Leclerc falba tette a Ferrarit, de ezúttal is ő volt a leggyorsabb Bakiban

Vágólapra másolva!
2023.04.29. 10:00
null
Leclerc indulhat az élet a délutáni sprinten (Fotó: AFP)
Charles Leclerc (Ferrari) bizonyult a leggyorsabbnak a Formula–1 történetének első sprintidőmérőjén Azerbajdzsánban. A monacói mögött Sergio Pérez vezérletével a Red Bull kettőse érkezett, míg az első ötöst George Russell (Mercedes) és Carlos Sainz Jr. (Ferrari) tette teljessé.

 

 

Charles Leclerc megtörte a Red Bull menetelését, és sorozatban a harmadik pole pozícióját szerezte meg Azerbajdzsánban, így remek esélyekkel indulhatott a Formula–1 történetének első sprintidőmérőjén. A nagy izgalmakat ígérő rövidített kvalifikáció legnagyobb kérdése az volt, a monacói ezúttal is az élen tud-e végezni, vagy a Red Bull visszavág.

6. AZERI NAGYDÍJ
ÁPRILIS 28., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:42.315
Időmérő: 1. Leclerc 1:40.203
ÁPRILIS 29., SZOMBAT
Sprintidőmérő: 1. Leclerc 1:41.697
Sprint: 15.30–16.00
ÁPRILIS 30., VASÁRNAP
A verseny (51 kör, 306.049 km) rajtja: 13.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 7., 21.30Miami Nagydíj, Miami
Május 21., 15.00
Emilia-romagnai Nagydíj, Imola
Május 28., 15.00Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

Az már pénteken biztossá vált, hogy az egyes szakaszokban a gumihasználatot korlátozó szabályok miatt ketten, Lando Norris és Cunoda Juki nem hajthatnak pályára az SQ3-ban, akkor sem, ha továbbjutnak a szekcióba, hiszen a McLaren és az AlphaTauri taktikai okok miatt nem nem hagyott meg egy szett új lágy keveréket.

Az első, 12 percet felölelő szakaszban Leclerc már az első köröket követően az élre állt, és végül közel fél másodperces előnnyel zárt az élen Max Verstappen előtt. Harmadikként Lewis Hamilton végzett, majd Carlos Sainz Jr., George Russell, Fernando Alonso, Sergio Pérez, Lance Stroll, Lando Norris és Alexander Albon tette teljessé az első tízest.

Noha Logan Sargeant a tizenegyedik lett, nagyjából fél perccel a kockás zászló megjelenése előtt összetörte a Williamst a 15-ös kanyarban. Az eset miatt azonnal lengett a piros zászló, ami egyben a szakasz végét is jelentette, és több riválistól is elvette a lehetőséget a javításra. Köztük volt Cunoda is, aki végül a 18. helyen rekedt.

Az AlphaTauri japán pilótája mellett a csapattárs, Nyck de Vries, a két Alfa Romeo, valamint Pierre Gasly esett még ki.

A második. 10 perces szakaszban Verstappen vette át az irányítást, és 1:42.417-es idővel bizonyult a leggyorsabbnak. A vb-éllovas 83 ezreddel előzte meg Leclerc-t, míg az utolsó pillanatban javító Sainz hátránya közel 5 tized volt. A spanyolt szorosan követte Pérez, míg az első tízest Alonso, Hamilton, Russell, Stroll, Albon és Norris egészítette ki.

Kiesett: Piastri, Hülkenberg, Ocon, Magnussen, valamint az SQ1-ben autót törő Sargeant.

A harmadik 8 perces szakaszban Leclerc 1:41.697-es idővel nyitott az élen, előnye 179 ezred volt Pérez előtt, míg az első gyors körén rontó Verstappen lemaradása már több mint négy tized volt.

Bár a monacói versenyző a második próbálkozása alkalmával hibázott, és falba tette a Ferrarit, így is megtartotta az első helyet, hiszen a riválisok annak ellenére sem tudták megelőzni, hogy be tudták fejezni a gyors körüket. A ferraris mellől Pérez rugaszkodhat el a sprinten, míg a második sorban Verstappen és Russell foglalhat helyet.

Az ötödik Sainz lett, míg az első tízes sorát Hamilton, a remek kvalifikációt futó Albon, Alonso, Stroll, valamint Norris tette teljessé. Utóbbi pilóta nem teljesített mért kört, hiszen nem maradt új szett lágy keveréke.

Folytatás 15 óra 30 perckor a sprinttel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik