F1: Leclerc világbajnokok trükkjét vetette be, majd a kieséseit is felülmúlta

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.05.24. 14:40
Max Verstappen győzelmével ért véget a Monacói Nagydíj, a hétvége egyik nagy vesztese viszont mindenképp Charles Leclerc, aki a pole pozícióból vághatott volna neki a hazai versenyének, amelyen végül azonban nem tudott részt venni. Lewis Hamilton sem pályafutása egyik legerősebb hétvégéjén van túl, ráadásul már nem ő áll a világbajnoki pontverseny élén. A Mercedes versenyzője igen dühös volt a csapatára, amiért egy rosszul végződő stratégiával állt elő, míg hírességekből a mostani helyzetben sem volt hiány Monte-Carlóban. Íme, az F1-legek a Monacói GP-ről!

LECLERC A VILÁGBAJNOKOK NYOMDOKAIN. Felemásan végződött a monacói időmérő Charles Leclerc számára, aki bár megszerezte a pole pozíciót, összetörte e Ferrariját az utolsó percben. Persze ez „megihlette” az összeesküvéselméletek gyártóit, akik Michael Schumacher 2006-os vagy Nico Rosberg 2014-es esetét hozták fel, és azt állították: lehet, hogy Leclerc szándékosan idézte elő a kvalifikáció félbeszakítását (ami valójában a végét is jelentette), hogy a többiek biztosan ne tudják megjavítani a köridejét. LECLERC A VILÁGBAJNOKOK NYOMDOKAIN. Felemásan végződött a monacói időmérő Charles Leclerc számára, aki bár megszerezte a pole pozíciót, összetörte e Ferrariját az utolsó percben. Persze ez „megihlette” az összeesküvéselméletek gyártóit, akik Michael Schumacher 2006-os vagy Nico Rosberg 2014-es esetét hozták fel, és azt állították: lehet, hogy Leclerc szándékosan idézte elő a kvalifikáció félbeszakítását (ami valójában a végét is jelentette), hogy a többiek biztosan ne tudják megjavítani a köridejét.

TOVÁBBRA SEM SZERENCSÉS LECLERC OTTHON. Hosszú várakozás és jó néhány technikai ellenőrzés kellett ahhoz, hogy kiderüljön, az időmérő legvégén az autóját összetörő Charles Leclerc megtarthatja-e a rajtelsőségét a hazai futamán. Néhány órával a start előtt még úgy tűnt, hogy nem változik a rajtsorrend, a bokszutcából kivezető körén azonban Leclerc már érezte, hogy nem stimmel minden a Ferrarijával. Akkor a sebességváltóra panaszkodott, s bár később kiderült, hogy nem ez az elem okozta Leclerc vesztét, a versenyen egyáltalán nem tudott részt venni. Íme a pillanat, mikor a Ferrari-pilóta rájön, hogy ez Monacói Nagydíj még rosszabbul alakul a számára, mint az előzőek.


Leclerc ugyanis ott volt már a mezőnyben az előző két nagydíjon, ám sem 2018-ban, sem 2019-ben nem tudta befejezni a futamot. Ezt idén sikerült azzal „felülmúlnia”, hogy ezt a viadalt el sem tudta kezdeni.

HAMILTON SEM BOLDOGAN TÁVOZIK MONACÓBÓL. Leclerc mellett a hétszeres világbajnok sem lehet elégedett az idény ötödik versenyét követően. Bár Hamilton végigment a futamon, csak a hetedik helyen látta meg a kockás zászlót, s mivel világbajnoki riválisa, Max Verstappen nyert, a Mercedes versenyzője elveszítette a vezetést a pontversenyben. Hamilton gyenge eredménye mögött többek között az áll, hogy az élmezőnyből elsőként teljesítette az első kerékcseréjét, és mint utólag nyilvánvalóvá vált, az járt jól, aki a körülötte autózókhoz képest később állt ki. Így Sebastian Vettel és Sergio Pérez is Hamilton elé került a kerékcserék után, amiért a Mercedes versenyzője igen dühös volt a csapatára.


Hamilton egyébként a leintést követően úgy fogalmazott, hogy a Mercedes csapatként leszerepelt Monte-Carlóban. A többiek nyilatkozatát és Verstappen frappáns válaszát Hamiltonnak, ide kattintva olvashatják el.

VILÁGKLASSZIS LEINTÉS A FUTAMON. Monacóban minden évben hemzsegnek a hírességek, a koronavírus-járvány miatt azonban idén nem volt olyan nagy a felhozatal. Mindenesetre a négyszeres olimpiai bajnok és 23-szoros Grad Slam-győztes, Serena Williams nem hagyta ki az idei versenyt, ráadásul a kockás zászlót is ő lengette a 78. kör végén. Szerencsére ezúttal nem történt olyan baki, mint három évvel ezelőtt Kanadában, amikor az adott híresség két körrel a tervezett előtt vetett véget a versenynek.


Serena Williams mellett többek között a Borussia Dortmund labdarúgója, Erling Haaland is a helyszínről tekintette meg a futamot. A norvég csatár még a Monte-Carlóba vezető útjáról osztott meg képet a közösségi médiás felületein.


MINDENIDŐK HARMADIK LEGFIATALABB DOBOGÓJA. A monacói top három átlagéletkora 23 év, 11 hónap és 18 nap volt, aminél (az alábbi videóban elhangzottakkal ellentétben) csupán kétszer fordult elő alacsonyabb szám. Igaz, a 2008-as Olasz Nagydíjon az átlagéletkor ennél mindössze két nappal volt alacsonyabb, a rekordot továbbra is a tavalyelőtti Brazil GP tartja, ahol azonban csak egy személyt tekintve tért el a dobogón álló versenyzők névsora. A győzelem akkor is Verstappené lett, mögötte Gasly, harmadikként pedig Sainz látta meg a kockás zászlót – az akkor 23 év, 8 hónap, 13 napos átlagéletkort jelentett. A mostani hármasból egyébként Sainz a legidősebb, és ezt Verstappenék szóvá is tették a futam utáni sajtótájékoztatón.


KÉSETT EGY NAPOT AZ ESŐ. Talán senkit sem bántunk meg, ha azt írjuk, a 2021-es Monacói GP számunkra sem a valaha látott egyik legizgalmasabb verseny volt. Persze Monte-Carlót számtalan okból lehet szeretni, és az biztos, hogy különleges fordulója ez a szezonnak, de a múlt vasárnapi verseny sajnos egy kissé unalmas „vonatozásba” fulladt. Lehet, hogy nem is kellene megemlítenünk, hogy mára viszont megérkezett az eső Monacóba, ami legalább kicsit megkavarhatta volna a dolgokat egy nappal korábban...

A MONACÓI NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 1:38.56.820
2. Carlos Sainz Jr. spanyol Ferrari 8.968 mp h.
3. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 19.427 mp h.
4. Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 20.490 mp h.
5. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 52.591 mp h.
6. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 53.896 mp h.
7. Lewis Hamilton brit Mercedes 1:08.231 p h.
8. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 1 kör h.
9. Esteban Ocon francia Alpine-Renault 1 kör h.
10. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
11. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
12. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 1 kör h.
13. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 1 kör h.
14. George Russell brit Williams-Mercedes 1 kör h.
15. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1 kör h.
16. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1 kör h.
17. Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 3 kör h.
18. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 3 kör h.
KIESETT MEGTETT KÖR
Valtteri Bottas finn Mercedes 29
Charles Leclerc monacói Ferrari 0
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Max Verstappen 2 5 5 1 105
2. Lewis Hamilton 3 4 5 2 101
3. Lando Norris - 2 5 - 56
4. Valtteri Bottas - 3 3 2 47
5. Sergio Pérez - - 4 - 44
6. Charles Leclerc - - 4 - 40
7. Carlos Sainz Jr. - 1 4 - 38
8. Daniel Ricciardo - - 4 - 24
9. Pierre Gasly - - 4 - 16
10. Esteban Ocon - - 4 - 12
11. Sebastian Vettel - - 1 - 10
12. Lance Stroll - - 3 - 9
13. Fernando Alonso - - 2 - 5
14. Cunoda Juki - - 1 - 2
15. Antonio Giovinazzi - - 1 - 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Honda 149
2. Mercedes 148
3. McLaren-Mercedes 80
4. Ferrari 78
5. Aston Martin-Mercedes 19
6. AlphaTauri-Honda 18
7. Alpine-Renault 17
8. Alfa Romeo-Ferrari 1
9. Williams-Mercedes 0
10. Haas-Ferrari 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik