F1: kulcsember távozik a Mercedestől – hivatalos

Vágólapra másolva!
2023.10.31. 19:48
null
Elliott jelentős mértékben járult hozzá a csapat sikereihez az elmúlt évtizedben (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes kedden hivatalosan megerősítette, hogy a technológiai vezető, Mike Elliott távozik a pozíciójából.

 

Mike Elliott 2012-ben csatlakozott a Mercedeshez aerodinamikai vezetőként, és nagy szerepet játszott abban, hogy az „ezüstnyilak" egyeduralkodók voltak a hibrid korszakban: a csapat sorozatban nyolc konstruktőri címet szerzett 2014, valamint 2021 között. A szakember a 2023-as idénynek technikai igazgatóként vágott neki, ám a rossz évkezdet után lemondott a posztjáról, és azt visszacserélte a technológiai vezető James Allisonnal, mivel úgy érezte, az a szerepkör jobban illik hozzá.

3. MEXIKÓVÁROSI NAGYDÍJ
OKTÓBER 27., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:19.718
OKTÓBER 28., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Verstappen 1:18.686
3. szabadedzés: 1. Verstappen 1:17.887
Időmérő: 1. Leclerc 1:17.166
OKTÓBER 29., VASÁRNAP
A verseny:1. Verstappen, 2. Hamilton, 3. Leclerc
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
November 5., 18.00Sao Pauló-i Nagydíj, Sao Paulo
November 19., 7.00Las Vegas-i Nagydíj, Las Vegas
November 26., 14.00Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

A Motorsport információi szerint Elliott hétfő este jelentette be a gyárban, hogy nem újítja meg év végén lejáró szerződését, és huszonhárom, Formula–1-ben eltöltött év után kicsit hátradől, mielőtt eldöntené, hol folytatja a pályafutását. „Karrierem egyik legnagyobb kiváltsága, hogy tagja lehettem a Mercedesnek. Az itt eltöltött időm alatt átélhettem, ahogy egy növekvő csapat összefogott, hogy győzelmeket szerezzen, aztán elérte az első bajnoki címet, majd innen eljutottunk a rekordot jelentő nyolc egymás utáni konstruktőri bajnokságig. Büszkeséggel tölt el, hogy hozzájárulhattam ehhez."

„Bár az elmúlt két idényben nem nyertünk annyiszor, mint szerettük volna, sok más szempontból próbára tett minket. Arra kényszerített minket, hogy megkérdőjelezzük a teljesítményünkkel kapcsolatos alapvető feltevéseinket. Az elmúlt hat hónapban élveztem, hogy részese lehettem annak a technikai stratégiának a kidolgozásában, amely reményeink szerint megalapozhatja a csapat következő, sikeres időszakát. Arra a döntésre jutottam, most jött el annak az ideje, hogy megtegyem a következő lépést – a Mercedesen túl."

„Először megállok, és szeretnék számot vetni, miután huszonhárom éven keresztül teljes erőbedobással dolgoztam.Ezt követően kívánom megtalálni a következő kihívást. Szeretnék köszönetet mondani minden csapattársamnak az együtt eltöltött tizenkettő fantasztikus évért, és sok sikert kívánok nekik a következő évekre" – fogalmazott Elliott.

Akinek távozásával kapcsolatban a csapatfőnök, Toto Wolff is megszólalt. „Mike az egyik pillére volt a csapat elmúlt évtizedben elért eredményeinek, ezért igazán vegyes érzésekkel búcsúzom tőle. Hihetetlenül intelligens technikai szakember, nagyszerű csapatjátékos. Nemcsak a győztes autókhoz, hanem a csapat kultúrájának a felépítéséhez is jelentős mértékben hozzájárult. Ugyanakkor az is világos, hogy készen áll az új kalandokra a Mercedes után. Szóval tisztában vagyok vele, hogy ez a helyes lépés neki. Szeretnénk megköszönni az erőfeszítéseit, az elhivatottságát és a szakértelmét, amivel segítette a csapatot az elmúlt tizenegy évben. A legjobbat kívánjuk neki a jövőre nézve."

A Mercedes három versennyel és egy sprinttel a vége előtt a konstruktőri bajnokság második helyét foglalja el, előnye huszonkét pont a harmadik Ferrari előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik