F1: a bowlingozó Bottas után senki sem mert felállni a rajtrácsra

Vágólapra másolva!
2021.08.02. 15:16
Formula–1-es pályafutása első győzelmét aratta Esteban Ocon a 36. Magyar Nagydíjon. Az Alpine a tökéletes csapatmunkát bemutatva győzte le a riválisokat a kaotikus futam végén a Hungaroringen. Valtteri Bottas a verseny első körében furcsa módon „segítette" Lewis Hamiltont, aki mögé a többiek inkább fel sem álltak a rajtrácsra a második startnál. A Williams több pontot szerzett ezen a futamon, mint az előző három idényben összesen, miközben a Red Bull igen nehéz időszakon megy keresztül. Íme, az F1-legek a Magyar Nagydíjról!

NEM VEHETIK EL A POLE-T, HA NEM KEZDIK MEG A KÖRÜKET. Talán ez volt Lewis Hamilton taktikája a hungaroringi időmérőn, és ez például Sergio Pérezzel szemben be is vált. Max Verstappen végül el tudott menni egy újabb gyors körre a Q3 legvégén, ám a rajtelsőség így is Hamiltoné lett. NEM VEHETIK EL A POLE-T, HA NEM KEZDIK MEG A KÖRÜKET. Talán ez volt Lewis Hamilton taktikája a hungaroringi időmérőn, és ez például Sergio Pérezzel szemben be is vált. Max Verstappen végül el tudott menni egy újabb gyors körre a Q3 legvégén, ám a rajtelsőség így is Hamiltoné lett.


VÉGRE MEGJÖTT A VÁRVA VÁRT ESŐ. Sokszor hallottuk már idén és a korábbi években is, hogy az adott versenyre megérkezhet az eső, ami felkavarhatja az álló vizet. Csakhogy például Spielbergben is a futamot követően szakadt le az ég. A Hungaroringen azonban már vasárnap éjszaka megérkezett az eső, ami fél órával a rajt előtt ismét rákezdett – előidézve ezzel az izgalmas kezdetet.

BOTTAS, A BOWLINGGOLYÓ. Elmérte a féktávot a még nedves pályán Valtteri Bottas a rajtot követően, és a saját versenye mellett másokénak is azonnal véget vetett. Hamilton világbajnoki esélyeinek segítését tekintve azonban Bottas „tarolt”.

MINDEN IDŐK LEGFURCSÁBB RAJTJA. Miután nagyjából fél órát állt a verseny Bottas „nagytakarítása” után, állórajttal szerették volna újraindítani a versenyt. Erre sor is került, de a rajtrácsra csupán Hamilton állt fel, a többiek a felvezető kör végén behajtottak slick gumikért a bokszutcába, s onnan mentek Hamilton után a startot követően.

Bár azok után, amiket a Mercedes versenyzői műveltek a rajtoknál az elmúlt két futamon, lehet, hogy a többiek egyszerűen nem akartak kockáztatni és például Verstappen, Norris vagy Pérez sorsára jutni.


IGAZI CSAPATMUNKA AZ ALPINE-NÁL. A futamgyőztes Esteban Ocon sokat köszönhet Fernando Alonsónak, amiért hosszú körökön keresztül maga mögött tartotta Hamiltont. Bár Alonsóról korábban az a hír járta, hogy nem éppen erőssége a csapatmunka, ennek az ellenkezőjét bizonyította a Hungaroringen. Nem csoda, hogy Ocon is elmondta a versenyt követően, hogy sokan mennyire tévesen ítélik meg a kétszeres világbajnokot.


A WILLIAMS IS ERŐSEN BEKEZDETT. Miután tavaly pont nélkül zárták az idényt, és az azt megelőző két szezonban is csupán nyolc egységet gyűjtöttek összesen, a 2021-es Magyar Nagydíjról tíz ponttal távozhattak a grove-iak. Nicholas Latifi a nyolcadik, George Russell a kilencedik pozícióban látta meg a kockás zászlót, ráadásul Sebastian Vettel kizárása miatt még előrébb kerültek. Vélhetően az Alpine mellett a Williams volt a másik legboldogabb csapat vasárnap délután a Hungaroringen.


ENNYIT A SIMA VERSENYRŐL. Persze nem bánjuk, hogy annyi olyan dolog történt a Magyar Nagydíjon, amire évek múlva is emlékezni fogunk. Hat kieső rögtön az első kanyarban, Hamilton és Alonso látványos csatái körökön keresztül, Ocon győzelme és Vettel újabb dobogós helyezése – igaz, az utóbbiról végül az Aston Martinnak és a rajongóknak is le kellett mondaniuk. Ez volt eddig az év versenye?


EZT NEHÉZ LESZ REPRODUKÁLNI. A mogyoródi versenyhétvégét megelőzően még mindig téma volt Hamilton és Verstappen ütközése a Brit Nagydíj első köréből. A Red Bull újratárgyalást szeretett volna annak érdekében, hogy Hamilton esetleg szigorúbb büntetést kapjon. Ezt többek között azzal indokolták, hogy új bizonyítékkal tudnak szolgálni arról, mennyire veszélyes volt a Mercedes-pilóta manővere, de mint kiderült, csak bevetették Alexander Albont – aki a Pirellinek tesztelt a silverstone-i hétvégét követően –, hogy rekonstruálja az esetet. Azt viszont, ami a Magyar GP első kanyarjában történt, nehezebb lesz újrajátszania.

A MAGYAR NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Esteban Ocon francia Alpine-Renault
2. Sebastian Vettel* német Aston Martin-Mercedes 1.859 mp h.
3. Lewis Hamilton brit Mercedes 2.736 mp h.
4. Carlos Sainz Jr. spanyol Ferrari 15.018 mp h.
5. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 15.651 mp h.
6. Pierre Gasly francia AlphaTauri-Honda 1:03.614 p h.
7. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Honda 1:15.803 p h.
8. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 1:17.910 p h.
9. George Russell brit Williams-Mercedes 1:19.094 p h.
10. Max Verstappen holland Red Bull-Honda 1:20.244 p h.
11. Kimi Räikkönen finn Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
12. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 1 kör h.
13. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 1 kör h.
14. Antonio Giovinazzi olasz Alfa Romeo-Ferrari 1 kör h.
KIESETT MEGTETT KÖR
Nyikita Mazepin orosz Haas-Ferrari 3
Lando Norris brit McLaren-Mercedes 2
Valtteri Bottas finn Mercedes 0
Sergio Pérez mexikói Red Bull-Honda 0
Charles Leclerc monacói Ferrari 0
Lance Stroll kanadai Aston Martin_Mercedes 0
* a futamot követően kizárták
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Lewis Hamilton 4 8 11 3 195
2. Max Verstappen 5 8 11 4 187
3. Lando Norris - 3 11 - 113
4. Valtteri Bottas - 6 7 3 108
5. Sergio Pérez 1 2 8 - 104
6. Carlos Sainz Jr. - 2 9 - 83
7. Charles Leclerc - 1 8 - 80
8. Pierre Gasly - 1 8 1 50
9. Daniel Ricciardo - - 8 - 50
10. Esteban Ocon 1 1 6 - 39
11. Fernando Alonso - - 8 - 38
12. Sebastian Vettel - 1 3 - 30
13. Cunoda Juki - - 5 - 18
14. Lance Stroll - - 6 - 18
15. Nicholas Latifi - - 1 - 6
16. George Russell - - 1 - 4
17. Kimi Räikkönen - - 2 - 2
18. Antonio Giovinazzi - - 1 - 1
KONSTRUKTŐRÖK
1. Mercedes 303
2. Red Bull-Honda 291
3. Ferrari 163
4. McLaren-Mercedes 163
5. Alpine-Renault 77
6. AlphaTauri-Honda 68
7. Aston Martin-Mercedes 48
8. Williams-Mercedes 10
9. Alfa Romeo-Ferrari 3
10. Haas-Ferrari 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik