H. L. 2020.05.06 10:50 Frissítve: 2020.05.06 11:41

F1: pozitív koronavírusteszt esetén sem törlik a nagydíjat

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) orvosi bizottságának elnöke, Gérard Saillant elmondta, pozitív koronavírusteszt esetén sem törlik a Formula–1-es nagydíjat.

Nem ismétlődnek meg az Ausztráliában történtek (Fotó: AFP)

 

A koronavírus-járvány miatt eddig összesen tíz nagydíjat töröltek vagy halasztottak el, s jelen állás szerint komoly óvintézkedések közepette a július 5-i Osztrák GP-vel veheti kezdetét a 2020-as idény. Az FIA orvosi bizottságának elnöke, Gérard Saillant elmondta, nem kell az ausztrál versenyhétvégéhez hasonló forgatókönyvre készülni, miszerint azért törlik az eseményt, mert pozitív koronavírusteszt született a paddockban.

Mint ismert, Melbourne-ben a McLaren egyik csapattagját koronavírussal diagnosztizálták, amit követően a csapat visszalépett a versenytől – az idénynyitó törléséről szóló döntést ezután hozta meg a vezetőség.

„A helyzet sokat javult Ausztrália óta. Már rendelkezésünkre áll egy gyorsteszt, amellyel megerősíthetjük a diagnózist, s ezt követően elkülöníthetjük a pozitív esetet, és tesztelhetjük azokat, akik kapcsolatba léptek vele. A nagydíjat emiatt nem törölnénk. Ez olyan, mintha a metrót lezárnánk, mert egy utast pozitívra teszteltek" – hozott fel egy példát a L'Équipe-nek adott nyilatkozatában.

„Azonban az osztrák eset eltérhet a németországitól vagy a magyarországitól, hiszen valamennyi országban más szabályok érvényesek, és a helyzet nagyban függ attól, hogy hol helyezkedik el a pálya az országon belül. Ha a pálya vidéken van, teljesen más a helyzet, mintha a városban lenne. Szingapúrban és Vietnámban például más orvosi szervezet lenne, ha most rendeznénk nagydíjat. A szingapúri kormány az egész paddockot kötelezhetné arra, hogy kéthetes karanténba vonuljon, még mielőtt megérkezne a pályára" – magyarázta, s az osztrák szituációra is kitért.

„Ausztriában más a helyzet. Az országban javul a válsághelyzet, ami viszonylag mérsékelt volt. Ebben a biztonságos országban az lenne a játékszabály, hogy lebonyolítjuk az eseményt egy még biztonságosabb paddockban."

Bár az első nagydíjakat mindenképpen zárt kapuk mögött tervezik megtartani, vagyis kizárólag a csapatok személyzete, illetve a szervezők lennének jelen, így is hozzávetőlegesen 2000 emberről lenne szó. Saillant úgy véli, a bevezetett óvintézkedéseknek köszönhetően minimalizálhatják a kockázatot.

Egyre szorosabbra fűzzük a kapcsolatunk a Nemzetközi Vöröskereszttel annak érdekében, hogy a szokásos orvosi ellátáson kívül egy speciális COVID-személyzet is rendelkezésre álljon a tesztek elvégzésére. Viszont nem biztos, hogy júliusban ugyanazokat a teszteket használjuk, mint most. Egyre többet beszélnek a gyorsabb nyáltesztekről, melyekkel elkerülhetjük mintegy ezer ember lekötését, hiszen perceken belül tudjuk az eredményt."

„Egy zárt kapus esemény esetén nincs szükség vendéglátóegységekre. Amik ott lesznek, azok szellőztetett, nyitott helyiségek lesznek, és előzetesen kiválasztásra kerülnek. Ha szigorú keretek között elhagyják a pályát, akkor megismételjük a teszteket a helyi hatóságok és a WHO által előírt ütemben. Ebben a buborékban a jogi részleggel együttműködve létrehozunk egy önkéntes alapon működő applikációt, ami lehetővé teszi, hogy tudjuk, ha egy méteren belül kerültünk-e valakihez, aki pozitív tesztet produkált" – tette hozzá.

2021.09.24 12:58:24

F1 H. L.

A finn 44 ezreddel előzte meg Hamiltont, míg a harmadik helyen az utolsó pillanatokban a falat is eltaláló Gasly zárt.

2021.09.24 09:31:35

F1 H. L.

A finn 211 ezreddel előzte meg Hamiltont, míg a harmadik Verstappen lemaradása 227 ezred volt.

2021.09.12 10:30:13

F1 B. Ö. B.

A McLaren ráadásul kettős győzelmet aratott Monzában • Bottas a mezőny végéről rajtolva állhatott dobogóra.

2021.09.11 15:55:59

F1 H. L.

Hamilton rajtja nem alakult jól, és az ötödik helyen futott be, így nem szerzett pontot a sprintkvalifikáción.