Végre felsejlenek az F1-es erőviszonyok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.18. 18:33
null
Fernando Alonso szerdán és csütörtökön köröz Szahírban a Ferrari F14 T-vel (Fotó: Reuters)
Szerdától szombatig Bahreinben köröznek a Formula–1-es csapatok, a második, idény előtti kollektív teszten már a kilométerek mellett a másodpercek is egyre nagyobb jelentőséggel bírnak, azaz a gyakorláson előtérbe kerül a teljesítmény, és talán az erőviszonyok árnyalatai is felsejlenek. A Jerezben szenvedő Red Bull és az első tesztet kihagyó, először nyilvánosan köröző Lotus biztosan fókuszba kerül.

Közel háromhetes szünet után újra összegyűlik a Formula–1-es mezőny, ezúttal Bahreinben, ahol a szerdától szombatig tartó közös gyakorláson folytatódik a felkészülés a 2014-es szezonra. A csapatoknak az utazást levonva két hetük volt arra, hogy központjukban finomítsák, fejlesszék, esetleg újratervezzék autóik egyes alkatrészeit, és a Renault esetében a motorfejlesztési központban is lázas munka folyt, mert a franciák hajtóműve rengeteg gyerekbetegséggel küzdött Jerezben, partnereik a többiekhez képest alig köröztek Dél-Spanyolországban.

AZ ÚJ HAJTÓMŰVEK ÁLTAL JEREZBEN MEGTETT KILOMÉTEREK
MERCEDES 3874
FERRARI 1966
RENAULT 668

A Red Bull tette meg a legkevesebb kört, még a Lotus is felülmúlta a teljesített kilométerek tekintetében, pedig egy héttel később promóciós körözés címén, 100 kilométeres korláttal utazott Jerezbe. A világbajnok istállónál rájöttek, mi okozta a problémát (Adrian Newey főtervező elismerte, hogy a tervezéskor túl szűkösre vették a motorteret, így megoldhatatlanná vált a megfelelő hűtés), a Renault is megígérte, hogy amiben ludas, a szahíri tesztre rendbe hozza.

A Renault partnerei számára Bahreinben az első napokban feltétlenül az lesz a legfontosabb, hogy a lehető legtöbb időt töltsék a pályán, és hozzájussanak azokhoz az alapismeretekhez az autókról, amelyeket a riválisaik már Jerezben megszereztek. A Mercedes, a Ferrari és a McLaren 1000 kilométer fölé jutottak Dél-Spanyolországban, előbbi a mezőnyből egyedüliként nagydíj-szimulációt is teljesített, e három csapatnál várható, hogy a legkorábban elkezdik az autó teljesítményének megismerésére és javítására fordítani az energiát.

Az eredeti tervek szerint a jerezi „alapozás" után már minden istállónak ez lenne a feladata Bahreinben, és számítani is lehet rá, hogy miután sikerül a mechanikus eredeti problémákat kiküszöbölni, felkerülnek az autókra az új aerodinamikai elemek is. Ezeket az utóbbi hetekben, részben a jerezi tapasztalatok alapján fejlesztették az idei szabályok miatt jelentősen csökkentett leszorítóerő visszanyerése érdekében.

A másik kardinális kérdés a motorok hűtőrendszerének működése lesz, a csapatok éppen azért tesztelnek kétszer négy napot Szahírban, hogy az európainál jóval melegebb időjárási körülmények között is meghajtsák az erőforrásokat. Akinek itt gondja lesz a hűtéssel, és a jövő hétig sem tudja megoldani, valóban hátrányból kezdi a szezont.

A várhatóan 20-22 fokban megtartandó tesztre a Pirelli csapatonként 30 készlet gumit szállít (ebből a jövő heti gyakorlást is ki kell hozni), az egyik típus már 2015-ös lesz, amelyhez nem kell gumimelegítő paplan.

A tréning mindegyik napján magyar idő szerint 7 és 15 óra között köröznek az autók, a gyakorlásról mindennap élő tudósítással számolunk be.

A BAHREINI TESZT BEOSZTÁSA
szerda csütörtök péntek szombat
RED BULL Sebastian Vettel Sebastian Vettel Daniel Ricciardo Daniel Ricciardo
MERCEDES Lewis Hamilton Nico Rosberg Lewis Hamilton Nico Rosberg
FERRARI Fernando Alonso Fernando Alonso Kimi Räikkönen Kimi Räikkönen
LOTUS Romain Grosjean Romain Grosjean Pastor Maldonado Pastor Maldonado
McLAREN Kevin Magnussen Kevin Magnussen Jenson Button Jenson Button
FORCE INDIA Nico Hülkenberg Nico Hülkenberg Sergio Pérez Sergio Pérez
SAUBER ?
?
?
?
TORO ROSSO Danyiil Kvjat Jean-Eric Vergne Danyiil Kvjat Jean-Eric Vergne
WILLIAMS ? ?
?
?
MARUSSIA Jules Bianchi Max Chilton Max Chilton Jules Bianchi
CATERHAM Robin Frijns Kobajasi Kamui Kobajasi Kamui Marcus Ericsson
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik