F1: a Mercedes Hamiltonnak kedvez a monacói időmérőn

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.20. 18:34
null
A fülbűvész Lewis Hamilton mondja meg, ki megy előre az időmérő harmadik szakaszában (Fotó: Reuters)
A Mercedes Lewis Hamiltonnak kedvez a Monacói Nagydíj időmérőjén, amelyet eső tehet érdekesebbé. A csütörtöki első edzésnapot megelőzően az is kiderült, hogy Jenson Button tényleg nem gondolta komolyan a McLaren-Honda idei ponttalanságát, de a Red Bullnál továbbra sem tilos az őszinte kritika.

Egy éve a Monacói Nagydíj időmérő edzésén Nico Rosberg magára haragította Lewis Hamiltont azzal, hogy az időmérő utolsó szakaszában, az eredménylista élén állva, az egyik kanyar bukóteréből kitolatva sárga zászlós figyelmeztetéseket generált, s ezzel megakadályozta riválisait, elsősorban csapattársát abban, hogy megelőzze.

Hamilton nagyon mérges volt Rosbergre, biztos volt benne, hogy a német szándékosan tette ezt, így hozzá sem szólt a másnapi futamot megnyerő némethez. A Mercedes az idén azzal engeszteli ki Hamiltont, hogy megadta neki a lehetőséget: döntse el, melyikük menjen ki elsőként a pályára az időmérő harmadik szakaszában.

A 62. MONACÓI NAGYDÍJ PROGRAMJA
CSÜTÖRTÖK
10.00–11.30: 1. szabadedzés
14.00–15.30: 2. szabadedzés
SZOMBAT
11.00–12.00: 3. szabadedzés
14.00–15.00: időmérő edzés
VASÁRNAP
14.00: a verseny rajtja
Az NSO mindegyik edzésről élő szöveges tudósítással számol be.

Nehéz döntés, mert aki elsőként megy ki, egy, a tavalyihoz hasonló hibával keresztbe tehet riválisának, de másodikként a pályára hajtva lehet jobb esély a gyorsabb körre.

Hamilton új szerződésének bejelentésével indította a monacói hétvégét, s azt is kijelentette, nem ez lesz az utolsó kontraktusa az F1-ben. Rosberg szerdán elmondta, örül, hogy Hamilton marad a csapattársa, hiszen továbbra is a legjobbal mérheti össze a tudását a csapaton belül.

A két héttel ezelőtti Spanyol Nagydíj után nagy vihart kavart Jenson Button nyilatkozata, az angol eddigi derűlátását keserű döbbenet váltotta fel, azt mondta, szerinte pontot sem szerez a McLaren-Honda 2015-ben. Nyilatkozatát később Fernando Alonso próbálta kimagyarázni, s most Button is elmondta, hogy igazából nem úgy gondolta.

„Amikor kiszállunk az autóból, olykor annyira eluralkodnak rajtunk az érzelmek, hogy hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Velem is ez történt Barcelonában – mondta Button a szerdai hivatalos sajtótájékoztatón. – Jó, hogy utána három napig tesztelhettünk ott, és az utolsó nap után elégedetten szálltam ki a kocsiból. Sok új alkatrészt vittünk oda, és segítettek a kocsi stabilizálásában. Rengeteget fejlődtünk február óta, remélem, Monacóban mindenkinek megmutathatjuk, hogy így van."

A Red Bullnál továbbra is engedik a nyílt beszédet, Daniel Ricciardo éppen azt mondhatta el, hogy szerinte az idei autónak nincs kifejezetten erős oldala, szemben a tavalyival, amellyel három futamot is nyert.

„Tavaly nem volt elég erős a motor, de legalább a gyors kanyarokban nagyon jók voltunk. Ehhez képest az idén semmilyen téren sem fejlődtünk, már a gyors kanyarokban sem mi vagyunk a legjobbak" – mondta Ricciardo, s hozzátette, úgy érzi, fekszik neki a vezérpilóta szerepe, de a tavalyi hozzáállása nem változott meg. Tulajdonképpen természetesnek veszi, hogy a rutintalanabb Danyiil Kvjat mellett többet kell adnia a csapatnak.

Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója és az utánpótlásprogram vezetője viszont figyelmeztette Kvjatot, hogy a Toro Rossónál remeklő Max Verstappen, Carlos Sainz Jr. duó miatt veszélybe kerülhet a helye az első csapatnál.

„Tudom, mire vagyok képes, és remélem, lesz rá lehetőségem, hogy mindenkinek megmutassam. Ám nem számíthatunk arra, hogy a következő versenyeken csoda történik az autóval, lépésről lépésre kell javulnunk. Úgy tudom, a mérnökeink elégedettek a visszajelzéseimmel, nem estem kétségbe" – mondta Kvjat.

Monacóban a csütörtöki első szabadedzésre esőt jósolnak hűvös, szeles idővel, s bár délutánra kitisztulhat az ég, a változékony idő szombatra és vasárnapra is megmaradhat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik