Ecclestone szerint Max Mosley jó vezető, és remek miniszterelnök lenne

Vágólapra másolva!
2009.07.04. 18:22
Bernie Ecclestone-nal, a Formula–1 tulajdonosával, gazdasági igazgatójával közölt mélyinterjút a The Times brit napilap. A gyakran az F1 „mindenható uraként” emlegetett Ecclestone mondatai hatalmas visszhangot kapnak, miután nem nélkülözik a politikai és történelmi utalásokat. Eközben a lap szakírója, Ed Gorman blogjában az F1 legbefolyásosabb embereként jelölte meg Ecclestone-t.
Ecclestone és Mosley befolyása az F1-re már a Daily Star karikaturistáját is megihlette
Ecclestone és Mosley befolyása az F1-re már a Daily Star karikaturistáját is megihlette
Ecclestone és Mosley befolyása az F1-re már a Daily Star karikaturistáját is megihlette
Ecclestone és Mosley befolyása az F1-re már a Daily Star karikaturistáját is megihlette

Bernie Ecclestone élete eddig sem volt botrányoktól mentes, és a brit üzletember joggal titulálható legalábbis megosztó személyiségnek, ám a Timesnak adott interjúja alighanem minden eddiginél nagyobb visszhangot vált ki. Ecclestone nem került ki semmilyen témát, és véleményt formált a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnökéről, Max Mosleyról, miközben a jelenlegi brit politikai helyzetről és a 20. század nagy történelmi személyiségeiről is tett néhány meglepő kijelentést.

Ecclestone és korábbi felesége, Radic
Ecclestone és korábbi felesége, Radic
Ecclestone kijelentette, hogy kedveli az erős karizmájú személyiségeket. „Az erős vezetők mellett teszem le a voksot. Margaret Thatcher előrevivő döntéseket hozott annak idején, és jól végezte a dolgát. Ő azok közé tartozik, akik hozzátettek valamit az ország építéséhez, azonban most újra lent vagyunk. Az olyan embereknek, mint Gordon és Tony (Gordon Brown jelenlegi, illetve Tony Blair korábbi munkáspárti angol miniszterelnök – a szerk.) hálásnak kellene lenni emiatt” – mondta Ecclestone, majd rögtön hozzátette, hogy véleménye szerint Max Mosley, az FIA elnöke és jó barátja megfelelő ember lenne a miniszterelnöki posztra.

„Max remek munkát végezne, nagyon jól bánik vezetőként az emberekkel. Nem hiszem, hogy a személyes háttere ebben bármilyen problémát okozna” – mondta Ecclestone, aki évtizedek óta remek kapcsolatot ápol Mosleyval (Mosley esküvői tanúja is volt Ecclestone-nak a korábbi modellel, Slavica Radiccsal történő házasságkötésekor).

Az FIA elnökének fent említett „személyes háttere” az elmúlt évben került ellentmondásos megítélés alá. A News of the World 2008 márciusában két teljes újságoldalt betöltő beszámolót közölt, amely szerint Mosley az előkelő londoni Chelsea kerület „kínzókamrának” kialakított lakásában öt bérhölggyel ötórás, brutális, időnként kifejezetten véres szado-mazochista orgiában vett részt. Az ütlegekkel tarkított, videokamerával titokban rögzített orgia a lap állítása szerint a náci koncentrációs táborok hangulatát idézte fel.

Az ügynek különös jelentőséget az adott, hogy az autósport-szövetség 68 éves vezetője Sir Oswald Mosleynak, a háború előtti brit fasiszta mozgalom vezetőjének a fia. Mosley a cikk megjelenését követően keresetet nyújtott be a lap ellen, és megnyerte a pert. Ecclestone a botrány idején is kiállt Mosley mellett.

A történteket figyelembe véve valószínűsíthető, hogy a napokban Mosley fogja nyilatkozataiban Ecclestone-t védeni, ugyanis a 78 éves üzletember történelmei hasonlatai miatt a Timesnak adott nyilatkozata hatalmas port kavar.

A két jó barát: Ecclestone (balra) és Mosley
A két jó barát: Ecclestone (balra) és Mosley
„Bizonyosan sokan megbotránkoznak azon, amit mondok, de eltekintve a ténytől, hogy miket művelt és mikre kényszerítették – amiről nem tudom, hogy el akarta-e követni vagy sem –, Adolf Hitler parancsaival tudott irányítani embereket, és képessé tette őket rá, hogy jól csináljanak dolgokat. Végül azonban veszített, szóval nem volt igazán jó diktátor” – jelentette ki a vezetői erényekről szóló eszmefolytatása során a halászkapitány fiaként született, 160 centiméter magas Ecclestone, akit gyakran ruháznak fel diktatorikus jelzőkkel.

Ecclestone mondataiban erősen kritizálta a jelenlegi brit és amerikai társadalmat is, a nyilatkozat megjelenését követően azonban rögtön megszólaltak kritikusai is. A brit zsidó közösség egyik szóvivője „elég bizarrnak” nevezte mondatait, a Times internetes honlapján több hozzászóló nem értett egyet az ősz hajú üzletemberrel. Egyikük Ecclestone azon mondatait ítélte el, hogy a londoni olimpia ügyén egy cunami segítene a leginkább, mert akkor elölről kezdhetnének mindent.

ECCLESTONE A LEGBEFOLYÁSOSABB

A Times formula–1-es szakírója, Ed Gorman eközben összeállította, és a blogján megvitatás tárgyává tette az F1 legbefolyásosabb személyiségeit tartalmazó listáját, amelyet természetesen Bernie Ecclestone vezet.

A LISTA
1. Bernie Ecclestone (a Formula–1 tulajdonosa, gazdasági igazgatója)
2. Donald Mackenzie (az F1 kereskedelmi jogainak többségi részvényeit birtokló CVC Capital Partners többségi tulajdonosa)
3. Max Mosley (az FIA elnöke)
4. Richard Woods (az FIA szóvivője)
5. Tony Purnell (a Jaguar és a Red Bull istálló korábbi csapatfőnöke, az FIA technikai tanácsadója)
6. Lewis Hamilton (világbajnok pilóta)
7. Luca di Montezemolo (a Ferrari elnöke)
8. Ron Dennis (a McLaren korábbi csapatfőnöke)
9. Fernando Alonso (kétszeres világbajnok pilóta)
10. John Howett (a Toyota elnöke)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik