F1: „Norrisban ott van a potenciál, hogy bajnok legyen”

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 17:26
null
Norris a harmadik helyen áll jelenleg a bajnokságban (Fotó: AFP)
A Formula–1-es McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl úgy gondolja, Lando Norrisnak van esélye arra, hogy a Mercedes és a Red Bull versenyzői között végezzen a bajnokságban. A fiatal brit fantasztikus idénykezdete többek között a sorozat sportigazgatójának, Ross Brawnnak, illetve a Ferrari korábbi tesztpilótájának, Marc Genének is felhívta a figyelmét.

 

Lando Norris remek formában kezdte a 2021-es idényt: Bahreinben Sergio Pérezt megelőzve a negyedik lett, Imolában a dobogó alsó fokára állhatott fel, míg Portugáliában a Mercedes és a Red Bull versenyzői mögött végzett az 5. helyen, aminek révén három versenyt követően Lewis Hamilton (69 pont) és Max Verstappen (61 pont) mögött a harmadik pozícióban áll a vb-összetettben.

51. SPANYOL NAGYDÍJ
MÁJUS 7., PÉNTEK
1. szabadedzés: 11.3012.30
2. szabadedzés: 15.00–16.00
MÁJUS 8., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
MÁJUS 9., VASÁRNAP
A verseny (66 kör, 308.424 km) rajtja: 15.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 23., 15.00 Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 6., 14.00
Azeri Nagydíj, Baki
Június 13.Török Nagydíj, Isztambul

A McLaren csapatfőnöke, Andreas Seidl úgy véli, a fiatal brit akár az idény végén is beékelődhet az élcsapatok versenyzői közé, ugyanakkor tudja, hogy reálisan nézve erre nincs esélyük.

Mindig van esély, de a legfontosabb az, hogy Landóval együtt hétvégéről hétvégére szállítsuk a jó eredményeket. A teljesítmény mellett a kiegyensúlyozottság a kulcs ahhoz, hogy olyan autók előtt végezzünk, amelyek nemcsak papíron, hanem a valóságban is határozottan gyorsabbak nálunk. Ha továbbra is fejlesztjük a kocsit, és Lando ugyanazt hozza, mint az első három versenyen, akkor nyomást helyezhetünk az előttünk lévő srácokra, és akkor lesznek lehetőségeink arra, hogy előttük fejezzünk be egy-egy versenyt" – kezdte az Autosportnak adott nyilatkozatában, ugyanakkor hozzátette, ha a Red Bull és a Mercedes versenyzői a várt teljesítményt nyújtják, akkor nem lesz esélyük.

„Reálisnak kell maradnunk, hiszen ha ezek a srácok minden hétvégén hozzák az eredményeket, akkor el kell ismernünk, hogy mi még nem vagyunk az ő teljesítményszintükön – mutatott rá, majd részletesebben kiért Norris fantasztikus idénykezdésére is. – Lando ott folytatta Portugáliában, ahol az első két versenyen befejezte, akkor húzza elő a teljesítményt, amikor számít. Együtt lélegzik az autóval és a csapattal. Briliáns versenyt futott, és nagyszerű előzéseket mutatott be. Folyamatosan kapcsolatban van a mérnökökkel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a stratégiánk megfelelően halad, és végig az irányítása alatt tartja a futamot" – dicsérte a brit pilótát.

Norris eredményeire a Formula–1 sportigazgatója, Ross Brawn is felfigyelt: „Amikor Ricciardo csatlakozott a McLarenhez, sokan arra számítottak, hogy ő lesz az a versenyző, aki vezetni fogja a csapatot, de egyelőre a csapattársa, Norris az, aki jobbnak bizonyult. Miközben Ricciardo küszködött az időmérőn, Norris bejutott a legjobb tízbe, majd vasárnap fontos pontokat szerzett, ezzel is biztosítva, hogy a McLaren harmadik maradjon a konstruktőri tabellán. Lenyűgöző teljesítmény volt!"

A korábbi F1-es versenyző, Timo Glock eközben úgy érzi, Norris egyértelműen a középmezőny legjobbja az idén: „Továbbra is nagyon versenyképes a középmezőny, de szerintem egyértelműen Lando az, akit le kell győzni. Pillanatnyilag hihetetlenül jól teljesít, nagyszerű munkát végez, remekül versenyez és szép előzéseket mutat be. Ráadásul nagyon kevés hibát követ el, nagyon jól használja ki a rendelkezésére álló csomagot, és ezzel órási feladat elé állítja Ricciardót."

A mclarenest náluk is komolyabb dicsérettel illette a Ferrari korábbi tesztpilótája, Marc Gené. A spanyol meglátása szerint Norris egy napon bajnok lehet: „Szerintem jelenleg ott van Hamilton, Verstappen és Leclerc mellett. Három nagyszerű hétvégén van túl, és Portugáliában az időmérőn és a versenyen is tökéletes munkát végzett. Hamilton, Verstappen, Leclerc és Norris is olyan versenyző, akiben ott van a potenciál, hogy bajnok legyen. Hamilton értelemszerűen már bajnok, de nincs kétségem afelől, hogy Norris is ebbe a csoportba tartozik" – mondta a Sky Italiának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik