A hagyaték nem érdekli a háromszoros világbajnok Max Verstappent, csak a győzelem

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2023.10.14. 11:43
null
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner (a bal szélen) és Max Verstappen versenymérnöke, Gianpiero Lambiase (a jobb szélen) a holland pilóta harmadik vb-címét ünneplők között (Fotók: Red Bull Content Pool, AFP)
Max Verstappen már a múlt szombati katari sprintfutamon, hat vasárnapi nagydíjjal az idény vége előtt biztossá tette harmadik Formula–1-es világbajnoki címét. A holland klasszis az egész idényben lehengerlő teljesítményt nyújt, nem véletlen, hogy ezt a vb-diadalt élvezte leginkább.

 

 

NÉVJEGY: MAX VERSTAPPEN
Nemzetisége: holland
Született: 1997. szeptember 30., Hasselt (Belgium)
Sportága: Formula–1
Csapatai: Toro Rosso (2015–2016), Red Bull (2016–)
Versenyek: 180      
Győzelmek: 49
Dobogós pozíciók: 93
Pole pozíciók: 30
Leggyorsabb körök: 29
Vb-címek: 3 (2021, 2022, 2023)

Ami jó ideje már csak idő kérdése volt, Katarban biztossá vált: Max Verstappen 2023-ban megszerezte harmadik világbajnoki címét. Olyan idény volt ez, amelyben a mezőny egyik legjobb versenyzője a leggyorsabb autót kapta kézhez, ráadásul csapattársa sem tudta felvenni vele a versenyt. Láttunk már ilyet anno Lewis Hamiltontól a Mercedesnél, Sebastian Vetteltől szintén a Red Bullnál vagy Michael Schumachertől a Ferrarinál, vagyis az ennyire domináns évek régóta a Formula–1 természetes velejárói. Persze a rajongók többsége pártállástól függetlenül mindig azt reméli, hogy szoros, a szezon hajrájáig elnyúló csatában dől majd el a világbajnoki cím sorsa, Verstappent azonban kicsit sem zavarja, hogy idén nem kellett különösebben megizzadnia a legértékesebb trófeáért. Tudja, várnak még rá nehezebb időszakok is, ezért megpróbálja minél inkább kiélvezni a jelent. A Katarban adott nyilatkozatai alapján nyújtunk bepillantást érzéseibe és gondolataiba.

Miamiban parádés győzelmet aratott
Miamiban parádés győzelmet aratott


A HARMADIK VB-CÍMRE A LEGBÜSZKÉBB

Noha az első, 2021-es világbajnoki címéért dolgozott meg a leginkább, hiszen csak az utolsó futam utolsó méterein szerezte meg, Verstappennek mégis az idei vb-diadala a kedvence, amelyben fölényesen legyőzte ellenfeleit:   „Ez a legjobb. Úgy vélem, az első a legérzelmesebb, mert azzal teljesíted be az F1-es álmaid, de egyértelműen ez volt az eddigi legjobb évem. A sorozatban elért győzelmek nagyon emlékezetesek, és valószínűleg az autó is idén a legjobb. Szóval már csak az egyenletes teljesítmény miatt is erre vagyok a legbüszkébb.”

Noha 26 éves kora fényében simán elképzelhető, hogy idővel ő is elérheti Michael Schumacher és Lewis Hamilton hét vb-címét, állítása szerint az ilyen fajta „számháború” nem érdekli: „Amikor elkezdtem a versenyzést, az volt a végső célom, hogy megnyerjem a bajnokságot. Ezt figyelembe véve szinte mindegy is, hogy az ember egyet vagy hetet nyer – nincs sokkal több hozzáadott értéke. De természetesen azt szeretném, ha folytatódna a győztes sorozat. A mi helyzetünk ráadásul más, mint a többi sportágban, amelyben ki tudsz tűzni magad elé konkrét célokat, és ha jó formában tartod magad, el is érheted. Az F1 azért nem mindig így működik, szóval mindig a jelenben kell élni. Mint korábban is mondtam, máris sokkal többet elértem, mint valaha gondoltam.”


KIEMELKEDETT MIAMI, SPA, ZANDVOORT és SZUZUKA

Ahhoz, hogy Verstappen ilyen hamar biztossá tegye a világbajnoki címet, az idény első 16 nagydíjából 13-at meg kellett nyernie, tehát máris bőven van miből válogatnia a legszebb emlékeket illetően. Érdekesség, hogy az esetek többségében a címvédőnek annyira sima hétvégéi voltak, hogy a kedvenc győzelmei közül kettő is olyan körülmények között született, amikor rajtbüntetés miatt nem az élről indult. „A miami győzelmet nagyon élveztem – mondta a májusi versenyről, amelynek a kilencedik helyről vágott neki, és nyert meg. – De ott van még Spa és Zandvoort, valamint Szuzuka is emlékezetes marad, mert ott nyertük meg a konstruktőri vb-t a csapattal, ami fantasztikus élmény volt. Nehéz ezek közül egyet kiemelni. Ami a pole pozíciókat illeti, talán Szuzuka volt a kedvencem. S ott van még Spa is, ami a büntetés miatt ugyan nem számít pole-nak, mégis nagyon élveztem. Olyan körülmények között tényleg különleges teljesítményt kellett előhúzni a kalapból. Szuzukában viszont mintha sínen ment volna az autó, hihetetlen érzés volt. Vezetés közben mosolyogtam, ami kifejezetten ritka egy időmérős kör során. A csapat szinte minden hétvégén a legjobb formában teljesített. Rengeteg különböző pálya, sok nehéz helyzettel. Úgy vélem, nagyszerű munkát végeztünk, ezért sem tudok egyetlen versenyt kiemelni.”

Verstappennek idén még öt lehetősége van újabb győzelmet aratni, és tavalyi hajrájából kiindulva ezeket aligha akarja elszalasztani. A harmadik vb-cím megszerzése ellenére sem változtat eddigi hozzáállásán: „Például a katari sprinten is elég volt három pont a bajnoki győzelemhez, mégis az első hely volt a célom. Mindig azért hajtok a pályára, hogy megpróbáljak a legjobb lenni. A kö­vetkező versenyt is meg akarom nyerni, mert ilyen nagyszerű autónk van. Tudom, hogy a többiek egyre inkább felzárkóznak, ezért itt-ott szoros lehet a helyzet, de a mentalitásom nem változik. Nem fogok hirtelen több kockázatot vállalni a csaták során. Elégedett vagyok a jelenleg végzett munkámmal.”

2022 után idén is győzött a Hungaroringen
2022 után idén is győzött a Hungaroringen


MÁR IDÉN „ELKAPHATJA” PROSTOT ÉS VETTELT

Egyelőre semmilyen jel sem utal rá tehát, hogy a bajnoki címek birtokában akár a Red Bull, akár Verstappen kiengedne. Ha a holland versenyző megőrzi lendületét, és megnyeri az idény hátralevő öt nagydíját, Alain Prostot és Sebastian Vettelt megelőzve a győzelmi örökranglista harmadik helyére ugrik fel: „Természetesen annyiszor szeretnék nyerni, ahányszor csak lehetséges. Tudom, hogy a listán a második és a harmadik között nagy a különbség, szóval jó lenne karrierem során beékelődni a kettő közé. De ez persze azon is múlik, hogyan alakul a következő néhány futam és néhány év. Nem tudhatom, meddig tart ki a lendület, szóval inkább csak a jelent próbálom kiélvezni, ami szintén nagyon fontos. Majd meglátjuk, hány győzelemmel zárok, de már így is sokkal többet elértem, mint gondoltam. Tökéletes a helyzetem.”

Verstappen tavaly 15 futamgyőzelemmel zárt, idén pedig már 14-nél jár, vagyis hiába szerénykedik, ha a Red Bull fölénye kitart a 2025-ig tartó technikai szabályrendszerben, bizony hamar megközelítheti a második helyen álló Michael Schumachert is. Sőt, ha a következő két évben is megnyeri a bajnokságot, a hetes álomhatár sem tűnik elérhetetlennek. Vagyis lehet, hogy a holland klasszist nem érdeklik a számok és mindig a jelenben él, a papírforma alapján a jövő is fényesen csillog – statisztikai szempontból is.

A Red Bull dominanciája többek között Adrian Newey technikai főigazgatónak (a jobb szélen) is köszönhető
A Red Bull dominanciája többek között Adrian Newey technikai főigazgatónak (a jobb szélen) is köszönhető


NEM SZÍVESEN SÍNYLŐDNE A KÖZÉPMEZŐNYBEN


Többször leszögezte már, az F1-ben eltöltött időszakot tekintve nem tör Lewis Hamilton és Fernando Alonso babérjaira, így negyven év felett aligha látjuk majd a mezőnyben. Jelenlegi szerződése 2028 végéig érvényes, és már nemegyszer utalt rá, hogy bizony ez lehet az utolsó. Hogy ennél tovább is marad-e az F1-ben, az nagyban függ autója teljesítményétől, mert ilyen sikersorozat után már nem szívesen küszködne a középmezőnyben.

„Ez azon is múlik, mennyire csúsznék vissza a rajtrácson. Természetesen tudom, hogy eljön az idő, amikor az ember már nem nyer, de ha a 15. helyen körözöl, az nem annyira élvezetes. Ha azonban az élmezőnyben küzdhetek a győzelemért, és legalább megvan az esély a felzárkózásra, úgy már rendben van. Még nagyon fiatal vagyok, de eljön a pont, amikor az ember úgy érzi, elég volt. Előbb-utóbb mindenki elérkezik oda, hogy látja, a teste már nem képes elviselni ugyanazt, mint egykor, és ezt el kell fogadni. Lehet, hogy egy ponton már mást szeretnél csinálni vagy kicsit kevesebbet versenyezni. Nekem viszont még nem jött el ez a pillanat.”

Mindig a legjobbját akarja nyújtani
Mindig a legjobbját akarja nyújtani


A kérdést megfordítva: azzal ugyanakkor nem lenne problémája, ha továbbra is a 2023-ban tapasztalt dominanciát élvezhetné. Noha a bajnokok szeretik, ha vérrel-verejtékkel dolgoznak meg a sikerért, azért a könnyebb győzelmeket sem vetik meg:

„Az F1 érdekében az ember szívesen látna szorosabb harcot az élen, de ami engem illet, nincs szükségem másik istállóra vagy a csapattársamra ahhoz, hogy a maximumot hozzam ki magamból. Óriási nyomást helyezek magamra, hogy mindig a legjobb legyek, és a lehető leghatékonyabban felkészülni. Ezt élvezem és csak erre koncentrálok.”


NEM AKAR MÉLY NYOMOT HAGYNI AZ F1-BEN


A bajnoki címek halmozása közben Lewis Hamilton sokszor elmondta, az F1-re és a világra gyakorolt hatását talán még a sportszakmai sikernél is fontosabbnak tartja. Verstappen ebbéli hozzáállása ugyanakkor nem is térhetne el jobban, hiszen a holland csak a győzelmekkel törődik, és egyáltalán nem célja ennél magasztosabb témákat erőltetni:   „Nem azért vagyok a Formula–1-ben, hogy valamiféle örökséget hagyjak magam mögött. Azért vagyok itt, hogy nyerjek, és hogy megpróbáljam kihozni magamból a legjobbat. Igyekszem kiélvezni a pillanatot azokkal az emberekkel, akik hozzásegítettek ezekhez a sikerekhez. Ez nekem jóval fontosabb, minthogy bármiféle hagyaték maradjon utánam. Amikor megnézem, milyen nevek mellé került az enyém, csak arra gondolok, hűha! Káprázatos, mit értek el ezek a versenyzők a karrierjük során, és lenyűgöző érzés melléjük kerülni.”

Az F1 utáni életére mindazonáltal máris konkrét céljai vannak. Szeretné, ha az egyre jobban elharapózó költségek ellenére az autósport nem csak a leggazdagabbak kiváltsága lenne: „Rengeteg tervem van a fiatal tehetségek támogatására. Eddig a döntő többségünk gokartozással kezdte, de manapság már az is nagyon-nagyon drága lett. Hiszek benne, hogy a szimulátorversenyek világából is előre lehet törni. Van egy saját csapatom, és óriási potenciált látok ezekben a srácokban, akik a való világban is megállnák a helyüket. Szóval azt remélem, néhány éven belül lehetővé tehetem néhány szimulátoros pilótának, hogy igazi autóval versenyezhessen. Lehet, hogy nem jutnak el egészen az F1-ig, de megbízhatósági versenyeken vagy más kategóriákban indulhatnának. Nagyon szenvedélyes vagyok e témában, és remélem, hamarosan meg is tudom valósítani a terveimet.”

AZ F1-ES FUTAMGYŐZELMI ÖRÖKRANGLISTA ÉLMEZŐNYE
1. Lewis Hamilton (brit) 103
2. Michael Schumacher (német) 91
3. Sebastian Vettel (német) 53
4. Alain Prost (francia) 51
5. Max Verstappen (holland) 49
6. Ayrton Senna (brazil) 41
7. Fernando Alonso (spanyol) 32
8. Nigel Mansell (brit) 31
9. Jackie Stewart (brit) 27
10. Jim Clark (brit) 25
10. Niki Lauda (osztrák) 25


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. október 14-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik