F1: „Egyértelmű bizonyítékaink vannak” – a Haas magabiztos az óvást illetően

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2023.11.07. 13:10
null
Steiner szerint az FIA-nak intézkednie kell az austini ügyben (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Haas csapatfőnöke, Günther Steiner magabiztosan várja a szerdai tárgyalást, úgy érzi, egyértelmű bizonyítékaik vannak arról, hogy több versenyző is megsértette a pályahatárokat az Amerikai Nagydíj versenyén.

 

 

Mint ismert, a Haas a múlt hétvégi Sao Pauló-i Nagydíj sprintidőmérője közben hivatalosan is megerősítette, hogy benyújtotta a felülvizsgálati kérelmét az austini verseny végeredményével kapcsolatban. Az amerikai csapat úgy gondolja, többek között Sergio Pérez, Lance Stroll, Alexander Albon, valamint Logan Sargeant is módszeresen megsértette a pályahatárokat a hatos kanyarnál.

3. SAO PAULÓ-I NAGYDÍJ
NOVEMBER 3., PÉNTEK
Szabadedzés: 1. Sainz 1:11.732
Időmérő: 1. Verstappen 1:10.727
NOVEMBER 4., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1. Norris 1:10.622
Sprint: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Pérez
NOVEMBER 5., VASÁRNAP
A verseny: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Alonso
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
November 19., 7.00Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas
November 26., 14.00Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) szerdára tűzte ki a meghallgatást, melyen először el kell döntenie, vannak-e olyan új és releváns bizonyítékok, amelyek a texasi ítélethozatalkor még nem álltak rendelkezésre. Ha igen, abban az esetben újranyitják az ügyet, ami odáig vezethet, hogy jelentősen is átalakul az Amerikai GP végeredménye.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner magabiztos azt illetően, hogy óvásunknak lesznek következményei. „Ez csak egy felülvizsgálat. Adottak a szabályok, ha a sportfelügyelők rendelkezésére nem állt információ, akkor nyilván nem intézkedhettek. Ezt teljes mértékben megértem. De már van információ, és most látni fogjuk, mit tesz az FIA, ha megkapja az információt. Úgy gondolom, intézkedniük kell, máskülönben hiába hozunk szabályt, ha nem alkalmazzuk. Nekem ez a véleményem."

„Rendben van, és tiszteletben tartom azt, hogy nem tudják biztonsággal alkalmazni a regulákat, ha nem látják a felvételeket. Most viszont egyértelmű bizonyítékaink vannak. Egyszerűen fel szeretnénk hozni az ügyet, mert különben a szabályokon kell változtatnunk. Őszintén nem vagyok rajongója a pályahatároknak. Én vagyok az utolsó, aki pályahatárok miatt szeretne büntetéseket. De ha érvényben van egy szabály, akkor sportként tiszteletben kell tartanunk azt. Ez inkább az elvekről szól, mintsem a büntetésről."

Mind a négy említett versenyző az amerikaiak német versenyzője, Nico Hülkenberg előtt, pontszerző helyen ért a célba Austinban, így ha valamennyien utólagos időbüntetésben részesülnének, a német a 11. helyről akár a hetedikig is előreléphet. Noha ez különösen fontos lenne a konstruktőri tabella utolsó pozícióját elfoglaló Haas számára, a csapatfőnök szerint a szövetség nem fogja módosítani a végeredményt.

Nem hiszem, hogy a büntetés bármilyen különbséget jelentene a számunkra. Viszont a szabályok mentén kell haladni, az nem lehet, hogy néha alkalmazod őket, máskor nem. Ez nem választás kérdése, a szabály adott, ha pedig változtatni kellene rajta, akkor vitassuk meg. Ha le van írva, hogy a negyedik kihágás után öt másodperces időbüntetést kapsz, és minden további szabálysértésért újabb öt másodperc jár, akkor így kell tennünk, mint ahogyan eddig is így tettünk. Nincs ebben semmi újdonság. Ha lehetséges, akkor ügyet csinálunk belőle, mert hallaniuk kell róla, ha új bizonyíték áll rendelkezésre."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik