Autósport: ki is tiltotta az oroszokat az FIA, meg nem is...

Vágólapra másolva!
2022.03.01. 21:26
null
Mazepin maradhat a Haasnál (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnökének kezdeményezésére összehívott rendkívüli ülésen döntés született az orosz-ukrán háború miatt. Az orosz és fehérorosz csapatok nem vehetnek részt a nemzetközi szövetség által szervezett versenyeken, de a versenyzők bizonyos feltételek teljesítése mellett rajthoz állhatnak.

 

Az FIA elnöke, Mohammed ben Szulajem először is sietett leszögezni, hogy a szervezet elítéli Ukrajna megszállását és bízik a konfliktus mielőbb békés rendezésében.

Ben Szulajem közölte, hogy a Motorsport Világtanács (WMSC) bahreini ülése után teszik közzé a Formula–1, a Formula–2, a WTCR, és a driftvilágkupa módosított versenynaptárát.

Az FIA múlt év végén megválasztott elnöke ezek után ismertette az FIA döntését az Ukrajnát megszálló Oroszország és Fehéroroszország kapcsán: orosz és fehérorosz nemzeti csapatok semmilyen az FIA égisze alá tartozó versenyen nem szerepelhetnek, ellenben orosz és fehérorosz versenyzők igen, mégpedig két feltétel teljesítésével.

Az egyik, hogy semleges sportolóként az FIA zászlaja alatt állhat csak rajthoz a két ország sportolója, másrészt betartja a szervezet békére és politikai semlegességre vonatkozó irányelveit. A két ország nemzeti szimbólumai, színei, zászlói további tájékoztatásig nem jelenhetnek meg sem csapatruhákon, sem autókon, sem felszereléseken, a nemzeti himnuszokat pedig nem lehet lejátszani.

További döntés még, hogy az FIA orosz és fehérorosz tisztviselői átmenetileg lemondanak a pozíciójukról.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a Formula–1-ben szereplő Nyikita Mazepin maradhat a Haas versenyzője, a csapatnak viszont módosítania kell az autó festését.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik