F1: a Ferrari elismerte, stratégiai hibát követett el

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.06.12. 22:59
null
Sebastian Vettel szuperlágy gumis etapja a győzelmébe került (Fotó: Reuters)
Lewis Hamilton a rosszul tapadó hideg abroncsokra fogta, hogy nekisodródott Nico Rosberg Mercedesének a Kanadai Nagydíj rajtjánál. A vb-éllovas mérgesen nyilatkozott, és jelezte, legközelebb keményebb lesz. A Ferrari elismerte, hogy stratégiai hibát követett el, míg Daniel Ricciardónak ezúttal sem volt oka a mosolyra a leintés után.

„Szállj, mint a pillangó, szúrj oda, mint a méh. Ez a győzelem Muhammad Alié" – ezekkel a szavakkal emlékezett a több mint egy hete elhunyt bokszlegendára Lewis Hamilton a Kanadai Nagydíj megnyerése után. Az angol karrierje 45. sikerével kilenc pontra csökkentette lemaradását Nico Rosberghez képest, csapattárást a rajt után leszorította a pályáról, így a német a 10. helyről visszakapaszkodva csak ötödik lett.

„A kuplungom talán megint túlhevült, nem tudom, miért ragadtam be, Nico és Seb is jobban rajtolt. Aztán az egyes kanyarban alig tudtam befordulni a hideg gumikon, éppen, hogy a pályán maradtam, örülök, hogy mindkettőnk autója ép maradt – mondta Hamilton. – Utána aggódtam a gumik miatt, az ultralágyon is mehettem volna tovább, de cseréltünk, és azt mondta a csapat, hogy a lágy még jobban bírja, csodás volt. Tudtam, hogy Seb nagyon keményen nyomja a gázt, de óvtam a gumikat. Hihetetlen, mennyire más volt a szezon a legutóbbi két futam előtt, örülök, hogy megváltozott, de egyesével kell venni az akadályokat."

Nico Rosberg nem sajnáltatta magát az első kanyarban történtek miatt. Aztán arról is beszélt, hogy a Mercedes fogyasztása kibabrált vele, a verseny hajrájában nemigen tudott támadásokat indítani. Az utolsó előtti körben pedig megpördült, majdnem összetörte az autóját.

„Lewis kivezetett a pályáról, ami természetesen nem tesz boldoggá. De ilyen a versenyzés, az a feladatom, hogy megoldjam, legközelebb én jöjjek ki jobban az ilyen helyzetből – mondta bosszúsan Rosberg a Sky Sportsnak, némi káromkodással kiegészítve. – A végén majdnem elfogyott az üzemanyagom, ezért nem tudtam Maxet támadni. Amikor próbálkoztam, nagyon jól védekezett. A végén majdnem elszállt minden, sikerült egyenesbe tenni a kocsit, és legalább az ötödik hely meglett."

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke elismerte, hogy rossz stratégiai döntés volt a két kerékcsere a Kanadai Nagydíjon. A rajtnál a két Mercedest megelőző Sebastian Vettel végig azonos tempóra volt képes, mint Lewis Hamilton, ezért az eggyel több kerékcsere nem fért bele.

„Túlértékeltük a gumik kopását, ezért a bokszba hívtuk a pilótáinkat, de már tudjuk, hogy rossz döntés volt – mondta Arrivabene. – Nem kell nagy ügyet csinálni belőle, elkövettünk egy hibát."

Vettel szerint az mindenképpen biztató, hogy a Ferrari a hetven kör alatt tartotta a lépést a Mercedesszel.

„Nem akarok senkit sem hibáztatni. Nem koptak úgy a gumik, ahogy hittük. Lewis gyors volt, ez volt a legfőbb gondunk. Nagyszerű hétvégénk volt, a rajt csodásan sikerült, de a fékek alig fogtak, az utolsó kanyart ki is egyenesítettem – mondta Vettel, aki a hajrában többször is elkövette ugyanezt a hibát. – Végig keményen nyomtam, az elején módosítottunk a stratégián, és abban bíztunk, hogy visszakerülök az élre. Ám Lewis autóján nagyon jól bírták a gumik, jobban, mint előzetesen hittük. Hiába voltak frissebbek a gumijaim, nem tudtam felzárkózni rá. Az előző két verseny nem sikerült valami jól, de most megmutattuk, hogy gyorsak vagyunk."

Daniel Ricciardo két elszalasztott győzelem után csak hetedik lett, így megint nem volt oka mosolyogni.

„Nem volt nagy vasárnapunk. Az idén sok jó szombatunk van, de a vasárnapok valahogy nem akarnak sikerülni" – mondta az ausztrál, akinek megint elrontották az egyik kerékcseréjét, de ezúttal a pályán sem volt elég gyors.

Valtteri Bottas viszont nagyon is gyors volt, főleg a hátsó egyenesben hagyta látványosan maga mögött Rosberget, aki, mint utóbb kiderült, fogyasztási problémákkal küszködött.

„Nagyon örülök, minden szempontból remek verseny volt, a stratégiánk és a sebességünk is kellett a harmadik helyhez. Nyeregben voltam, köszönöm a csapat munkáját” – mondta a Williams idei első dobogós helyezését megszerző finn.

KANADAI NAGYDÍJ, A VÉGEREDMÉNY (70 KÖR, 305.270 KM)
1.
Lewis Hamilton
brit
Mercedes
1:31:05.296
2. Sebastian Vettel német Ferrari 5.011 mp h.
3. Valtteri Bottas finn Williams-Mercedes 46.422 mp h.
4. Max Verstappen holland Red Bull-TAG Heuer 53.020 mp h.
5. Nico Rosberg német Mercedes 1:02.093 p h.
6. Kimi Räikkönen finn Ferrari 1:03.017 p h.
7. Daniel Ricciardo ausztrál Red Bull-TAG Heuer 1:03.634 p h.
8. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 1 kör h.
9. Carlos Sainz Jr. spanyol Toro Rosso-Ferrari 1 kör h.
10. Sergio Pérez mexikói Force India-Mercedes 1 kör h.
11. Fernando Alonso spanyol McLaren-Honda 1 kör h.
12. Danyiil Kvjat orosz Toro Rosso-Ferrari 1 kör h.
13. Esteban Gutiérrez mexikói Haas-Ferrari 2 kör h.
14. Romain Grosjean francia Haas-Ferrari 2 kör h.
15. Marcus Ericsson svéd Sauber-Ferrari 2 kör h.
16. Kevin Magnussen dán Renault 2 kör h.
17. Pascal Wehrlein német Manor-Mercedes 2 kör h.
18. Felipe Nasr brazil Sauber-Ferrari 2 kör h.
19. Rio Haryanto indonéziai Manor-Mercedes 2 kör h.
FELADTÁK megtett körök
Felipe Massa brazil Williams-Mercedes 35
Jolyon Palmer brit Renault 16
Jenson Button brit McLaren-Honda 9
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Nico Rosberg 4 4 6 116
2. Lewis Hamilton 2 5 6 107
3. Sebastian Vettel 4 5 78
4. Daniel Ricciardo 1 6 72
5. Kimi Räikkönen 3 5 69
6. Max Verstappen 1 1 5 50
7. Valtteri Bottas 1 6 44
8. Felipe Massa 6 37
9. Sergio Pérez 1 4 24
10. Danyiil Kvjat 1 3 22
11. Romain Grosjean 3 22
12. Fernando Alonso 2 18
13. Nico Hülkenberg 3 18
14. Carlos Sainz Jr. 5 18
15. Kevin Magnussen 1 6
16. Jenson Button 3 5
17. Stoffel Vandoorne 1 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 223
2. Ferrari 147
3. Red Bull-TAG Heuer 130
4. Williams-Mercedes 81
5. Force India-Mercedes 42
6. Toro Rosso-Ferrari 32
7. McLaren-Honda 24
8. Haas-Ferrari 22
9. Renault 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik