F1: vizsgálják a Haast – változhat az autó festése?

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.03.05. 12:44
null
A WADA szerint szabályellenes lehet a 2021-es Haas festése (Fotó: Haas)
Alig egy nappal azt követően, hogy a Haas felfedte a 2021-es F1-es autójának festését, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bejelentette: vizsgálatot indít, hiszen elképzelhető, hogy az amerikai istállónál szabályt szegtek.

 

A mezőnybőlnyolcadikként leplezte le a Haas a 2021-es autóját, vagyis annak csak a festését, hiszen csupán az előző évben használt konstrukciót öltöztették új színekbe a 2021-es, átmeneti idényre. Az új külső mögött az alakulat új névadó szponzora, az Uralkali áll, amely többek között az istálló egyik versenyzője, Nyikita Mazepin édesapjának a tulajdonában áll.

Az autó így nem meglepő módon az orosz zászló színeiben, azaz fehérben, kékben és pirosban pompázik, azonban ez szabályellenes lehet a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tavaly decemberi határozatát tekintve. Az orosz doppingügy miatt ugyanis a sportolók sem indulhatnak a hazájuk zászlaja alatt, és nem használhatnak semmilyen olyan szimbólumot, amely a származásukra utal.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner szerint egyeztettek a Nemzetközi Automobil-szövetséggel (FIA), ugyanis az ő szabályértelmezésük szerint az orosz színek használata az autón nem tiltott. Igaz, hogy Mazepin nem szerepelhet orosz versenyzőként, és az orosz zászlót sem lengetheti, de a csapata használhatja annak színeit.

Az egyébként a múlt hónapban vált biztossá,hogy az F1-es újoncévére készülő Mazepin – illetve bármely más orosz pilóta, aki az FIA által irányított, világbajnoki státusszal rendelkező sorozatban szerepel – nem versenyezhet orosz zászló alatt, de ha a WADA végül mégis bebizonyítja, hogy az autója jelenlegi festése sem szabályos, talán változtatni kell azon az idény kezdetéig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik