H. L. 2020.03.13 00:15 Frissítve: 2020.03.13 08:19

F1: az FIA törölte az Ausztrál Nagydíjat – hivatalos

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) hivatalosan bejelentette, törli az F1-es Ausztrál Nagydíj programját.

Az idénynyitó elhalasztva! (Fotó: AFP)

 

Mint beszámoltunk róla, a McLaren egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronatesztje, aminek következményeként a wokingi gárda bejelentette, nem vesz részt az Ausztrál Nagydíjon. A csapat visszalépése után azonnal elindultak a találgatások, mi lesz a melbourne-i versenyhétvége sorsa, ám az FIA sokáig nem foglalt állást a kérdésben, s eleinte a médiában is ellentmondó hírek láttak napvilágot. 

Bár csütörtök estére több forrás is megerősítette, törlik az ausztrál programot, a szövetség továbbra is hallgatott, s egészen a helyi idő szerint reggel 7 órára összehívott megbeszélése végéig nem is adott ki tájékoztatást. Így meglehetősen nagy volt a fejetlenség Melbourne-ben, hiszen bár néhány csapat megérkezett, a Mercedes például hivatalosan is arra kérte az FIA-t, törölje az eseményeket, ráadásul több versenyző is elhagyta a helyszínt, miközben a szervezők nem engedték be a kapuk előtt összetömörülő, addigra már dühös és összezavarodott szurkolókat a pályára.

A hivatalos bejelentés végül alig két órával az első szabadedzés előtt  történt meg, az FIA hosszas huzavona után közölte, törli az Ausztrál Nagydíj programját.

„Azt követően, hogy bebizonyosodott, a McLaren egyik csapattagjának pozitív lett a koronatesztje, és a csapat úgy határozott, nem áll rajthoz az Ausztrál Nagydíjon, az FIA és az F1 megbeszélést kezdeményezett a többi kilenc csapat vezetőjével csütörtök este. A viták során arra jutottunk, a csapatok többsége úgy gondolja, nem kellene megrendezni a versenyt. Ezek után az FIA és az F1 az Ausztrál Nagydíj szervezőinek (AGPC) támogatásával arra a döntésre jutott, hogy törli az Ausztrál Nagydíj valamennyi F1-es programját."

„Valamennyi érintett díjazta az AGPC és a Motorsport Australia, a helyszínen dolgozók, illetve az önkéntesek hatalmas erőfeszítését, amiket a 2020-as Formula–1-es bajnokság idénynyitó versenyének megrendezéséért tettek. Azonban arra jutottunk, a Formula–1-es család valamennyi tagjának és a szélesebb közösségnek a biztonsága, illetve a versengés sportszerűsége prioritást élvez."

A közlemény ezen kívül kiemelte, sajnálják, hogy csalódást okoztak a kilátogató szurkolók ezreinek, azonban biztosították őket arról, hogy teljes kártérítést kapnak. 

Az Ausztrál Nagydíj törlésével még inkább kérdésessé vált, mikor rajtol el a 2020-as F1-es idény, hiszen bár jelen állás szerint a jövő heti Bahreini Nagydíjat zárt kapuk mögött bonyolítják le, a McLaren szereplése kétséges, s a melbourne-i eseményeket követően bizonytalan, hogy a többi istálló egyáltalán szeretne-e versenyezni jelen körülmények között. Nem is beszélve arról, hogy a szahíri állomás után a mezőny Vietnám felé venné az irányt, ahol már eddig is sok volt a kérdőjel a Grand Prix megtartásával kapcsolatban, s a járvány terjedése nyomán az első európai futamok megrendezése is veszélybe kerülhet.

2020.09.27 11:22:26

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Két csúnya baleset miatt már az 1. körben jött a biztonsági autó • Hamilton közel került az eltiltáshoz.

2020.09.26 12:33:01

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

Az időmérő 2. szakaszát Vettel balesete miatt kellett félbeszakítani, ami megnehezítette Hamilton továbbjutását.

2020.09.26 10:14:10

F1 BÖRZÖLI BERNADETT

A hatszoros világbajnok közel 8 tizedmásodpercet adott Bottasnak • Sainz végzett a 3. helyen.

2020.09.25 12:09:00

F1 H. L.

A finn 267 ezreddel előzte meg a britet • A két McLaren Verstappen előtt • Mindkét Ferrari a top 10-ben Szocsiban.

2020.09.25 09:20:46

F1 H. L.

A finnt Ricciardo és Verstappen követte • A címvédő nem futott gyors kört a lágyon • Latifi összetörte a Williamst.