H. L. 2020.10.03 16:26 Frissítve: 2020.10.03 17:29

F1: „Nem lenne etikus motort váltani az első kudarc után”

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner megerősítette, a Ferrari-erőforrások visszaesése ellenére nem keresnek új motorpartnert.

A Haas kitart a Ferrari mellett (Fotó: AFP)

 

A Haas a 2016-os bemutatkozása óta a Ferrari erőforrásait használja a Formula–1-ben: a csapat 2018-ban volt eddig a legsikeresebb, akkor a konstruktőri tabella ötödik helyén zárt, azt követően azonban visszaesett, hiszen tavaly már az utolsó előtti pozícióban végzett, s ez az idén eddig lefutott tíz versenyt követően sincs másként, sőt, a hátrány még nagyobb a riválisokhoz képest. Kevin Magnussen révén egyetlen pont áll a Haas neve mellett, míg egy évvel ezelőtt az idény ugyanezen szakaszában már 16 pontot gyűjtött a pilótapáros.

Az idei visszaesés hátterében nagyrészt a Ferrari erőforrása áll, az olaszok ugyanis határozottan visszaestek a Nemzetközi Automobil-szövetséggel (FIA) kötött titkos megállapodással végződő motorügy eredményeként. Az amerikaiak csapatfőnöke, Günther Steiner a nehéz helyzet ellenére kitart a maranellóiak mellett, szerinte fontos, hogy csapata hűséges maradjon.

„Én és Gene (Haas) is hisz a lojalitásban. A Ferrari meghatározó szerepet játszott abban, hogy felkészítsen minket a Formula–1-re, és igazán jó munkát végzett. Most szenved, de remélem, hogy csak rövid távú problémákról van szó. A Ferrari mindig visszakapaszkodik. Nem gondolom, hogy etikus lenne motort váltani az első kudarc után. A Ferrari nélkül most nem lennénk itt, szóval maradunk" jelentette ki a Motorsport.com-nak adott nyilatkozatában, majd arra is rámutatott, nem lenne gazdaságos új motorpartnerre váltani.

„Az infrastruktúránk egy része Olaszországban van, szóval nem lenne egyszerű a váltás. Először is Angliába kellene költöznünk, ami egyáltalán nem lenne gazdaságos, szóval jelenleg az a legjobb megoldás számunkra, ha folytatjuk az együttműködésünket a Ferrarival, és közösen dolgozunk a jövőn. Persze, ha van olyan motorgyártó, amelyik ingyen szállítana nekünk erőforrást, akkor nyitottak vagyunk" – tette hozzá.

2021.01.18 07:05:48

F1 ZSOLDOS BARNA

Bár nyernie nem sikerült, talán emlékezetesebb marad a története, mint sok futamgyőztesé.

2021.01.11 19:50:58

F1 ZSOLDOS BARNA

Michael Schumacher utódját látták benne, ám Vettel és a Ferrari kapcsolata katasztrofális véget ért.

2020.12.27 09:28:00

F1 ZSOLDOS BARNA

Rekordok, furcsaságok, megvalósult álmok, nagy győzelmek és főleg egy csodás megmenekülés története.

2020.12.24 22:53:38

F1 TÓTH ANITA

Hazánk egyetlen Formula–1-es pilótája háromgyerekes apaként már óvatosabban nyomja a gázpedált.

2020.12.22 22:26:36

F1 MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Formula–1 jövője és a következő generáció miatt fontos, hogy legyenek olyan nevek, amelyek felkeltik a nézők érdeklődését. Márpedig a Schumacher név ilyen, függetlenül attól, hogy érdekli őket az F1 vagy sem.