Verstappen úgy érzi, ennél nem lehet rosszabb; Russell szerint a McLaren a favorit Imolában

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.05.17. 20:56
AFPVerstappen és a Red Bull az idén először vereséget szenved az időmérőn? (Fotó: AFP)
Charles Leclerc zárta az élen a Formula–1-es Emilia-romagnai Nagydíj mindkét pénteki szabadedzését, és meglehetősen bizakodva készülhet a folytatásra. A Scuderiához hasonlóan a Miamiban győzedelmeskedő McLaren is erős tempót mutatott, ráadásul az ugyancsak újításokkal készülő Mercedes is úgy érezte, hogy sikerült előrelépnie. A címvédő Red Bull ezzel ellentétben pocsék napot zárt, Max Verstappen úgy érzi, rosszabb nem is lehetne a helyzetük, de bízik benne, hogy sikerül javulniuk.

A csapatok többsége a hagyományoknak megfelelően fejlesztésekkel készült az idény első európai versenyhétvégéjére, aminek megfelelően a két pénteki szabadedzésen az újítások feltérképezése került az előtérbe Imolában. A nap leggyorsabb idejét Charles Leclerc érte el, aki mindkét gyakorláson az élen zárt a továbbfejlesztett Ferrarival, és határozottan bizakodva várhatja a folytatást.

„Az autó érzésre jó volt, a fejlesztések úgy működtek, ahogyan előzetesen vártuk, ami előrelépést jelent. Igazán sima napunk volt, ami nagyszerű, és a Ferrarinak mindig különleges érzés otthon versenyezni. Sokat jelent mindannyiunknak, hogy itt lehetünk, és ilyen sok támogatást kapunk. Jó lenne, ha így folytatódna a hétvége. Ugyanakkor a körülmények sokat fognak változni szombatra. A szélirány teljesen megfordul, ami nagy hatással lesz a kocsik viselkedésére, és nekünk a lehető legjobban kell alkalmazkodnunk ehhez.”

„A földön kell maradnunk, hiszen ahogyan említettem is, jelentősen módosulni fognak a pályaviszonyok. A pályapozíció meghatározó itt, szóval az időmérő kulcsfontosságú lesz, és nekünk el kell végeznünk a munkát. Sok tennivalónk lesz még, és mindent bele fogunk adni, hogy nagyszerű kvalifikációt zárhassunk.”

A Red Bull is hozott módosításokat Olaszországban, ám a nyitó nap egyáltalán nem alakult a várakozásaik szerint. A címvédő Max Verstappen az első gyakorláson nemegyszer kifejezte nemtetszését a rádión, és különösen a második szektorban szenvedett. A holland pilóta az első tréningen az 5., míg a másodikon a 7. helyen végzett, hátránya utóbbi alkalommal több mint fél másodpercre rúgott – volt is fejvakarás a „vörös bikák" garázsában.

„Nehéz nap volt a mai. Gondot okozott, hogy megtaláljam a megfelelő egyensúlyt, és egyszerűen nem éreztem magam kényelmesen az autóban, sokat mozgott alattam. Nagyon könnyű elveszíteni az irányítást a kocsi felett, szóval van néhány dolog, aminek utána kell néznünk, mivel határozottan rossz volt a mai nap, egyáltalán nem éreztem komfortosan magam.”

„Még a hosszú etap is nagyon rosszul sikerült, szóval több területen javulnunk kell, ha versenyképesek akarunk lenni szombaton. Most egyszerűen nagyon formán kívül voltunk, amit meg kell oldanunk. Nem lehet rosszabb, mint ma, igaz? Meg fogunk vizsgálni dolgokat, hogy előreléphessünk. De igen, úgy tűnik, a többiek kissé előttünk járnak, míg mi egyszerűen rossz napot zártunk.”

Verstappent arról az esetről is kérdezték, amikor Hamilton feltartotta. „Nem a mostani volt az első alkalom. Próbálsz higgadt maradni, de újra megtörtént. Azonban nem akarok sokat beszélni erről, mert van más problémánk, amivel foglalkoznunk kell. Ma súlyosan lassúak voltunk.”

Az előző nagydíjon győzedelmeskedő McLaren Olaszországba is optimistán érkezett meg, és az első nap tükrében van is oka rá, hiszen a Miamiban bevetett fejlesztési csomagot teljes egészében megkapó Oscar Piastri a második lett, míg bár Lando Norris csak a 12. helyet foglalta el az időlistán, a lágy gumikon abszolút legjobb első és második szektort futott, mielőtt rontott volna a kör végén.

„Nem fejeztem be a körömet, de úgy gondolom, jó helyzetben vagyunk. Nem hiszem, hogy túl sok dolgon kellene változtatnunk, csak apróságok vannak. Az első edzésen aerorácsok voltak az autón, amivel aerodinamikai teszteket végeztünk, ezt követően adódott néhány gondunk, szóval nem ez volt a legtisztább, legsimább napunk. De úgy hiszem, elég sokat sikerült előrelépnünk a két gyakorlás között, és amint kényelmesen éreztem magam a volán mögött, nagyon élveztem a pályán lenni” – jelentette ki a Miamiban első sikerét szerző Norris, de kiemelte, egyelőre nem biztos benne, hol foglalhatnak helyet az erősorrendben.

„Meg kell néznem az adatokat, és össze kell hasonlítanunk magunkat a Red Bull-lal, a Ferrarival és a Mercedesszel, akik elég gyorsnak tűntek. Valamelyest meg kell értenünk, hogyan állunk hozzájuk képest.”

Fejlesztésekkel készült a Mercedes is, és a negyedik, valamint az ötödik pozícióban zárta a második edzést. Versenyzőit mindössze 14 ezred választotta el egymástól, míg a leggyorsabb Leclerc négy tizeddel előzte meg őket. Az előrébb záró, de számos feltartásos incidensbe is keveredő Lewis Hamilton pozitívan értékelt az első nap végén.

„Jól indult a hétvége. Produktív napot zártunk, és mindhárom keveréken gyűjtöttünk adatokat. Az autó egyensúlya rendben volt, és jól éreztem magam. Több csapat is gyorsnak tűnik, főleg a McLaren és a Ferrari, de sokkal közelebb vagyunk, mint eddig voltunk az idény során. Nem fogjuk elragadtatni magunkat, szombaton kiderül, hogyan is alakul. Nagyon hálás vagyok mindenkinek a gyárban, hogy ilyen keményen dolgoztak ezekért a fejlesztésekért. Látjuk a javulást az autón, és a pályán nyújtott teljesítményünkön is.”

A hétszeres világbajnokhoz hasonlóan a csapattárs, George Russell is optimistán tekint előre, a fiatalabbik brit szerint szoros küzdelem vár rájuk, és úgy érzi, pillanatnyilag az előző nagydíjon győzedelmeskedő McLaren a fő esélyes.

„Lewis és én is jónak éreztem az autót a volán mögött ülve, és viszonylag versenyképesek voltunk, előrébb vagyunk, mint Miamiban. Az időmérőn egyértelműen ki fog derülni, ki hol áll, úgy hiszem, jelenleg a McLaren tűnik a favoritnak. Talán megint ők a leggyorsabbak, már Kína óta erősek.”

„A mi csapatunk mindenesetre jó munkát végzett a fejlesztések elkészítésével, ami előrelépést jelent. Nagyon keményen dolgoztunk, hogy hamarabb elkészüljenek az újítások. Jó látni, milyen motivált a csapat, mindenki hajt, hiába volt nehéz az elmúlt néhány futamunk. Mindenki előre akar lépni, és ma nagyon jónak éreztem a kocsit. Szombaton meglátjuk, hol végzünk az erősorrendben. Elég szorosnak tűnik a helyzet, hiszen a pálya is elég rövid, szóval biztosan kicsik lesznek a különbségek.”

A nap egyik legnagyobb meglepetését Cunoda Juki szolgáltatta, az RB japán versenyzője a harmadik helyen zárta a késő délutáni tréninget, és lemaradása „csak” 380 ezred volt az első Leclerc mögött. A második szabadedzést követően ugyanakkor jelenése volt a sportfelügyelőknél, és úgy tűnt, akár büntetést is kaphat a nem megfelelő helyen elvégzett próbarajt okán. Az RB-pilótát végül megrovásban részesítették, míg a Leclerc feltartása miatt vizsgált Sergio Pérez figyelmeztetést sem kapott. 

Folytatás szombaton 12 óra 30 perckor a harmadik szabadedzéssel.

 
 
4. EMILIA-ROMAGNAI NAGYDÍJ
Május 17., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Leclerc 1:16.990
2. szabadedzés1. Leclerc 1:15.906
Május 18., SZOMBAT
3. szabadedzés12.30–13.30
Időmérő16.00–17.00
Május 19., VASÁRNAP
A verseny (63 kör, 309.049 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Monacói Nagydíj, Monte-CarloMájus 26., 15.00
Kanadai Nagydíj, MontrealJúnius 9., 20.00
Spanyol Nagydíj, BarcelonaJúnius 23., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik