F2: Daruvala nyert Bahreinben; Mick Schumacher bajnok!

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.12.06. 14:05
null
Mick Schumacher a Formula–2 idei bajnoka (Fotó: Twitter/FIA_F2)
Jehan Daruvala aratott győzelmet a Formula–2-es bajnokság szahíri idényzárójának sprintfutamán. Mögötte Cunoda Juki és Dan Ticktum szelte át a célvonalat, míg a pont nélkül záró Mick Schumacher bebiztosította a bajnoki címét, miután riválisa, Callum Ilott csak a tizedik helyen zárt.

 

Dan Ticktum várhatta az élről a piros lámpák kialvását a bahreini idényzáró sprintfutamon. Mellőle Jehan Daruvala rugaszkodhatott el, míg a két bajnokaspiráns, Mick Schumacher és Callum Ilott a második sorból vághatott neki a 34 körös versenynek. Kettejük közül kétségkívül a német volt a könnyebb helyzetben, hiszen számára adott esetben egy tizedik hely is elég volt a cím elnyeréséhez, míg a britnek legalább egy leggyorsabb körrel megtoldott második pozíció kellett elérnie ahhoz, hogy egyáltalán esélye nyíljon rá.

Ticktum jól kapta el a rajtot, és meg is tartotta az első helyét, igaz, Schumacher nála is jobban startolt, és az első kanyarban már esélye is nyílhatott volna átvenni a vezetést. Ám a fiatal német nem sokkal ezt követően csúnyán elfékezte a gumiját a helyezkedésben, és azonnal pozíciót vesztett Daruvalával szemben. Mögöttük Ilott és Robert Svarcman előzte oda-vissza egymást, kettejük párharcából végül a brit jött ki jobban, és így beállt a Ticktum, Daruvala, Schumacher, Ilott sorrend az élen.

 

A jövőre a Formula–1.ben már a Haas színeiben induló Schumacher a negyedik körben aztán offenzívát indított Daruvalával szemben, sikerült is átvennie a második helyet az indiaitól, s elindult a vezető Ticktum után.

Az F1-es AlphaTaurival összeboronált és a fő futamon győzelmet arató Cunoda Juki a rajtot követően pár pozíciót vesztett, a hatodik körben sikerült visszaverekednie magát a rajthelyét jelentő 8.-ra, és több leggyorsabb kört is teljesített.

Két körrel később Daruvala visszakapaszkodott Schumacherre, és nem is teketóriázott, azonnal betette az autóját a németé mellé, akit aztán maga mögé utasított. Schumacher tehát újra a harmadik pozícióban találta magát, ám ezzel láthatóan nem volt elégedett, hiszen nem engedte szem elől a vetélytársat, igaz, hátrafelé is kellett tekintgetnie, mivel Ilott is folyamatosan mutogatta magát mögötte.

A 11. körben aztán virtuális biztonsági autós szakasz is érvénybe lépett, mivel egy leszakadt elemdarabot kellett eltávolítani a pályáról, azonban nem tartott sokáig a korlátozás, rövidesen újra szabad volt a verseny.

Mick Schumacher a Formula–2 idei bajnoka (Fotó: DPPI)
Mick Schumacher a Formula–2 idei bajnoka (Fotó: DPPI)

 

Néhány körrel később még inkább összezárt az első négyes: Daruvala Ticktumot, Schumacher Daruvalát, míg Ilott Schumachert támadta folyamatosan, a német párszor el is fékezte magát, ám bajnoki riválisának nem sikerült előznie, ráadásul pár pillanatig Svarcman is elé került.

Ilott azonban nem adta fel, s végül a 19. körben lehagyta Schumachert, aki néhány kanyaron belül a 3. helyről a 6.-ra esett hátra, s mivel gumijai teljesen elfogytak, kénytelen volt kiállni a bokszba. Ez óriási visszaesést jelentett számára, főleg figyelembe véve azt, hogy a sprintfutamon nem is kötelező a kerékcsere.

Schumacher a huszadik helyről volt kénytelen megkezdeni a felzárkózást, miközben Ilottnak mindent egy lapra feltéve kellett megindulna, hiszen a harmadik helye még így sem jelentett címet számára. A britnek azonban leginkább a visszapillantóját kellett figyelnie, hiszen folyamatosan támadták, Cunodának és Csou Kuan-jünek sikerült is elmennie mellette, majd a 29. körben Svarcman is maga mögé utasította, így szinte teljesen elszálltak a bajnoki esélyei.

A brit gumijai szemlátomást el is fogytak, így a következő körökben szinte már csak kikerülték az ellenfelek, aminek következtében kicsúszott a pontszerző zónából.

Az élen időközben Daruvala lehagyta Ticktumot, és az indiai innentől fogva már nem is engedte ki a kezei közül a győzelmet. Mögötte ugyanakkor az utolsó pillanatokig nagy csata zajlott, hiszen Cunoda folyamatosan támadta Ticktumot, s a párharcban a japán kerekedett felül, azaz ő állhatott fel a dobogó második fokára.

Ilott végül a tizedik helyen szelte át a célvonalat, míg Mick Schumacher a 19. lett, ami azt jelentette, hogy a német megszerezte a Formula–2-es bajnoki címet!

 

 

Az összetett második helyén Ilott zárt, míg harmadikként az AlphaTauri 2021-es ülésére is esélyes Cunoda végzett. A japán mögött Svarcman következett, az ötödik pedig Mick Schumacher jövő évi haasos csapattársa, Nyikita Mazepin lett.

 

FORMULA–2, BAHREIN
SPRINTFUTAM

1. Jehan Daruvala (indiai, Carlin)
2. Cunoda Juki (japán, Carlin)
3. Dan Ticktum (brit, Dams)
4. Csou Kuan-jü (kínai, UNI-Virtuosi)
5. Robert Svarcman (orosz, Prema)
...
10. Callum Ilott (brit, UNI-Virtuosi)
...
18. Mick Schumacher (német, Prema)

A BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Mick Schumacher (német, Prema): 215 pont
2. Callum Ilott (brit, UNI-Virtuosi): 201 pont
3. Cunoda Juki (japán, Carlin): 200 pont
4. Robert Svarcman (orosz, Prema): 177 pont
5. Nyikita Mazepin (orosz, Hitech GP): 164 pont

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik