F1: külön bajnokság, 1 millió dolláros jutalom – megreformálhatják a sprintet

Vágólapra másolva!
2023.10.24. 16:30
null
Újabb módosításokon eshet át a sprintformátum (Fotó: AFP)
Sajtóértesülések szerint a 2024-es Formula–1-es idényre újabb változtatásokon eshet át a sprinthétvége, és akár a fordított rajtrácsot is bevezethetik – a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff egyáltalán nem támogatja az ötletet.

 

A sprinthétvége 2021-ben mutatkozott be a Formula–1-ben, és azóta több változtatáson is átesett. Eleinte az időmérő határozta meg a sprintverseny rajtsorrendjét, míg a 100 kilométeres viadal végeredménye a vasárnapi futam rajtfelállásáról volt hivatott dönteni. Az idei évtől azonban már a szombat külön sprintnapnak minősül, és saját kvalifikációt kapott, aminek eredményeként a miniverseny már nincs közvetlen hatással a vasárnapi futamra. Ezenkívül már nemcsak az első három, hanem a top 8 is pontot kap.

44. AMERIKAI NAGYDÍJ
OKTÓBER 20., PÉNTEK
Szabadedzés: 1. Verstappen 1:35.912
Időmérő: 1. Leclerc 1:34.723
OKTÓBER 21., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1. Verstappen 1:34.538
OKTÓBER 22., VASÁRNAP
Sprint: 1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc
A verseny: 1. Verstappen, 2. Norris, 3. Sainz
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Október 29., 21.00Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo
November 19., 7.00Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas

Noha a sportág vezetősége sikersztoriként vezette fel a formátumot, és a nézettség növekedését várta tőle, a sprinthétvége a mai napig erősen megosztja a résztvevőket, valamint a szurkolókat egyaránt.

Sajtóértesülések szerint mostanra az F1 tulajdonosai is kezdik belátni, hogy nem pontosan azt kapták a sprinthétvégétől, amit vártak, így arról folynak a tárgyalások, milyen változtatásokkal növelhetnék az izgalomfaktort, és tehetnék érdekesebbé a formátumot.

Az Autosport információi szerint már 2024-re jelentősen módosulhatnak a sprintre vonatkozó szabályok, és ennek érdekében az F1 vezetősége már el is kezdett egyeztetni a csapatokkal a háttérben. Az egyik ötlet az, hogy külön sprintbajnokságot hoznak létre, ami azt eredményezné, hogy a minifutamokon megszerzett pontok nem számítanának bele az év végi összesítésbe, helyette külön sprintbajnokot avatnának. Emellett külön pénzdíjjal is motiválhatják a versenyzőket, hogy komolyan vegyék a 100 kilométeres megméretést, források szerint 1 millió dolláros jutalmat kaphat a győztes. Ennek fedezésére külön támogatót keresnének a sprintnek.

Emellett újra napirendre került a fordított rajtrács bevezetése is. Az opciók között szerepel, hogy megfordítják az első tíz helyezett vagy akár a teljes mezőny sorrendjét, illetve az is, hogy az egyéni vb-összetett állásának fordított sorrendjét alkalmazzák, miközben olyan sprintidőmérős formátumot kreálnának, amely még ezzel együtt is a minél jobb köridő elérésére ösztönözné a résztvevőket.

Míg a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner maga hozakodott újra elő a fordított rajtrács ötletével az Amerikai Nagydíjon, a Mercedest irányító Toto Wolff inkább törölné a teljes sprintformátumot.

„Én konzervatív vagyok a versenyzést illetően, inkább ne legyenek sprintversenyek, mint hogy még inkább beleavatkozzanak az F1-be. A fordított rajtráccsal az alsóbb kategóriák felé mennénk el, ahol a sport csak a szórakoztatás után jön a sorban, miközben ennek épp fordítva kellene lennie. Az, hogy ilyen mesterséges játszmákat generáljunk a szombati sprint körül, egyáltalán nincs az ínyemre. De ez az én személyes véleményem. A csapatoknak és Stefanónak (Domenicali) közösen le kell ülniük megvitatni, mi a legjobb a sportágnak."

Múlt hétvégén az idény ötödik, míg összességében a tizenegyedik sprintet rendezték meg. Az idei év utolsó sprinthétvégéjét Brazíliában bonyolítják le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik