F1: Toto Wolff családja a kommunista diktatúrák elől menekült Ausztriába

Vágólapra másolva!
2022.07.31. 12:21
null
Toto Wolff a Hungaroringen elárulta, hogyan került a családja Ausztriába (Fotó: Földi Imre)
Mivel a Mercedest irányító Toto Wolff osztrák állampolgár, kevésbé köztudott, hogy kelet-európai vér csörgedez ereiben. Édesanyja Lengyelországból, édesapja Romániából származik, ezért azt kérdeztük tőle, hogyhogy Ausztriában alapítottak családot.

 

A korábban a Force Indiát és az Aston Martint, jelenleg az Alpine-t irányító Otmar Szafnauer annak köszönhetően alapozhatta meg későbbi karrierjét és jövőjét, hogy amerikai gyökerű családjának a hetvenes években többszöri próbálkozás után végre sikerült kimenekülnie a kommunista Romániából az Egyesült Államokba.

Érdekesség, de nem teljesen egyedi ez az életút az F1-ben, mert az Alpine korábbi ügyvezető igazgatója, Marcin Budkowski szülei szintén akkoriban hagyták el Lengyelországot és telepedtek le Franciaországban, sőt, a Mercedest irányító Toto Wolffnak is kelet-európai felmenői vannak. Az osztrák állampolgárságú csapatfőnököt arra kértük a Hungaroringen, mesélje el nekünk, mi a háttere annak, hogy lengyel édesanyja és román édesapja Ausztriában ismerkedett egymással meg a hetvenes években.

„Kérdezheti akár a húgomat is, aki szintén éppen itt van, azt hiszem, ő intelligensebben tudna válaszolni – mondta mosolyogva Toto Wolff a Nemzeti Sport kérdésére a Mercedes motorhome-jában. – Édesapám családja már akkor elmenekült Romániából a kommunizmus elől, amikor ő még csak csecsemő volt. Ugyanez a története édesanyámnak, aki a hatvanas évek végén hagyta el Lengyelországot, és tizenhét-tizennyolc éves korában édesanyjával, valamint nevelőapjával Ausztriába menekült, ahol végül doktor lett. Ott találkoztak tehát a szüleim.”

Wolff ebből a frigyből született meg 1972-ben, és annak ellenére, hogy Bécsben nőtt fel, édesanyjának köszönhetően a mai napig tökéletesen beszél lengyelül. Bár tinédzserkorában autóversenyző szeretett volna lenni, végül megfelelő tehetség híján feladta álmait, így befektetőként ért el sikereket és vált tehetős emberré. Az autósporttól azonban nem szakadt el, és először 2009-ben a Williamsben vásárolt részesedést, majd később a Mercedes F1-es istállójában, ahol 2013 óta dolgozik vezető beosztásban, és vált a vb-címek szempontjából minden idők legsikeresebb csapatfőnökévé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik