok elleni mutatott teljesítményt látva, a végeredmény ránk nézve volt hízelgő. A mérkőzés fontos leckével szolgált, fel kellett nyissa a szemeket: alázatosan kell dolgozni azért, hogy Portugália ismét az aranyéremért küzdhessen. Különösen a fiataloknak kell tanulniuk az összecsapásból, meg kell érteniük, hiába futballoznak a címvédő válogatottban, a világ futballja az elmúlt években megváltozott. Az Izrael elleni mérkőzésről sem vagyok maradéktalanul jó véleménnyel, az ellenfélhez hasonló habitusú és játékerejű válogatottal ugyanis aligha találkozik a nemzeti csapat a földrésztornán. Izrael négyvédős rendszert alkalmazott, Magyarország pedig minden bizonnyal három középhátvéddel játszik majd, már csak emiatt sem lehet sok következtetést levonni ebből a tesztmeccsből, a Puskás Arénában teljesen más játékra lesz szükség. A csapat önbizalmat ugyanakkor növelhette a végeredmény, erre talán jó volt a találkozó. Az Európa-bajnokságon több mozgásra lesz szükség a támadóharmadban annál, mint amit a két előkészületi találkozón láthattunk. A passzok és a futások sebességét egyaránt növelni kell, az edzőmeccsek ugyanis túl csendes mederben folytak. Ahhoz, hogy támadásépítésben, a védekezés megszervezésében és az átmenetek hatékonyságában előrelépjen a gárda, magasabb fordulatszámra kell kapcsoljon. A nemzetközi adatelemzések rávilágítottak arra, hogy a játék irama jelentős mértékben csökken, ha nincsenek vagy alig vannak szurkolók a lelátókon. Visszatérésükkel, remélem, intenzívebb lesz a portugál játék.”

Abban azonban kár volna reménykedni, hogy a portugálok ne tennének meg mindent a győzelemért. A 39 éves trénernél rákérdeztünk, mi adhat okot a bizakodásra Fernando Santos szövetségi kapitánynak.

„Még jó, hogy én kaptam ezt a kérdést, nem pedig Fernando Santos, ő ugyanis rendkívül pragmatikus edző, akitől egy újságíró, ha teheti, sohase kérdezze meg, mivel elégedett, mi tetszett neki csapata játékában vagy azt, hogy mi adhat okot az elégedettségre. Számára az a jó játék, ami győzelemre vezet, semmi más. Éppen ezért ne is számítsanak szemkápráztató futballra a csapatától, hiába változtatott a játékstíluson. Szerintem bizakodásra adhat okot, hogy egy jó közösséget épített, és megoldást talált több problémára is. Mostanra megvannak a játékosai a kontrajátékhoz, a hatékony pontrúgásokhoz és olyan labdarúgói is vannak, akiknek fekszik a labdabirtoklásra épülő játék. Számos játékstílushoz megtalálta a megfelelő embereket, akik alávetik magukat az elképzeléseinek.”

Végezetül arra kértük a Kisvárdán szerdán munkába álló szakembert, ossza meg velünk a mérkőzéssel kapcsolatos várakozásait.

„Portugál szemszögből nézve rendkívül kemény meccsre számítok, a magyarok ugyanis harcosak lesznek. Ha Cristiano Ronaldóék lenézik Magyarországot, óriási hibát követnek el, de szerintem nem becsülik le ellenfelüket. A magyar válogatott megmutatta, mire képes, többek között a kétezertizenhatos Európa-bajnokságon is, amelyen, mondjuk ki, Portugáliának szerencséje volt a két csapat egymás elleni összecsapásán! Bár Szoboszlai Dominik kiesése nagy érvágás, rajta kívül is sok jó játékosa van az együttesnek, elég csak Szalai Attilára, Kleinheisler Lászlóra vagy Szalai Ádámra gondolni – utóbbi labdarúgóra érdemes lesz figyelniük honfitársaimnak, a Mainz csatára ugyanis különleges futballista, aki a hozzá hasonló testi adottsággal bíró emberekhez képest gyors és technikás, és a befejezéseknél is kimondottan hatékony. Jól ismerem a magyar válogatottat, igazi harcosokból áll, s ne feledjük, mintegy hatvanezer ember szorít majd érte az Arénában. A szurkolók támogatása sokat nyomhat a latban, úgyhogy azt mondom, mindkét csapatnak nagyjából ötven százalék az esélye a győzelemre.”

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik