Ötből öt – Hamilton diadalával újabb kettős győzelmet aratott a Mercedes

Vágólapra másolva!
2019.05.12. 14:31
null
Hamilton a rajtnál állt az első helyre, majd ott is ért célba Spanyolországban (Fotó: AFP)
A legmeghatározóbb pillanat a Spanyol Nagydíjon is a rajt volt, akkor tudott ugyanis az élre állni Lewis Hamilton, aki végül meg is szerezte a győzelmet Barcelonában, ahol a biztonsági autót is a pályára kellett küldeni. Mögötte csapattársa, Valtteri Bottas ért célba, aki ezzel bebiztosította a Mercedes ötödik kettős győzelmét az idényben. Rajtuk kívül Max Verstappen (Red Bull) állhatott fel a dobogóra a leintést követően.

 

Kisajátította az első sort a Mercedes a Spanyol Nagydíjon, miután Valtteri Bottas megszerezte a pole pozíciót a szombati időmérőn, mellőle pedig csapattársa, Lewis Hamilton vághatott neki a 66 körös futamnak. A második sorba Sebastian Vettel és Max Verstappen állhatott fel a rajtrácson.

Az időjárás előrejelzések és a pálya felett áthaladó esőfelhők a hétvége korábbi részében is okoztak már némi riadalmat, ám eleinte nem szóltak közbe a pályán zajló csatákba. A verseny előtt is szép napsütés és viszonylag meleg idő fogadta a mezőnyt a Circuit de Catalunyán.

A rajtnál a két Mercedes-pilóta és Vettel egymás mellett haladt egészen az első kanyarig, ahol is a német megpróbált mélyet fékezni, ez viszont nem sikerült tökéletesen, és kissé ráhúzta a kormányt Bottasra. A finn alatt megcsúszott az autó, és mivel korrigálnia kellett, Hamilton el tudott menni mellette, ezzel pedig az élre állt. Bottas a második, Vettel a negyedik helyen haladt az első néhány kanyar után.

A harmadik helyre Max Verstappen jött fel, Kimi Räikkönen számára viszont nem sikerült túl jól az indulás – az Alfa Romeo versenyzője a kavicságyat is megjárta. Csapattársa, Antonio Giovinazzi meg a bokszutcát kereste fel az első kör végén.

Bottas és Vettel megingása miatt Hamilton több mint két másodpercre el tudott húzni az első két körben, és bár Bottas egyszer elkezdett felzárkózni, a brit később újra növelni tudta az előnyét. A nyolcadik körben elindult a házi csata a Ferrarinál, az ötödik helyen haladó Charles Leclerc támadni kezdte Vettelt.

A német elfékezte a gumijait a rajtnál, amitől szenvedett kissé, Leclerc pedig négy körrel később el is tudott menni mellette. A következő körökben Hamilton apránként növelte előnyét az élen. A 15. körre így állt az első tíz mögötte: Bottas, Verstappen, Leclerc, Vettel, Gasly, Grosjean, Magnussen, Kvjat és Albon.

A 20. körben a Ferrari kihozta Vettelt friss gumikért, a kerékcsere azonban nem ment tökéletesen, a bal hátsó gumi kissé nehezen került fel. Egy körrel később Verstappen is megjárta a bokszutcát. Leclerc a 26. körben tette meg ugyanezt – de a kerékcseréje Vettelhez hasonlóan nem volt hibátlan. Az élmezőnyből utolsóként állt ki Hamilton két körrel később.

Változás nem történt az elsők között a kerékcseréket követően, fél távnál Hamilton előnye 8.5 másodperc volt az élen. Vettel azonban vissza akarta venni Leclerc-től a futam elején elveszített pozícióját, és a 37. körben meg is előzte csapattársát, négy körrel később viszont ismét kihajtott a bokszutcába friss gumikért. Nem sokkal később Verstappen is megtette ezt.

Mikor már azt hittük, hogy a verseny lemehet nagyobb ütközés nélkül, a 46. körben Lance Stroll és Lando Norris összeakadt a kettes kanyarban, mert előbbi nem hagyott helyet az éppen őt előző Norrisnak az ideális íven. Pályára kellett küldeni a biztonsági autót!

Az aszfalt ráadásul takarításra is szorult, ugyanis Strollék sok kavicsot sodortak fel rá. A safety car hat kört töltött a pályán, és 14 maradt hátra, miután elhagyta azt. Hamilton jól kapta el az újraindítást, és meg tudta tartani az első helyet. Mögötte sem történt változás az élmezőnyben. A két Haas csatázott egymással, és kissé össze is ért, végül Magnussen Grosjean elé került a hetedik pozícióba.

Ők ketten később megint egymásra találtak, ám ismét Grosjean húzta a rövidebbet, aki ezután a Sainzcal való csata során harmadszor sodródott le a pályáról rövid időn belül. Az utolsó körökben így főként a haasosok biztosították a show-t, az élmezőnyben már nem történt izgalmasabb dolog.

Hamilton megnyerte a Spanyol Nagydíjat Bottas előtt, így a Mercedes zsinórban (és a 2019-es szezonban) ötödik kettős győzelmét aratta, ami új rekordnak számít. A dobogó legalsó fokára Verstappen állhatott fel a Red Bull-lal. Rajtuk kívül pontot szerzett még Vettel, Leclerc, Gasly, Magnussen, Sainz, Kvjat és Grosjean.

Győzelmével Hamilton visszaállt a világbajnoki összetett élére, és mivel a futam leggyorsabb köréért járó egy pontot is ő kapta, az előnye hét egység Botasszal szemben.

A szezon két hét múlva a legendás Monacóban folytatódik.

A VERSENY VÉGEREDMÉNYE
1. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:35:50.443
2. Valtteri Bottas finn Mercedes 4.074 mp h.
3. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 7.679 mp h.
4. Sebastian Vettel német Ferrari 9.167 mp h.
5. Charles Leclerc monacói Ferrari 13.361 mp h.
6. Pierre Gasly francia Red Bull-Honda 19.576 mp h.
7. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 28.159 mp h.
8. Carlos Sainz spanyol McLaren-Renault 32.342 mp h.
9. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Honda 33.056 mp h.
10. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 34.641 mp h.
11. Alexander Albon thaiföldi Toro Rosso-Honda 35.445 mp h.
12. Daniel Ricciardo ausztrál Renault 36.758 mp h.
13. Nico Hülkenberg német Renault 39.241 mp h.
14. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 41.803 mp h.
15. Sergio Pérez mexikói Racing Point-Mercedes 46.877 mp h.
16. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 47.691 mp h.
17. George Russell brit Williams-Mercedes 1 kör h.
18. Robert Kubica lengyel Williams-Mercedes 1 kör h.
FELADTÁK megtett körök
Lando Norris brit McLaren-Renault 44
Lance Stroll kanadai Racing Point-Mercedes 44
A VB ÁLLÁSA
PILÓTÁK GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZ. LK*
PONT
1. Lewis Hamilton 3 5 5 1112
2. Valtteri Bottas 2 5 5 1105
3. Max Verstappen 2 5 66
4. Sebastian Vettel 2 5 64
5. Charles Leclerc 1 5 257
6. Pierre Gasly 3 121
7. Kevin Magnussen 2 14
8. Kimi Räikkönen 4 13
9. Lando Norris 2 12
9. Sergio Pérez 2 12
11. Carlos Sainz 2 10
12. Daniel Ricciardo 1 6
12. Nico Hülkenberg 1 6
14. Lance Stroll 2 4
15. Danyiil Kvjat 2 3
15. Alexander Albon 2 3
17. Romain Grosjean 1 1
*: LK: Leggyorsabb körök
A KONSTRUKTŐR-VB ÁLLÁSA
1. Mercedes 217
2. Ferrari 121
3. Red Bull-Honda 87
4. McLaren-Renault 22
5. Racing Point-Mercedes 17
6. Haas-Ferrari 15
7. Alfa Romeo-Ferrari 13
8. Renault 12
9. Toro Rosso-Honda 6
10. Williams-Mercedes 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik