F1: Verstappen civilben is szívesen jár Magyarországra

Vágólapra másolva!
2022.07.30. 07:51
null
Max Verstappen általában nemcsak évente egyszer jár Magyarországon (Fotók: Meder István)
A vasárnapi Magyar Nagydíjon a győzelemre leginkább esélyes négy pilóta, a Red Bull-os Max Verstappen és Sergio Pérez, valamint a ferraris Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. ugyan még sosem nyert a Hungaroringen, jó emlékeik azonban mindannyiuknak vannak.

 

Még sohasem nyert a Hungaroringen a világbajnoki címvédő Max Verstappen, aki 2019-ben és 2020-ban is a második helyen végzett, s idén az egyik legnagyobb esélyesnek számít. Ugyanakkor érdekes, hogy a másik három legnagyobb favorit – Sergio Pérez (Red Bull), Charles Leclerc és Carlos Sainz Jr. (mindkettő Ferrari) – sem állt még soha a Magyar Nagydíj dobogójának tetején.

„Úgy emlékszem, először talán kettőezer-tizenhárom végén jártam Magyarországon, akkoriban a Formula-Renault-val jöttem ide tesztelni. Kifejezetten élveztem, az ételek nagyon finomak voltak, és még egy kis városnézésre is jutott időm – válaszolta a Nemzeti Sport kérdésére Verstappen. – De összességében is szép emlékeim vannak minden egyes évből, amikor itt voltam. Nagyon szeretek visszajárni, annyira, hogy néha még privát tesztek és más programok miatt is eljövök ide. Az ember minden egyes futamot igyekszik megnyerni, a Hungaroringen ez nekem sajnos még sosem sikerült, talán most összejön, megvan rá az esély! Elképesztő ez a pálya, technikás, és nagyon jó az egymás után következő kanyarok kombinációja, ha az egyikben hibázol, akkor szinte lehetetlen jó pozícióba kerülni a következő előtt. Különösen igaz ez a második szektorra.”

A holland versenyző a múlt heti Francia Nagydíjon hetedik futamgyőzelmét aratta az idényben, amivel már 63 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot, ugyanakkor úgy gondolja, a hétvégi verseny nem lesz sima, mert a fő rivális Ferrari a mogyoródi versenypályán különösen erős. Az olasz istálló pilótája, Carlos Sainz Jr. szerint az elkövetkező négy futam különösen fontos lesz a vb szempontjából, és mivel több fejlesztést is kipróbálnak majd a Hungaroringen, reméli, hogy a hátralévő tíz futamon meg tudják fordítani a konstruktőri pontversenyt.

 

„Érzem, jobb lesz ez a hétvége az eddigieknél, mert jobbnak kell lennie! Úgy éreztem, minden futamon egy kicsivel jobban ment a versenyzés, sőt volt, amikor sokkal jobban, és mivel mindig hiszek az esélyeimben, most is megteszek mindent, amit csak tudok, hogy éljek is a lehetőséggel” – fogalmazott Sainz, akinek eddig egyedül Silverstone-ban sikerült győznie. A 27 éves pilóta lapunk kérdésére elmondta, úgy emlékszik, 2010-ben járt először a Hungaroringen, amikor a Formula-BMW-vel tesztelt, és miközben az autóban ült, gyerekkorának F1-es hőseire gondolt, arra, ők mire voltak képesek ugyanitt.

„Átéreztem, milyen óriási kiváltság ugyanott vezetni nekem is, ahol egykor ők tették, még akkor is, ha akkoriban én csak egy kis együléses versenyautóban köröztem – emlékezett vissza. – Az első körök mindig nagyon különlegesek voltak, mert tudtam, nem akárhol vagyok, ez egy Formula–1-es versenypálya! A gokartozásból jöttem, nekem a Hungaroring volt az egyik első helyszín, ahol úgy éreztem, közelebb kerültem az F1-hez. Ezen a pályán versenyezni mindig nagyszerű szórakozás volt, élveztem, hogy kicsit ugyan trükkös, de éppen ezért igazi kihívás az időmérő. Itt a versenyzés sem ment rosszul az elmúlt néhány évben.”

Carlos Sainz Jr. eddig hétszer indult a Hungaroringen, hatszor ért célba. A legjobb eredményt egy évvel ezelőtt érte el, amikor – Sebastian Vettel kizárása után – harmadik lett Esteban Ocon (Alpine) és Lewis Hamilton (Mercedes) mögött.

VÉLEMÉNYEK

SERGIO PÉREZ (Red Bull): „Nem futottam különösebben nagyszerű versenyeket itt a múltban, a pályán nincs túl sok kellemes élményem. De a rajongók lenyűgözőek, már a repülőtéren várnak minket, ott vannak a szállodánk előtt is, ami kellemes érzés. A versenyhétvége hangulatához az is sokat hozzátesz, hogy szinte mindig ez az utolsó futam a nyári szünet előtt, mindenki kiemelkedő eredménnyel szeretne nekivágni a szabadságnak. Nagyon remélem, hogy a vasárnapi verseny lesz a legjobb emlékem a Magyar Nagydíjról.”
CHARLES LECLERC (Ferrari): „A Francia Nagydíjon történtekre és az ottani csalódottságra úgy válaszolhatunk a legjobban, ha itt Magyarországon nyerni tudunk. A legjobb autót vezetem, amiben valaha is ülhettem a Formula–1-ben, pontosan tudom, az egyetlen módja annak, hogy harcban maradjak a világbajnoki címért, ha futamokat nyerek és mindig Max előtt végzek. Az időmérő a Hungaroringen különösen fontos, jó jel, hogy eddig mindig szombaton voltam a leggyorsabb. Remélem, most is el tudom végezni a munkát és mosolyogva mehetek a nyári szünetre.”
GEORGE RUSSELL (Mercedes): „Az egyik legjobb élményem a Hungaroringen az volt, amikor 2017-ben először vezettem itt Formula–1-es versenyautót. Emlékszem, ahogy éreztem, mekkora erő van benne, és akkor még a GP3-ból érkezve nem is tudtam felfogni a sebességet. Hihetetlenül meleg volt a pályán, majdnem negyven fok, minden nap huszonnégy órán keresztül izzadtam, a szemem véreres volt a megerőltetéstől. És ez csak ízelítő volt abból, milyen egy F1-es autót vezetni, ami azonban csak motivált és megerősített abban, hogy ezt akarom csinálni a jövőben. Mint minden hétvégén, most is azért vagyunk itt, hogy a győzelemért harcoljunk, ezen a téren nem változott semmi.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik