Gyász: elhunyt Murray Walker, az F1 legendás kommentátora

Vágólapra másolva!
2021.03.14. 00:23
null
Murray Walker (1923–2021) (Fotó: Getty Images)<br />
Életének 98. évében elhunyt Murray Walker, a brit Formula–1-es közvetítések ikonikus kommentátora, aki 1978-tól 2001-ig az F1-es versenyek állandó kommentátora volt, s egészen 2018-ig megmaradt a televíziózásnál és a Formula–1-nél – számolt be róla a Brit Autóversenyzők Klubja (BRDC).

Az 1923-as születésű Walker 1948-ban egy hegyi versenyt kommentált először – még természetesen rádión, majd az 1960-as évekre a BBC vezető autó- és motorsport-kommentátora lett. Alkalomszerű F1-es közvetítések után 1978-tól lett a sportág állandó, helyszíni kommentátora, s olyannyira összenőtt a sportággal, hogy 1997-ben, amikor jogtulajdonos váltás történt a szigetországban, ő is a csomag része lett, így másik tv-csatornához került.

Állandó kommentátorként a 2001-es Amerikai Nagydíjon vett részt utoljára, de alkalmanként ezt követően is fel-felbukkant a kommentátori fülkében egy-egy verseny erejéig, s egészen a közelmúltig nem szakadt el sem a televíziózás, sem a Formula–1 világától.

Walker 1996-ban a Brit Birodalom Rendjének tagja lett, s hosszú pályafutása során előbb a korábbi világbajnok James Hunttal, később a 158 F1-es futamon rajthoz álló Martin Brundle-lal közvetítve alkotott emlékezetes párost.

Walker a sportág iránti rajongásáról, hatalmas lexikális tudásáról, egyszerű és könnyen érthető közvetítéseiről és sajátos humoráról (szándékosan szóbeli hibákat vétett egy-egy esemény kifigurázására, s ezt a stílust Murrayizmusnak nevezték el rajongói) vált ismertté és népszerűvé.

„Nagy szomorúsággal osztjuk meg a BRDC tagja, a Brit Birodalom Tisztje, Murray Walker halálának hírét. Egy barát, a motorsport egy igazi legendája, a nemzet kedvenc kommentátora és örök mosolya távozott. Murray fájón hiányozni fog, de nyoma és hangja örökké megmarad a motorsportban és szíveinkben. Köszönünk Murray-nek mindent, amit közösségünkért tett” – áll a BRDC közleményében.


A kiváló kommentátortól a Formula–1 hivatalos Youtube-csatornája megindító kisfilmmel búcsúzott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik